27 Jun, 2018

Tjänstepensionen 378 873 kr

 

Jag har via min arbetsgivare tjänstepensionen ITP1 och väljer fondbolag via Collectum. I tjänstepensionen kan du välja en Traditionell försäkring 50% eller Fond försäkring 50% (Fond delen kan du välja som traditionell). Jag har fördelat båda delarna som Traditionell Försäkring hos Alecta som har den lägsta avgiften på 0,10% och bästa snittavkastningen senaste 5 åren när det gäller den Traditionella försäkringen.

Fond försäkringen har gett bättre avkastning, men jag har valt Traditionell då en del av pensionen blir garanterad. Några andra val som du bör tänka på är om du ska ha med Familjeskydd eller Återbetalningsskydd där jag har tagit med båda. Jag vet inte om det är så smart 

 

 

Alecta placerar i 60% aktier, 10% fastigheter och 30% räntebärande papper, så det är inte någon högrisk på pensionen direkt. När börsen och fonderna sjunkit lite grann kan jag tänka mig en omplacering och välja Fondförsäkring på 50% av tjänstepensionen hos någon av de övriga bolagen (exempelvis Danica). Så har jag gjort under åren och sedan när det stigit har jag valt tillbaks till Alecta. 

 

 

På sidan minpension kan du se en överblick över alla dina pensionsdelar, som premie-, privat-, tjänste- och inkomstpension. Du kan även göra en pensionsprognos över hur din pension kommer vara i framtiden. 

 

 

 

 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.