20 May, 2020

Statliga stödet för hyra

 

 

Vi har alla sett rubrikerna och läst artiklarna om hur regeringen agerar med paket efter paket för att rädda företagen från coronakrisen. Självklart är det bra att de agerar och att dom för en gångs skull ger lite pengar tillbaka till företagen. Vi har dock en lite cynisk inställning till det där med bidrag i olika former. Ibland känns det som att det är för många som får bidragen som inte behöver dem och tyvärr är det sannolikt så med även dessa bidrag.

Stödet för hyror är uppbyggt på ett för staten och hyresgästen finurligt vis. Staten uppmanar hyresgästen att förhandla ner hyran med fastighetsägaren. Sen ger staten fastighetsägaren rätt att söka bidrag för hälften av hyresnedsättningen hos staten. Dock maximalt 25 % av den ursprungliga hyran. Detta kan vara en bra deal för hyresvärden i vissa lägen. Låt säga att hyresvärden står med en lokal som är svår att hyra ut om befintlig hyresgäst skulle gå omkull. Då är det här en bra deal för hyresvärden. För en lokal som enkelt kan konverteras till en annan verksamhet och hyras ut eller som kan konverteras till bostäder under gynnsamma former så är det knappast ett alternativ att efterskänka 25 % av hyran under en längre period.

 

Ett exempel från verkligheten

 

I ett av Aktiepappas hus ligger det en lokal i bottenplan och innehavarna har en tuff tid i corona. Därför ville de använda sig av det här bidraget. Eftersom lokalen är mycket attraktiv och betingade ett värde på drygt 1 miljon kronor när den såldes för ca ett år sedan är det inte alls svårt att hyra ur den till en annan hyresgäst eller för den delen bygga om den till bostäder. Det senare alternativet är antagligen det mest aktuella då hyran är för låg och lokalen i sig drar ner fastighetens estetik.

Hyresgästen har i en dryg månad diskuterat hur han ska få ta del av det där bidraget och vi har hela tiden sagt att vi inte har för avsikt att efterskänka någon hyra. Däremot kan jag hjälpa till genom att lägga anstånd på hyran för att underlätta en tillfällig likviditetskris. Detta har inte hyresgästen varit intresserad av utan det har bara malts på om bidrag, bidrag, bidrag. Detta i kombination med uttalanden som ”du förlorar ju bara 25 %” resulterade i att vi häromdagen satte ner foten och sa ifrån:

-Du ska ha klart för dig vad vi talar om här. Det du begär av mig är att jag avstår min lön för att du ska få rätt till bidrag från staten. Det är inget som jag gör lättvindigt och det är faktiskt inte särskilt klädsamt att uttala sig på det sättet om andra människors pengar. Jag bygger inte verksamheten på bidrag utan det är anstånd som gäller. Jag kan gå med på att ge anstånd med hela hyran under de här värsta månaderna men det är anstånd och inte gåvor som gäller.

Då kommer svaret att ”då betalar vi hela hyran för vi vill inte ha det hängande efter oss". Dagen efter kommer hela hyran in på kontot. Behövde den här hyresgästen verkligen vår och statens hjälp?

Självklart kan man inte döma alla hyresgäster utifrån detta men det är ändå ett talande exempel på hur folk agerar så fort staten går ut och lovar bidrag. Personligen skulle jag hellre börja gnaga på min egen hand än att tigga bidrag från staten men uppenbarligen resonerar inte alla likadant.

 

Regelverk för hyresbidrag

 

Upplägget för hyresbidrag eller hyresrabatt är förenklat följande: Hyresgästen uppmanas att förhandla ner hyra med fastighetsägaren. Därefter ger staten hyresvärden möjlighet att ansöka om bidrag för halva nedsättningen av hyra. Dock maximalt 25 % av den ursprungliga hyran. Efterskänker fastighetsägaren 50 % får han tillbaka 25 %-enheter av dem från staten. Om staten anser att verksamheten uppfyller de uppsatta kriterierna och om det finns pengar kvar vill säga.

 

Läs mer om Fastighetsstödet

 

Statligt investeringsstöd - Fastighetsägarna

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.