Så tänker jag med mitt bolån 0,99%
I Januari nästa år kommer mitt bolån med fast ränta på 0,99% att gå ut och det är dags för mig att välja vilken bindningstid jag ska ha. När jag tog lånet vid flytt till större lägenhet belånade jag lägenheten ännu mer och fick loss kapital. Pengarna investerade jag i lite olika värdepapper och fonder, men fick kalla fötter när räntan och inflationen steg. Så större delen låste jag i sparkonton för att amortera bort på lånet när det går ut nu om några månader.
Nu har jag kommit i andra tankar och ska behålla pengarna och investera det. Så därför tänker jag i samband med detta binda bolånet hälften på 3 år och andra hälften på 4 år. Räntan kommer då hamna på 2,93% och 2,95% om jag väljer SBAB. Ska titta runt lite på andra banker också, men hamnar nog här.
Det är Sveriges Riksbanks styrränta som påverkar bankers bolån och nu senast sänktes räntan med 0,5 procentenheter.
“Riksbanken är Sveriges centralbank och en myndighet under riksdagen. Riksbanken ansvarar för penningpolitiken med målet att hålla inflationen låg och stabil över tid. Vi ska också bidra till att det finansiella systemet är stabilt och effektivt och att allmänheten kan göra betalningar. Riksbanken ansvarar även för att ge ut sedlar och mynt”
"Riksbanken har preciserat ett mål för inflationen som säger att den årliga förändringen av konsumentprisindex med fast ränta (KPIF) ska vara 2 procent. För att påverka inflationen och den ekonomiska utvecklingen beslutar Riksbanken om nivån på styrräntan."
“Riksbanken förvaltar tillgångar i syfte att kunna fullgöra sina uppgifter och befogenheter och generera tillräcklig avkastning för att finansiera sin verksamhet. Tillgångarna ska förvaltas med låg risk och med hänsyn till Riksbankens ställning som centralbank och syftet med tillgångsinnehavet.”