Laddar TradingView Widget
Laddar annons
31 Jul, 2024

Norrmännens ekonomi

Förra inlägget fokuserade på norrmännens aktieägande. Låt oss idag se vad som snappats upp kring norrmännens ekonomi (delvis anekdotiskt).

Norrmännens inkomster ligger, som konstaterades, relativt bättre till än svenskarnas. Snitt- som medianlön ligger högre. Dock är aktieintresset ljummare. Det kan utläsas från statistik. 

Medan mellan var fjärde till var tredje svensk äger aktier. Gör enbart drygt en av tio det i Norge. Av dem som äger aktier så äger nästan hälften aktier i enbart ett bolag. Vilket kan indikera att det egentligen handlar om ett aktieincitamentsprogram för anställd. Sedan har drygt en tredjedel enbart aktier i fåtal bolag. Vilket innebära att enbart drygt 2 av 10 av de som äger aktier har ”intresse” nog att ha en portfölj med över fem innehav. Obs! Nu är inte antal innehav en garanti för vare sig lyckad aktieförvaltning eller intresse, men ovanstående ger i alla fall en bild.

Liksom i Sverige så är den genomsnittlige aktieägaren sämre än sitt landsindex.

Nog om aktier. Om norrmännen inte lägger sin pengar på aktiesparande, vad lägger de den på?

Mat, tänker en del och det stämmer delvis. Matpriserna är ca 30-40 % högre i Norge än i Sverige och har sin grund i Norges jordbruks- och livsmedelspolitik. För en svensk kan det tyckas konstigt att man bearbetar plättar som inte är större än en något större gräsmatta. Tänker man sen på de vetefält som sträcker sig över horisonten i norra Frankrike så förstår man sedan att Norge inte har några komparativa fördelar till att odla. Man värnar dock sitt jordbruk ändå utifrån självförsörjningssyfte. Därav har man tullar på importerad livsmedel. För att hålla uppe priset och de norska jordbrukarnas konkurrenskraft. Det leder till dyrare matpriser. Något som är billigare i Norge är fisk och skaldjur. Norge är en stor fiskenation. Eftersom Norge dock har tullar mot EU så har vi detsamma mot dem. Dessutom så är det en del konflikt med andra gällande de fiskekvoter  Norge tar (de råder ju själva) samt annat som t.e.x. deras valjakt. Summa summarum betalar vi mer för fisk och skaldjur än vad vi hade behövs göra och norrmännen betalar mer för kött och potatis än vad de behövt göra. Mer som sagt. Man har gjort andra överväganden här. På nyheterna är det en del inslag om att tullen på potatis eventuellt ska höjas. Det kan leda till från ca 40 kr/kg för potatisen till 60-80 kr/kg. En del tycker det är bra. Andra inte.

Ekonominyheterna för övrigt handlar om den ”svaga” norska kronan. Liksom i Sverige anser man sin krona är ”svag”. Svenska kronan och norska kronan är sedan en tid tillbaka i paritet med varandra. Man tycker det är hemskt att en euro är ca 12 kr och dollarn ca 11. Det är reportage om semesterfirare som förfasas över hur dyrt det blivit i Europa. Folk ”tvingas” till att semestra i Sverige. Så illa är det ställt med den norska valutan.

Liksom i Sverige är räntor en snackis

Det finns de som menar att några räntesänkningar går inte för då försvagas den norska kronan än mer. Den norska styrräntan ligger något över den svenska vilket ger effekten att ett bolån ligger på ca 6-6,5 % i Norge.

I Norge lägger man som sagt inte pengar på aktiespar. Däremot är båtar och fastigheter något som man gärna har flera av. En norrman utan båt och hytte (stuga) är knappt en norrman. Dessutom har man gärna flera hyttor. I olika delar av landet. Till skillnad från Sverige. Där enbart kust eller fjäll räknas som ståndsmässigt så finns det i Norge en mängd fina platser över hela landet som ”duger”. Det hela gör ju att bolåneräntan är en väldigt kär diskussionspunkt. Liksom i Sverige ska man i normalfallet betala 15 %. I en del fall måste man lägga 40 %. Då gäller det hytte-köp d.v.s. inte sitt förstahandsboende. Beroende på.

”Flipping av boliger” (köp och sälj av fastigheter) eller ”leie ut” (hyra ut) är något av en nationalsport i Norge. Enligt dem själva. I alla fall har det varit. Av de 400 rikaste i Norge har 104 skapat sin förmögenhet på fastigheter. På samma sätt som vi i Sverige har ”influencers” som säljer kurser om aktieförvaltning så finns det en mängd liknande i Norge, men de säljer kurser hur man lyckas med fastigheter. De flesta marknadsför sig på Instagram men det finns även stora konton på X. Någon enstaka på TikTok. Kan komma med en sammanställning framöver.

Vad skriver de norska finanspressen om då? Vilka tips ger de? Ja ”utbytte” (utdelningar) är populärt i Norge så sett flera artiklar som lyft fram… svenska banker. Där man förväntar sig fortsatt goda utdelningar framöver. Från svensk perspektiv så blir man naturligtvis nyfiken på norska banker. Det är nämligen så att till skillnad från i Sverige där bankmarknaden drivs utifrån oligopol av några få stora så finns i Norge en mängd listade småbanker. Dessa små sparbanker är dock annorlunda än våra banker, men vi spar även detta till ett annat inlägg. Nu väntar annat.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.