Skechers, skotillverkning och Trumponomics
Till skillnad från Berkshire Hathaway som i år fortsatt takta på och gått + ca 15 % bara hittills i år så har skotillverkaren Skechers gått rakt ner i källaren.
Kursen ned ca – 30 % hittills i år. Nästan – 40 % om man räknar från ATH för ett litet tag sedan. Vid bokslutstiderna var noteringen.
”Ofta handlats mellan 60 och 68 usd, men innan rapport drog kursen iväg till 78. Outgrundliga äro de kortsiktiga kursrörelserna.
Under 2024 ökade försäljningen med 12 %.
Mellan tummen och pekfingret växer man ca 10 % årligen. Organiskt. Inte via förvärv. Det initiala intresset för bolaget grundade sig i måttlig men till synes stabil tillväxt, god balansräkning i kombination med låg värdering.”
Värderingen då motsvarade ca PE 19 och var naturligtvis inget som då köptes på. Som noteringen ovan antyder så var det låg värdering i kombination med tillväxt som väckt intresset.
I svallvågorna av Trump-kraschen och Trumponomics så utgör bolaget en intressant studie vad effekterna blir av det hela.
USA har som resten av västvärlden outsourcat mycket av den mindre kvalificerade produktionen, som tex skotillverkning, till delar av världen som gör det billigare. På så sätt har man kunnat köpa billigare kläder och få pengar över till att investera i annat. Annat som man kunnat sälja till högre marginaler än vad skoproduktion och försäljning hade gett. För USAs del så har mycket investerats i tech. Vi har sett resultaten av det på senare år genom USAs bolagens totala dominans inom denna bransch. Europa har gjort en liknande resa, men där har kvalificerad tillverkning varit mer fokus. Europa, inte minst Sverige, har tillverkning av en hel del högkvalitativa produkter som säljer till bra marginaler. Säljer baserat på kvalitet, ej lägsta pris.
Trumponomics vill dock ställa om detta och ”ta hem” tillverkning igen. Detta genom att göra saker dyrare att importera. I denna process så har det också varit en hel del godtyckliga svängningar. Tullar ena dagen, indraget andra, en del får undantag, andra får påslag.
Det leder till udda saker så som att det nu är billigare att importera iPhones från Kina (f.n. undantaget från höga tullar) än att bygga iPhones i USA (f.n. höga tullar på insatsvaror).
I kombination med hätsk tonfall mot i princip allt och alla. Inte minst sina viktigaste partners så har det skakat om förtroendet ordentligt. Börsfall, dollarfall och stigande räntor på amerikanska papper är en sällan skådad mix.
Går vi till skobranschen och Skechers specifikt. Så ligger produktionen i ungefär lika delar Kina och Vietnam. Det ser ut så även för tex Nike.
USAs del av Skechers försäljning är ca 38 %, 26 % Asien, 25 % Europa, 11 % Övriga Amerika så USA är definitivt en viktig marknad.
Just nu är tullarna över 100 % gentemot skor tillverkade i Kina. 56 % för skor tillverkade i Vietnam. Siffrorna i sig är inte de viktigaste för de kan ändras lika snabbt, men något att utgå ifrån behövs för nedanstående räkneövning.
Det går förmoda att bolaget till USA skickar skor tillverkade i Vietnam eftersom tullsatsen är lägre. På samma sätt som Mercedes sagt att man kommer sluta sälja vissa modeller i USA p.g.a. tullar så kan man anta att Skechers helt enkelt väljer saluföra de modeller som går tillverka i Vietnam.
Omräknat till SEK och svenska förhållanden så ser priset på en sko ut ungefär som följande:
Produktion 300 kr
Transport 150 kr
Marknadsföring, administration 150 kr
Bolagets vinst 100
(Butikens vinst 100 kr)
(Moms 160 kr)
= 960 kr i pris till kund
Lägg 56 % tull på det hela och det ger ett utpris på ca 1310 kr mot kund d.v.s. 36 % dyrare. Om bolaget och butiken ska ta ”smällen” så raderar det hela vinsten och mer därtill.
Nu är det hela en mellan tummen och pekfingret uträkningen och siffrorna i sig har inte den största betydelse. För ingen vet vad siffrorna är i morgon ändå.
Det finns andras beräkningar att hitta på nätet också. Exempelvis finns bedömningen att sneakers går ifrån 155 usd till 220 usd. Arbetsskor från 77 usd till 115 usd. I snitt.
Poängen är att då man backat sin policy 100 år i tiden över en dag så utgör det en enorm störning i det ekonomiska systemet. Än värre när det är godtyckligt på daglig basis och man styr och ställer genom utfärdandet av enväldiga president-dekret. Inte genom debatt och omröstning i en parlamentariskt ihopsatt församling.
Nu är skor enbart en liten, liten del av det stora hela men tjänar gott som ett exempel på hur det slår mot affärsrörelser i praktiken.
Så det är inte konstigt att amerikansk börs, dollar och amerikanska statspapper viktats ned hos finansiella aktörer.
Åter till Skechers. Det är svårräknat men gör man enbart en grovt antagande att försäljning och vinst raderas i USA och man enbart fortsätter med sin övriga verksamhet. Hyfsat som vanligt med bibehållna marginaler. Världen fortsätter snurra ändå. Så värderas Skechers nu till ca PE 19, PS 1,3. Med antagandena om att ingenting ändras, det blir inga tullar, så är värderingen PE 11, PS 0,8.
Till det positiva är att Skechers har, liksom i princip alla bolag jag köper aktier i, stark balansräkning. En stark balansräkning är en kudde i oroliga tider och möjliggör att överleva i miljöer där konkurrenter har det minst lika svårt. Omfattningen på tullarna är sådana att det inte går absorbera dem utan om försäljning ska ske i USA måste det skickas vidare till konsument. Det går heller inte slå upp skofabriker i USA på kort tid och även om det vore möjligt så går det inte producera skor så billigt som i tex Vietnam. Den genomsnittliga månadslönen i Vietnam är på 300 usd. Det är vad man tjänar i tillverkningsindustri på fabriksgolvet i USA på ca 10 timmar. Glappet är med andra ord enormt.
Den genomsnittliga amerikanen har vant sig vid relativt gott betalt, låga skatter/tullar, liksom att få mycket för pengarna. Om nuvarande amerikanska ekonomiska policy bibehålls ser den tiden ut att fasas ut nu.