Gör 2025 till ett sparande år
Riksbanken sänkte nyss räntan 0,25 % till 2,5 %. KPIF i november låg på 1,8 %
Det hela får anses som en tämligen fullt normalt. Målet är en inflation runt 2 % och en styrränta bör då ligga strax över. Prognoserna framåt är att det har stabiliserat sig och det återstår att se om det blir någon ytterligare räntesänkning under 2025.
Allt är dock prognoser och ingen vet vad 2025 kommer att bjuda på. Det ser dock inte ut som ett löntagarår.
Volkswagen och fack har enats om åtgärder. 35.000 jobb bort i Tyskland tills 2030 samt stillastående löner de närmsta två åren. 700.000 färre fordon ska tillverkas i Tyskland. Ett exempel är att den största fabriken i Wolfsburg ska dra ner från fyra produktionslinor till två.
Det hela är en kompromiss mellan företag och fack. Branschkännare säger att det egentligen inte kommer räcka, men vi får se. Det är inte heller enbart Volkswagen som står inför utmaningar. Det gör hela branschen. En underleverantör så som Schaeffler har påannonserat att de behöver skära ned med 4.700 arbetstillfällen för att anpassa kostymen.
Som alla vet är Sverige i det stora hela en underleverantör till Tyskland så det som händer Europas ekonomiska motor kommer definitivt påverka även oss.
I USA sänkte Fed styrräntan också nyligen med 0,25 %. Intervallet ligger nu på 4,25-4,5. Här har man dock en ekonomi i full fart. Arbetslösheten är historisk låg och ekonomin är på full varv. Dock drabbades USA naturligtvis även av inflation och är det någonting folk inte gillar så är det hur priser/kostnader drar iväg. Kvittar hur bra ekonomin i övrigt går. Alla är inte hjälpta av inflation. Speciellt inte om du har få tillgångar.
Trumps ekonomiska politik förväntas innefatta skattesänkningar och stimulanser. Fed förväntas då försöka balansera detta med att gå försiktigare fram med eventuella räntesänkningar än vad som först var prognostiserat. En fortsatt stark dollar kanske ligger i tiden då? Vi får se.
Då samarbetet i den tyska regeringen krackelerade och liberalerna gick sin väg efter att Scholtz sparkade finansministern tillika liberalernas partiledare så utlystes nyval i februari. Man var inte överens om hur man skulle tackla de ekonomiska utmaningarna. Liberalerna ville stimulera genom att sänka bolagsskatten, minska välfärdsutgifter och sänka miljökrav. Socialdemokraterna och de gröna vill istället stimulera genom att låna mer. Vi får se vilken riktning politiken i Tyskland tar efter nyvalet. Kristdemokraterna gjorde sitt sämsta val någonsin förra valet, men vi får se hur de ligger till i opinionen nu. Alternativ för Tyskland förväntas också gå framåt.
I Sverige (liksom Norge) så är det väl främst den urholkade kronan som bidrar till att folk känner sig ”fattigare”. I Sverige är medellönen ca 39.000/mån. Konsument-norrmännen har en bättre ”kudde” då deras löner i snitt ligger en tredjedel högre än så. De är i nuläget då i alla fall i nivå med tyskarnas snitt på 4.500 euro/mån. Även om de upplever att allt från utlandet blivit mycket dyrare kontra hur det var förut.
Omvänt så kan man nog konstatera att hade vi i Sverige inte haft en försvagad krona gentemot euron och dollarn så hade vår exportberoendeekonomi stått inför stora bekymmer. Svenska löntagare har urholkat lönerna relativt andra. Urholkat via en försvagad krona. Hade det inte skett så hade vi troligen redan stått inför massiva neddragningar även här. Man får den krona som man förtjänar d.v.s. svensk ekonomi är inte konkurrenskraftig nog att ha en starkare krona.
Vad syftar detta resonemang till då?
Jo att troligen kommer man inte få jättebra utväxling eller lönepåslag framöver som löntagare i Sverige. Om anställda i tysk bilindustri ska stå stilla lönemässsigt så ligger det i korten att de tendenserna kommer gälla även här. Lägg därtill att man inte önskar spä på inflation igen efter att nyligen har bekämpat den. Inget i nuläget tyder heller på att svenskar kommer få en starkare köpkraft genom en i närtid mycket starkare krona.
Det är viktigare än någonsin då att vara nettosparare. För det är genom att vara långsiktig i ditt sparande du kan få en förräntning på dina medel som är högre än det ”mervärde” du kan räkna med genom löneökningar.
Bli heller inte avskräckt och tänk att det behövs jättestora summor. Gnetar du ihop 500.000 och ser det över tid med en historisk avkastning på ca 7 % d.v.s. 35.000 kr i värdeökning på ett år så motsvarar de 35.000 ca 7 % ökning baserat på en svensk snittlön. Det är i regel dubbelt så mycket som vad arbetsmarknadensparter som bäst brukar komma överens om. Därtill så är det bara första steget. Effekten blir större ju mer kapitalet växer.
Skulle du som första målstolpe sikta på att få ihop 150.000. Gott nog! Avkastningen där, över tid, motsvarar vad du kan räkna med löneökning ett normalår, på en snittlön.
Har du inte kommit igång med sparande så börja nu.
Lön får du i regel i sek, från en arbetsgivare. Sparande kan man, om man så vill, sprida. Både tillgångs- som valutamässigt.
Gör 2025 till ett sparande år.
Kom dock ihåg att avkastning inte är linjär. Den är ryckig, både på upp och nedsidan så man måste ha beredskap och mentalitet för att hantera det. Att ha en slant på sparkonto och köpa vid tillfälle kan vara riktigt lönsamt. Det är inte räntan på sparkontot som avgör avkastningen utan möjligheten att sätta dem i arbete då det gäller, men för de flesta så är månadssparande i vått och torrt det enklaste. Både mentalt som handhavande-mässigt.