
Blog Archive
- Vem är aktiepappa?
- Vem äger vad i svenskt näringsliv?
- Kontakt
- Swedish Wealth Institute – vilken bluff!
- Frihet - Vad är det och vem bestämmer?
- Allt snack om att kliva av börsen är bara trams!
- Balco till börsen med några av de tyngsta ankarinvesterare jag sett.
- Spara eller leva - måste man välja?
- Aktieägarrabatter och aktieägarförmåner
- Hur hög var boräntan 2011?
- LVMH varumärken
- Avanza eller Nordnet - bästa nätmäklaren
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Irisity verkar i en turbulent värld där övervakning har genomgått ett gigantiskt skifte från ifrågasatt integritetshot till självklar trygghetsfaktor.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Bonzun är ett internationellt SaaS-bolag som är verksamma inom gränssnittet mellan HealthTech-sektorn. Bolaget skapar värde genom att samla och kanalisera evidensbaserad forskning med syftet att att förebygga psykisk och fysisk ohälsa. I Bonzuns nuvarande tjänsteportfölj finns Bonzun ivf, Bonzun evolve samt Kou Dai Yun Yu (tidigare Kexuema).
- Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.
Other

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Dokumentären om SCA, Handelsbanken och Industrivärden får oss att se rött!
Uppdrag granskning om Handelsbanken, SCA och Industrivärden
Häromveckan sände SVT play en serie avsnitt som handlar om jakt- och privatflygskandalen i SCA, Handelsbanken och Industrivärlden. Det var för några år sedan som Svenska Dagbladet avslöjade det vidlyftiga användandet av privatjet för vad tidningen ansåg vara privata och personliga resor. I dokumentären avslöjas egentligen inte så mycket avgörande nyheter mer än att någon extra resa och en del information kring avlyssning och privatspaningsuppdrag förklaras. Den bild vi får se är helt ofattbar för att komma från svenska börsnoterade företag.
Flygresorna
Om vi börjar med flygresorna så visar det sig att SCA har ägt ett privatjet som använts av hela företagssfären. Ledande personer i de aktuella företagen har tagit privatplanet till Ryssland och haft ett arbetsmöte och när de ändå var där så föll det sig så att man kunde titta på en fotbollsmatch i det VM som pågick för tillfället. För alla som har förmågan att lägga ihop 1 och 1 så kan man räkna ut med kroppens bakre regioner att detta möte planerades just då för att kunna resa avdragsgillt till fotbolls-VM. Samma sak upprepar sig sedan med någon VM-final i fotboll, fotboll i Brasilien, OS i London mm. Det finns inte en chans att någon kan lura i mig att resorna var bokade för arbete och sen föll det sig som så att det också gick en match samma kväll. Det går kanske att lura skatteverket och de granskare som granskade flygresorna men mig lurar dom inte! För att släta över att familjemedlemmar följer med på resorna har ledningen id e aktuella bolagen antagit regler som säger att medföljande betalar motsvarande vad en reguljär biljett ska kosta om de följer med på planen. Ganska generöst tycker vi.
Först motsätter sig företagsledningen en opartisk granskning och sen när en granskning till slut tillsätts så försöker företagsledningen först påverka deras rapport och sen kommer granskningen fram till att ”gällande regler har följts”. Regler som samma företagsledning satt upp. De har alltså följt sina egna regler, som i sig är helt galna. Ordförande flög under de fyra år som granskningen avsåg bland annat ett 30-tal gånger från sin sommarstuga till arbetet. 30 gånger under 4 år. Det här får oss att fundera över hur många semestrar farbrorn hade egentligen och kan det verkligen ha varit så att ALLA semestrar avbröts? Planet skall nämligen användas när akuta uppdrag kommer upp under semstern Detta är en farbror som kasserar ut ca 10 miljoner kronor i ersättning för sina uppdrag.
Jakt
En stor del av granskningen handlade också om sk representationsjakt. Det innebär att bolagen bjuder upp andra näringslivstoppar till sin snordyra anläggning i fjällen, givetvis flygs de dit i privatjet och helikopter, för att jaga tillsammans. Det sägs att det även ska förekomma seminarier och föreläsningar men det är samma här. Kanske kan de lura i Skatteverket att det sker seminarier men alla förstår ju hur det har gått till. Dessutom har många miljoner av aktieägarnas pengar lagts på att köpa och bygga om jaktstugor. Allt för att topparna ska kunna roa sig med sin jakt.
I övrigt får uttalanden och ageranden som vi ser i dokumentären oss att tänka på den gamla 90-tals filmen Jägarna. Gubbarna blir helt galna när jakt kommer på tal och det svärs och gapas i de inspelade telefonsamtal som förekommer i dokumentären. Och personer som agerar på det sättet framstår ju som allt annat än oskyldiga, förutom att vi upplever dem som fruktansvärt oprofessionella.
Familjeinblandning
Det visar sig också att ordförande i SCA och Industrivärdens son har anlitats av företagen för diverse konsultuppdrag. Redan här känns det gravt oseriöst men det kommer mera. Tydligen har denna son även haft något smått suspekt upplägg med pengaöverföringar och när reportern frågar om det så börjas det även då att sväras och hotas. Hade vi inte hört det med egna öron som hade vi inte trott att det var sant.
Gubbig herrklubb
De slutsatser vi drar är att tjänstemännen som styrt bolagen har agerat som om de var del i en herrklubb och de har använt aktieägarnas medel till sin egen lekstuga med jakt, fotbollsresor och nöjen. Sen där de blir ifrågasatta försvarar de sig med att bolaget har utvecklats si och så mycket seden de anställdes. Ja det är kanske sant men hur skulle bolaget sett ut om personerna i fråga skött sina uppdrag istället för att leka runt och slösa massa pengar? Knappast sämre är vår gissning! Det är dessutom djupt provocerande att höra hur de aktuella tjänstemännen hånar och talar nedsättande om de institutionella ägarna i bolaget. De ses nästan som något nödvändigt ont som ska motarbetas och helst får vi uppfattningen att de helst skulle slippa dem helt.
Pensionsstiftelser är grunden
Aneldningen till att det har kunnat gå så här snett är att Handelsbankens pensionsstiftelser och personalstiftelser har så stort ägande i dels banken och genom banken även de andra bolagen. Detta har gett tjänstemännen som styrt bolagen makt över ett stort antal aktier. Aktier som normalt en storägare skulle ägt. Sedan den här händelsen inträffade och flera av de aktuella tjänstemännen avgick har det kommit in en storägare i såväl banken som i Industrivärden och vi hoppas att den här typen av vanskött tjänstemannastyre försvinner från alla noterade bolag! Trots att de värsta rötäggen som sagt är borta får dokumentären oss att vilja sälja våra aktier i de aktuella bolagen.
Läs mer och titta på dokumentärerna
SVT Uppdrag granskning Banken och brödraskapet
Jag tror till och med att SCA köpte in två privatjet för 500miljoner! Oavsett så var det ett svinigt beteende. 2019 skrev jag ett inlägg om skandaler i företag och SCA var naturligtvis representerade. Det är bra att det uppmärksammas igen och vissa faktaavslöjanden är ju häpnadsväckande och man trodde faktiskt inte att sådant förekom i Sverige.
Mvh // PP
OJOJ. Jag trodde ni Blåa bara kunde se när Sossar å Fackförbund skodde sig på andras pengar.
Aktiepappa får ha en guldtjärna av sossemats för han kan se när dom Blåa gör fel oxo :)
Haha. Tack för det erkännandet Mats. Klart att även blåa gör fel och vi försöker skriva om det då också såklart.
/Aktiepappa