15 May, 2021

Prosus Substansrabatt stigit till 20,2%

Jag har gjort ett google ark där jag räknat ut Prosus substansrabatt som ni kan se i realtid med kurser och valutor som uppdateras automatiskt. Det gäller endast innehavet i Tencent och därmed är den egentliga substansrabatten högre än vad min beräkning visar. Ni får gärna kommentera om ni hittar något fel i uträkningen. Varje vecka tänkte jag anteckna ner rabatten för att få en historik. Bästa tiden att se den rättvisa rabatten är vid ungefär 09.30 då båda börserna är öppna samtidigt. Tencent finns på Honk Kong börsen medan Prosus är listad i Nederländerna.

Nu har jag ändrat beräkningen efter Prosus försäljning av Tencent aktier, nu äger Prosus ungefär 29% av Tencent enligt den här artikeln hos Bloomberg. Försäljningen med för ju per automatik att min beräkning på substansrabatten sjunker då jag endast jämför Tencent innehaven mot Prosus hela börsvärde. 

Nedan bild är tagen från en artikel som är skriven hos Seeking Alphaett intressant inlägg så läs gärna den.Enligt inlägget som publicerades 22 Februari var Substansrabatten lite över 30% och då har skribenten räknat med alla innehav. Iaktag att min uträkning baseras endast på Tencent och det innebär då att man kan lägga till ungefär 5-6 procentenheter på min uträkning för att få fram hela substansrabatten på alla innehav.

 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.