Gränges Q2 2024
2023 visade sig bli Gränges bästa år hittills. Förväntningarna in på 2024 har därmed från egen del varit lite mer avvaktande. Det finns megatrender som talar för Gränges som energi- och elbilstrenden samtidigt är det starkt cykliskt. Leverantör till fordons och byggbranschen som man är.
Man har gjort mycket jobb. Stärkt marginalsidan och jobbar aktivt med att höja andelen återvunnen aluminium. Osäker på om de sakerna går hand i hand, men inte omöjligt. I så fall är det win-win-win situation.
Till rapporten.
Försäljningen ökade både volym som omsättningsmässigt för Q2. Det innebär att volymmässigt är det upp för H1 men på ungefär samma omsättningsnivå som förra året.
Rörelseresultatet ser också stabilt ut. Q2 upp lite mer. H1 ned lite mer. Det följer alltså det vi såg förra året. Svårt dock att gissa kvartalen rätt.
Bolaget anger också att under H1 har andelen återvunnen aluminium varit 46 % (39). Bra där. Vid årsslutet 2022 var andelen 33 %. Som jag skrivit förut. Varför köra hit bauxit från Afrika och omvandla till aluminium när vi redan har det här…
Rullande vinst ligger nu på 9,28 kr/aktie (9,48).
I VD-orden märker man också av de lite lugnare tiderna.
”de eftersläpningar av orderstock och nedströms lager som kännetecknade förra året är nu mer eller mindre borta. Jämfört med 2023 var fordonsmarknaden något svagare och HVACmarknaden normaliserades.”
Att vinsten höll i sig över (min egen) förväntan skrivs det också om.
” Vi fortsatte som planerat att kompensera merparten av prispressen från kunderna och löneökningarna med ökad produktivitet.”
” Vi fortsatte också att förbättra rörelsekapitalets effektivitet, vilket kompenserade för ökningen av aluminiumpriset.”
Faktum är att kvartalet bjöd på bland de bästa rörelseresultaten någonsin. Snyggt så.
Sedan kommer om JV:et i Kina, tillsammans med Shandong Innovation Group. Man tar över en anläggning för gjutning och valsning i Kina. Det gäller produkter för elektrifiering. Vi pratar om aluminium som ska bli batterikylplattor, batterihöljen, värmeväxlare m.m. Ca 42 % av Gränges kunder finns just inom fordonsindustrin och elektrifieringen driver mycket av nyttjandet av aluminium.
Det här med exponering mot den kinesiska marknaden är ibland en het-potatis. I detta fallet är väl Gränges ambition att vinna marknadsdelar och växa. SIG:s (Shandong Innovation Group) är väl att få till sig know-how. Det är inte alltid helt riskfritt att göra affärer i Kina. Samtidigt finns i princip inget företag av rang som inte gör det. Trots allt är svenskt välstånd mycket beroende av att våra företag kan verka på en global marknad. Sedan har vi diskussionen om handel på marknadsmässiga villkor, protektionism m.m. Ja det finns stoff till många inlägg kring de politiska spelen om man så skulle vilja.
Nöjer mig med att notera att Gränges-aktien ligger runt nya toppnivåer de här sommarmånaderna. Prismässigt.Värdering PE 15, PS 0,66.