Mentala Modeller - för investerare som vill slå aktiemarknaden
Mentala Modeller – för investerare som vill slå aktiemarknaden är bloggarkollegan Cristofer Andersson ”alias ”Sofokles” senaste bok. Cristofer har tidigare gett ut bokserien Börspsykologi som behandlar psykologin bakom investeringar och hur vi fattar våra beslut. Läsvärd serie. Inte minst eftersom det är på svenska och det underlättar mottagandet och behållningen. För den som vill så finns det en hel del på engelska skriven litteratur i ämnet om man vill fördjupa sig än mer.
Mentala Modeller har också fokus på psykologin, men Cristofer har nyttjar knepet att beskriva och kategorisera olika infallsvinklar i förhållnings- och tankesätt genom att göra om dem till ”modeller”. På så sätt kan man förhoppningsvis enklare identifiera, referera till samt nyttja dem när man ska använda dem i sina investeringar. Med kunskaper i både litteratur som historia refererar Cristofers ofta till dessa ämnesområden när han skriver sina liknelser. Dessutom bär de mentala modellerna ofta namn taget från litteratur eller historiska exempel
Exempel på mentala modeller är Drottningmodellen, Herkulesmodellen och Feyanmanmodellen.
Drottningmodellen har fått sitt namn från Drottningen i Alice i Underlandet. Hon som bara vill springa snabbare och snabbare. Drottningmodellen är till för att lära oss att inte springa med alla andra, inte försöka springa snabbare och snabbare utan ska påminna oss om att springa smartare. Undrar du hur detta hänger ihop? Läs kapitlet om Drottningmodellen i boken.
Herkulesmodellen. Herkules denna hjälte som ställs mot utmaning efter utmaning…
Feyanmanmodellen. Vad har en nobelprisvinnande fysiker med investeringar att göra? Ja mannen som myntade orden ”I learned very early the difference between knowing the name of something and knowing something”. Vetskap om någonting är inte samma sak som förståelse och ska man hålla på med investeringar mer aktivt så är det verkligen förståelse man behöver. Studera siffror är långt ifrån tillräckligt för att förstå ett bolag.
Bokens kapitel presenterar som sagt olika mentala modeller. De går naturligtvis lite in i varandra och boken levererar inga färdiga svar. Istället ska den och de olika mentala modellerna ses som verktyg för att skapa sin egen investeringspersonlighet. Det är trots allt DU som måste göra upp med dig själv hur du ska beträda den väg du valt framför dig.
Boken är ingen karta med en utmärkt start- och slutdestination utan ska ses mer som en handbok fylld med ”färdtips”. Vilka tips du anammar är upp till dig.
Det är dock en sak som lyfts fram om och om igen. Att ha fokus på processen. Din egen process. Där lyfts ofta fram att skrivande och anteckningar är ett bra verktyg. Jag kan bara hålla med.
För övrigt behövde bokens omslag förbättras med några antika silverdenarer. Vi pratar ändå pengar och psykologi. Något som följt människan länge. Tjur och björn fick vid fototillfället flankeras av Jupiter och Roma.
Ni hittar boken där böcker säljs bl.a. hos pugforlag.se
Passa på nu att njuta av en god bok när paus tas vid solväggen.