Kommer du ändra något till nästa år?
När året går mot sitt slut brukar det ofta passa med lite reflekterande. När liknande noteringar skrevs ned för drygt ett år sedan stod OMX30 i ca 2100.
”OMXS30 idag är ca 2100. Fear and greed som sentiments-mätare på 54 och på min bevakningslista ligger mellan 4 och 5 av 10 på köpvärt territorium. Bevakningslistan följer ett par bolag där jag har satt vad jag anser är rimliga värderingar. Vad som anses rimligt justeras nån gång per år för värde rör sig mycket långsammare än pris.”
2022 bjöd på en ganska sidledesgående börs med lite ryck uppåt och nått ryck nedåt då och då. Det sista så trycktes den s.k. ”badbollen” ned OMXS30 till ca 2050 för att därefter göra ett klassiskt ”badbolls-skutt” uppåt snabbt därefter. I skrivande stund står väl OMXS30 i ca 2375. Det har snabbt varit ca 15 % upp på två månader.
Det här gäller som sagt det svenska storbolagsindexet. Har man haft en USA-exponering så har t.ex. S&P500 gått ca 24 % upp i år. Nasdaq 100 är väl upp strax över 50 %. Så det har varit ett väldigt gott börsår.
I alla fall om man haft hyfsat rätt exponering. Allt har naturligtvis inte vänt, men jag tycker ändå det på sikt är en god strategi att köpa i vad man bedömer som billigare och skala av (eller i alla fall undvika att köpa) innehav som bedöms som dyrt. Sedan behöver någon form av kvalitetsmått vara med också så man inte enbart köper skräp. Allt blir dock inte till guld. Antingen för att man själv inte vill vänta längre (fast det visar sig bli bra sen) eller för att det helt enkelt var fel-tänkt från början. Alternativt utfallet blev inte som det kunnat fast processen var som den brukar. Man kan ha en god process men utfall kan ändå variera för framtiden är alltid oviss.
Om framtiden vet vi inget, men 2018 var en liknande situation som denna med en del konjunkturoro. Därefter kom ett lättnadsrally och sen efterföljande tapp på ca 10 % för att efter det takta på igen. Det här var innan de massiva corona-stimulanserna därav att jag hellre drar paralleller dit. Corona-stimulanserna var något tämligen sjukt där man pumpade ut pengar så om vi utkämpade flera världskrig. Om man pumpar ut pengar motsvarande 30 % av BNP i USA fast ingenting egentligen är förstört och behöver byggas upp var tar pengarna vägen då? Ja vi såg vart.
Förhoppningsvis sänker man inte räntor för snabbt eller mycket. Ränta är bra för det ger ett pris på pengar och då måste man räkna på att kalkylerna går ihop. OM man vill räkna på ca 2 % inflation och ha det som måttstock så hävdar jag än en gång att styrräntan bör ligga på ca 3 %. Det ger lagom incitament.
Den egna strategin ligger fast sedan många år tillbaka. Jag är alltid nettosparare och nettoköpare. Jag försöker köpa mer när värderingarna är lägre, mindre när de är högre. Jag har en bevakningslista med uppskattat värde att utgå ifrån. Jag försöker exponera mig mest mot lågrisk och fina kvalitetsbolag, men jag är för klåfingrig för att hålla mig ifrån lite mer riskfyllda men hanterar det genom att vikta olika bolag olika mycket. Aktieintresset balanserar jag delvis med månatliga köp i indexfonder. I vått och torrt även om aktierna tagit mycket större vikt över tid.
I princip alltid fullinvesterad med pengar som är tänkta att vara investerade, men har ofta en liten, liten slatt med kassa för lägen som brukar uppstå då och då. I stort sett alltid, i normalläget, obelånad men möjligheten att belåna finns. Sådan möjlighet tas när det värderingar är låga, generellt. Om läget är sådant så den lilla kassan sats i arbete och det fortsätter se väldigt attraktivt ut.
Fear & Greed på 77 vilket är en funktion av den kraftiga uppåtgående optimismen av Mr Market. 3 av 10 är ”gröna” på min bevakningslista. Det betyder inte att det går köpa i allt som är grönt. Där det viktats ”fullt” är det som sagts fullt. Jag köper inte mer bara för att det fortsätter vara billigt då. Det kan finnas en anledning till att det ska vara billigt.
3 av 10 indikerar inte helt onormala nivåer, men det gäller definitivt att vara selektiv. Som ”bäst” har jag sett 8 av 10 och då upplever börsen en ”krasch”. Då går det egentligen köpa vad som helst och man brukar komma ut som mycket god vinnare. När boksluten kommer är det också läge att uppdatera bevakningslistan. Det finns en eftersläpningseffekt, men å andra sidan ska den vara där för kurser svänger bra mycket mer än det fundamentala och det handlar alltid om en mellan pekfingrer och tummen uppskattning om framtiden.
Jag behåller min strategi för 2024.
Kommer du ändra något till nästa år?