7 Jun, 2024

En titt på Systembolagets Årsredovisning 2023

Uppdaterad:
7 Jun, 2024

Det går inte köpa aktier i Systembolaget, men en titt på bokslutet 2023 kan ändå vara intressant.

I Sverige har vi det kända alkoholmonopolet. Grunden lades 1955 då motboken avskaffades och de då lokala monopolen som fanns förvandlades till Systembolagets detaljhandelsmonopol.

Monopolet innebär att Systembolaget har ensamrätt på försäljning på delar av alkoholhandeln. Monopol på utminutera d.v.s försäljning till allmänheten för avhämtning. Serveringsställen får servera alkohol på stället.

Detta monopol har tidvis varit kritiserat och nyligen kom förslag från regeringsunderlagspartierna att eventuellt bevilja gårdsförsäljning. Med diverse förbehåll och begränsningar. Nåväl. Vad ger siffrorna i ett monopolföretag?

Omsättningen landade på 38,2 miljarder kr. En ökning med 2,7 %. Volymmässigt var det ned, men som synes pengamässigt upp.

Rörelseresultatet steg med nästan 20 % och rörelsemarginalen landade på ca 1,1 % (0,9). 

Det är tämligen svagt för detaljhandel. Speciellt om man har ett monopol så man förstår på siffrorna att vinst inte är det drivande faktorn. Axfood som exempel presterar rörelsemarginaler på strax över 4 %. Då i hård konkurrens med andra detaljhandlare. Överlag redovisas inga åtgärder för hur man ska få upp lönsamheten i Systembolaget. Det är inte det fokus bolaget har helt enkelt.

Försäljningsmässigt i volym är starköl det som det säljs mest utav. Värdemässigt så är det dock vin som står för halva omsättningen. Varannan krona som det handlas för på Systembolaget går till vin. Starköl står för drygt var fjärde krona.

En årsredovisning från Systembolaget är annars fylld av diverse egna nyckeltal. Ålderskontroll %, prestationskultur, koldioxidutsläpp från dryckesförpackningar, opinionsindex och mycket mer.

Då det gäller opinionsindex så landade den på 66,5 % (67,2) vilket jag tolkar som att två av tre svenskar stöttar alkoholmonopolet. I alla fall i Systembolagets undersökningar. 

Koldioxidutsläpp som fokusområde kan också vara värt att nämna. Om någon till exempel märkt av PET-flaskorna istället för glasflaskorna på hyllorna. Enligt uppgift ska en PET-flaska släppa ut en tredjedel av det utsläpp som genereras vid tillverkning av en glasflaska. Liknande förhållande ska tydligen gälla även burk vs flaska. Det här kan man läsa en hel del om på Systembolagets sidor så det är tydligt att det är stort fokus på detta arbete. Lättare flaskor har också kommit mer och mer på hyllorna. 

Balansräkningen då? Ja som detaljhandelsföretag så är skuldsidan mest bestående av kortfristiga skulder. Soliditet på ca 16 %

Vad gör man med vinsten då? Hela vinsten, 409.287.258 kr går till utdelning. Ägare är svenska staten.

Alkoholskatt kan också nämnas i sammanhanget. Undrar du hur mycket som går i skatt? Ca 23 kr per flaska (75 cl) vin är punktskatt. Ca 8 kr för en burk (50 cl) starköl. Det är 25 % moms på alkohol starkare än folköl. Vilket naturligtvis läggs på hela försäljningssumman försäljningspriset + punktskatten. Det här sammantaget blir naturligtvis mycket, mycket mer till staten än vad utdelningen från Systembolaget årligen genererar. 

Några dryckestips till helgen?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.