Sampo Q3 2023
Rapporter finns det väldigt gott om att läsa. Försöker beta av dem en efter en och göra noteringar kring dem jag finner intressantast att ha koll på lite extra. Sampo är inget stort innehav, men det har hänt väldigt mycket de senaste åren kring och i bolaget.
Nu senast var det att man delade ut Mandatum. Mandatum sysslar med livförsäkrings- som pensionslösningar. Kvarvarande Sampo ska ha fokus på sakförsäkringar.
Avyttring av Nordea, utdelning av Mandatum, köp av Hastings m.m. gör att bolaget transformeras. Alltid extra svårt att följa över tid om för mycket förändringar sker, men man får göra ett försök. Här och nu tar vi avstamp i bolagets senaste Q3-rapport.
Combined ratio landade på 84,2 (83). En liten försämring. Här har bolaget tidigare påannonserat att målet är att som helhet ligga under 86. Så det hela fortlöper i alla fall ”enligt plan”.
Mandatum listades i oktober och en del dylika aktier hamnade på KF:en.
Tittar man på combined ratio på If. Topdanmark respektive Hastings för Q3 så landade If på 84,1 % , Topdanmark 84,1 % och Hastings på 90 %.
Man har som mål att öka lönsamheten på Hastings och enligt VD verkar det gå åt det hållet
”Monthly price increases were in the mid-single digits while claims inflation remained high, but stable. In this environment, Hastings continued to firmly prioritise profitability, but still managed to grow motor insurance customer count slightly. Combined with strong growth in home insurance, this enabled Hastings to grow nine-month currency adjusted GWP by 32 per cent year-on-year. With an operating ratio of 90.5 per cent for the first nine months, it is on track to reach the 88-90 per cent guidance range for 2023, while carrying strong operational momentum into 2024.”
Viktmässigt bidragande till gruppen kan man säga att mellan tummen och pekfingret bidrar If med två tredjedelar av vinsten och de andra två delar på resten. Sedan finns Holdings där t.ex. innehavet i Nordea redovisats förr.
Förenklat kan man väl säga att vi ser nu ett mer renodlat Sampo.
Mina antaganden, efter man delat ut Mandatum, är att ”renodlade” Sampo landar på ca 2,30 eur/aktie i vinst och utdelningen på ca 1,80 eur/aktie. Det ger i så fall en värdering på ca PE 17 och en direktavkastning på 4,7 %.
Stora extrautdelningar p.g.a. att man forslar vidare Nordea-utdelningarna eller för att man sålt av Nordea-aktier lär ju av naturliga skäl inte förekomma.
Försäkringsbolaget Sampo lär vara en över tid stabil skapelse. Försäkringsbolag tar igen inflationsökningar förr eller senare och brukar tuffa på bra.
Det våra nordiska försäkringsbolag brukar ha, som de inte alltid har utomlands, är låg combined ratio. D.v.s. lönsamheten är tämligen bra. På samma sätt som våra banker ofta är lönsammare än på annat håll. Om det är en ”glitch” i konkurrensen eller för att vi har sega konsumenter överlag uppe i Norden vet jag ej. Kanske de helt enkelt bara är effektivare i prissättning.
Många utländska försäkringsbolag får sin ”vinst” ifrån investeringsresultaten och försöker bara hålla sig flytande med försäkringarna.
Inte minst p.g.a. av detta kan resultaten under enstaka år skilja ganska mycket, så man behöver egentligen skaffa sig en uppfattning (liksom alltid) om den mer långsiktiga intjäningsförmågan. 12 månader är en blinkning.
Vi får se hur det utvecklar sig för Sampo runt bokslutet och 2024. Som det är nu ligger innehavet där det ligger. Jag ser inte att det är ett bolag som man behöver känna någon större oro kring.