30 Oct, 2023

Indutrade Q3 2023

Uppdaterad:
30 Oct, 2023

Rapporter finns det gott om att läsa dessa dagar. Indutrade har jag inte gjort noteringar om sedan Q1 så kan passa väl till passa att välja det bolaget som en av de som det kollas lite extra på.

Indutrade är urtypen av förvärvsdriven industrikoncern. De verkar genom dotterbolag som är organiserade i åtta affärsområden. Indutrade erbjuder främst industrikomponenter, mätteknikkomponenter, ventiler, pumpar, hydraulik och annan industriutrustning,

Omsättnings- och vinstmässigt så har utvecklingen varit en dröm för långsiktiga investerare. Väldigt stabil tillväxt, men ofta så är prislapp i det dyraste laget. Lundberg såg till att ta Indutrade till sig från Industrivärden då det begav sig så vill man få lite indirekt exporing så utgör Indutrade ca 15 % av Lundbergs substans.

Nog om det. Nu till senaste rapporten.

Bolaget visar upp en ökad orderingång för Q3, men organiskt så är det en minskning om 2 %. Detta var andra kvartalet med en organisk minskning. Då förra bjöd på 1 % nedgång och var trendbrytande.

Man lyfter fram en tydlig skillnad mellan olika branscher.

”en stabil efterfrågan från kunder inom processindustrin och energisegmentet och svagare utveckling inom infrastruktur och anläggning samt verkstadsindustrin.”

På samma sätt så visar man upp en omsättningsökning på 17 %, men organiskt så ser det annorlunda ut. Ca 3 %

Kan man sin bolagshistoria och sina noteringar så vet man att Indutrade brukar kunna hantera nedgångar väldigt bra. Enskilda kvartal under 2019 och 2020 innehöll också minskad organisk orderingång, men det är liksom nu. Inte alls på sådana nivåer som andra bolag kan behöva hantera.

Q3 2020 var då det begav sig sist. Sedan dess har det pekar uppåt. För flera bolag började konjunkturen svacka under 2018. Indutrade började sakta in 2019. Sedan kom urblåsning i och med corona för att sedan hissas till himlen via stimulans-pengar av aldrig skådat slag. Nu ska baksmällan hanteras innan vi kan gå vidare med vår vardag.

Sett till Q1-3 2023 så uppvisar Indutrade tillväxt, men ej organiskt. Där har man fått se en ”platå”. Det kan mycket väl vara så att Q4 kommer visa något större minskad organisk orderingång 5 %? Innan saker och ting rätar upp sig igen. Om det ska följa någon form av historiskt mönster. 

Resultatmässigt redovisade en rörelseresultatsökning med 13 % för Q3. 

Rörelsemarginalen för 12-månaders rullande ligger på 13,2 %. Jämför med 2022 som slutade på 13,3 så ligger man fortfarande bra till. Som en jämförelsesiffra så landade 2020 på ca 10,9 % i rörelsemarginal.

Man bör med andra ord ha i åtanke att även om man får till en försäljningsökning den närmsta tiden så kan det pressas på marginalsidan. Vilket kommer leda till en mindre vinsttillväxt än vad man kan vara van vid.

Snabbtitt på soliditet visar 44 % (45). Som det förvärvsbolag man är så innefattar balansräkningen en hel del goodwill. Det gäller att inte köpa saker för dyrt, som sedan inte levererar för då kan det komma nedskrivningar. Dock är det inte någonting jag upplevt varit ett bekymmer för Indutrade genom dess historia. Ej heller isolerat bekymmer för just goodwill-poster. Samma problem finns med fysiska tillgångar så som fastigheter. Köper man dem för dyrt i goda tider kan det behövas nedskrivningsbehov i dåliga.

För att återkoppla. Det är tydligt att det är förvärv och valuta som driver ”tillväxt” just nu

”förvärv bidrog med 8 procent och valutakursförändringar påverkade positivt med 5 procent”

Värdering just nu på Indutrade.

Källa: Börsdata

PE ca 25 och PS 2,2. Med lite tur kommer vi kommer ner lite till. Det vore intressant. Min gissning är att 2023 kommer ge ca 7,9 kr/aktie i vinst, men det återstår att se. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.