Tidsnotering i dessa spännande tider
Finns fortfarande en mängd Q3 rapporter som ska kikas igenom, men det är även av intresse att göra en tidsnotering om diverse annat. Inte för att det går veta mer eller förutspå något. Det brukar dock alltid vara intressant att senare gå tillbaka. Dagboksnoteringar.
Först. Det som vi exponerats av i en tid nu. Amerikanska valet. Trump och republikanerna vann stort. Han har väl varit förhandstippad ett tag nu. I alla fall då det stod mellan honom och Biden. När Harris kandiderade lät det ett tag som om att det skulle bli jämnare. Så mycket jämnare blev slutresultatet dock inte och amerikanarna valde sin nästa president. 312 elektorsröster fördel Trump mot 226. Ibland kan det skilja lite huruvida en majoritet av medborgarna röstat för den blivande presidenten eller ej, eller om det är valsystemet med sina elektorer i delstaterna, the-winner-takes-it-all-mentaliteten, som avgör. I detta fallet var det även en majoritet av de som röstade som röstade på Trump så hur man än vänder och vrider på det så blev han vald.
En större skräll var kanske att republikanerna tagit majoritet i husen. USA:s demokrati bygger på maktfördelning, men med både presidentmakten som husen, tillika så sitter många av domarna i högsta domstolen också på platser tillsatta på republikanskt mandat så öppnar det upp för att mycket kan hända.
Kärnan i en demokrati är maktskifte, fredliga maktskiften där makten övergår från någon till en annan från tid till tid. Det säkerställer att ett samhälle inte hela tiden svänger åt samma håll, till något extremt utan man ”ringlar” sig fram. De besegrade får acceptera att någon annan leder för ett tag och istället verka och påverka genom opposition. Tills det är dags att åter igen gå till valurnorna.
Demokrati kan finnas i olika formella format, men avsaknaden av det syns ofta då man får ledare som förlänger sina från början reglerade mandat, avskaffar fria val och/eller blir sittande i 20 år eller mer. Det brukar aldrig sluta bra. Typexempel är Ryssland. En farlig utveckling gick även Kina då man ändrade grundlag och istället för att tillåta enbart 2 mandatperioder för en ledare gav ytterligare tid till sittande. Ja exemplen runt om i vår värld är många. Allt sådant är varningssignaler och ökar risken markant för att inslagen väg kommer leda till farliga saker. Oavsett från vilken nivå av demokrati eller icke-demokrati man kommer från så är trend-riktningen här en klar markör.
Ska man spå i kaffesump så verkar det som om att nytt styre i USA kommer leda till skattesänkningar och avregleringar. Det kommer glädja amerikansk börs och blåsa på lite tillgångsinflation. Höjda amerikanska tullar och ett mer isolanistiskt USA.
Det kommer troligen innebära tuffare tider för Europa och Sverige. Tysk ekonomi är handelsberoende. Tyskland är Europas ekonomiska motor. Sverige är dessutom extra beroende av tysk ekonomi så som den lilla underleverantör vi egentligen är.
Europa har dessutom dille på regleringar så i detta avseende kommer det innebära att skillnaderna mellan USA och Europa troligen ökar än mer.
Europas försvar är underdimensionerat. Man kommer behöva lägga mer, mycket mer. Detta i en tid då det ser ut som konjunkturen kommer börja hacka. Det hela är när man tänker efter som en dålig apokalyptisk sci-fi film. Ryssar och koreaner, dag efter dag stormandes skyttegravar, i sitt försök att tränga västerut. Det tragiska är att det är på riktigt och det hela utspelar sig en dagsresa från oss.
Räntorna ser ut att komma ner. Möjligtvis har vi nått en nivå ”lagom” nu. I alla fall utifrån förutsättningarna. Riksbanken sänkte den nyligen med 0,5 till 2,75 %. Med tanke på att inflationen gärna får ligga på 2 % och en ränta då gärna ska ligga lite över det så är det i ”normalläget” nu en ganska ”normal” ränta. Ett sparkonto med insättningsgaranti och fria uttag ger nu ca 3 % eller några decimaler till över det.
Amerikansk börs är på ATH. Svensk börs i princip nästan där. Investmentbolagen handlas i stort utan någon egentlig substansrabatt. Investmentbolag är börs på steroider. I tider av börsoptimism så minskar rabatten. I tider av börspessimism så ökar rabatten. Detta utöver de vanliga kursrörelserna.
Tysk bilindustri på väg ner. Vilket varit väntat ett tag då det i princip är en naturlag att konjunkturen svänger. Det är bara tidpunkt och orsak som ändras.
Som jag noterat tidigare kring tex BMW
” Det har tidigare skalats i BMW. Goda tider ger höga värderingar, men om tiderna nu blir omvända så kommer det säkerligen bli läge att vara på köpsidan igen. BMW närmar sig sakta, sakta där det är värt att öka igen.”
Det finns en tid då man ska sälja av och en tid då man ska köpa. Även en del annat europeiskt har fått multiplar som nu blivit mer acceptabla. Det man ska komma ihåg är att ofta köper man och säljer man för tidigt när man har en värdestrategi, men det tillhör spelets regler.
Portföljen är även den på ATH och en avgörande anledning är så klart stor exponering i några amerikanska bolag så som t.ex. Berkshire och Alphabet. Berkshire med sin enorma giga-kassa är dessutom otroligt skönt att ha som bärande balk i den här miljön där saker kan ändra sig otroligt snabbt.
Belåning? Inte enligt min strategi. Jagar inte avkastning på det sättet. Belåning kan eventuellt vara aktuellt när rubrikerna är mörka och ingen annan vill köpa. Med det sagt så finns en kredit kopplad och ibland nyttjad på marginalen för att köp ska kunna genomföras när som helst.
Kassa? I normalfallet alltid en liten peng vid sidan, men i det stora i relation till det hela inte så avgörande för avkastningen.
Fondsparande? Alltid månatligen. Enkel strategi där en mix av indexfonder ger ca 50-50 global vs Sverige. Inte så mycket att skriva om.
Som alltid. Spännande tider.