
Blog Archive
- Vem är aktiepappa?
- Vem äger vad i svenskt näringsliv?
- Kontakt
- Swedish Wealth Institute – vilken bluff!
- Frihet - Vad är det och vem bestämmer?
- Allt snack om att kliva av börsen är bara trams!
- Balco till börsen med några av de tyngsta ankarinvesterare jag sett.
- Spara eller leva - måste man välja?
- Aktieägarrabatter och aktieägarförmåner
- Hur hög var boräntan 2011?
- LVMH varumärken
- Avanza eller Nordnet - bästa nätmäklaren
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Concejo är ett investmentföretag som genom långsiktigt engagemang i mindre onoterade bolag verkar för tillväxt och värdeskapande. Bolaget investerar huvudsakligen inom industrisektorn.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Bonzun är ett internationellt SaaS-bolag som är verksamma inom gränssnittet mellan HealthTech-sektorn. Bolaget skapar värde genom att samla och kanalisera evidensbaserad forskning med syftet att att förebygga psykisk och fysisk ohälsa. I Bonzuns nuvarande tjänsteportfölj finns Bonzun ivf, Bonzun evolve samt Kou Dai Yun Yu (tidigare Kexuema).
- Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA och Oman.
Other

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Bolagsstämma i Svolder 2021
Dags igen för bolagsstämma i Svolder och givetvis är Aktiepappa på plats och bevakar stämman . I spåren av corona är årets bolagsstämma lite tråkigare än vanligt då det varken erbjuds fika, mingel eller samtal med portföljbolagen men det är som det är och vi laddar inför nästa år då vi kommer försöka påverka bolaget att satsa lite extra. Vi är tillbaka i de fräscha men lite opersonliga lokalerna på IVA-konferenscenter.
Stämningen är som vanligt familjär och glad och alla anställda (5 personer) finns på plats och tar emot och pratar med aktieägarna.
Stämman
Vi väljer att snubbla in i sista sekund och hittar genast bra platser av den enkla anledningen att alla platser i Wallenbergsalen är bra. Modern teknik, snygga och sköna stolar/fåtöljer.
Till ordförande för stämman väljs Svolders ordinarie ordförande (vilket vi inte riktigt gillar) av princip men han gör det riktigt bra. Så snart formalian är avklarad tar VD tar plats i talarstolen. I vanlig ordning gör Ulf Hedlundh bra ifrån sig och han förklarar enkelt och professionellt hur det gångna året gått. Till skillnad från förra gången vi var på stämma (2019) handlar det om vinst istället för förlust och en aningen mindre ödmjuk VD skulle kunna sola sig rejält i glansen av en avkastning på 116 % för året. Svolders bästa år någonsin.
Vi får se lite grafer över de bolag som levererat bäst och sämst under verksamhetsåret och det visar sig att Garo, Troax, Xano, New Wave, Nordic Waterproofing och FM Mattsson gått bäst och ”väldigt få bolag har gått dåligt” för att citera Uld Hedlundh.
På makrofronten nämner Ulf vidare att eftersom det inte finns några vettiga alternativ för folk och fonder att investera i så kommer sannolikt aktier gå fortsatt bra då köptrycket fortsätter.
VD avslutar sitt anförande med att redovisa hur många nya aktieägare Svolder fått den senaste tiden och han gör faktiskt reklam för en riktigt bra bok om investmentbolag: Marcus Fridells Bygg en förmögenhet. Även Spiltans investmentbolagsfond får lite credd. Det här tycker vi visar att ledningen i Svolder är med i matchen även utanför själva jobbet med analyser av bolag. Idag har Svolder över 52.000 aktieägare.
Efter VD:s anförande blir det dags för revisorn och då inträffar stämmans första negativa överraskning. Vår gamle trotjänare Peter Nilsson har lämnat över stafettpinnen till en av sina kollegor på PWC och även om hon gör ett bra jobb och ett skapligt framträdande så kan hon inte matcha Peters vanliga ”show”. Vi tycker han var precis så seriösa man kan förvänta sig av en revisor men ändå lite rolig. Seriös men allt annat än tråkig.
En annan tråkig sak på stämman är att några fonder som är ägare till aktier i Svolder på ren princip väljer att rösta emot ansvarsfrihet och för likvidering av bolaget mm. Tråkigt men ändå intressant att amerikanska pensionsfonder fått upp ögonen för fantastiska Svolder!
Förvaltningskostnader
Svolders förvaltningskostnader fortsätter att vara förhållandevis låga och de brukar normalt sjunka rent procentuellt för varje år då portföljvärdet ökar. Förvaltningskostnaderna är i praktiken bara de anställdas löner och dessa är totalt 0,52 % av portföljvärdet. Detta är alltså de kostnader man ska jämföra med en fond. Utifrån vad Svolder levererar och har levererat över några år är det här riktigt bra avgifter och även om man inte är i närheten av till exempel Investors låga kostnader så får man verkligen mycket analysarbete för pengarna i Svolder.
Frågestund
På frågestunden kommer det upp någon enstaka fråga från en aktieägare innan det är dags för Aktiespararnas representant att återigen göra bort sig. Det ställs ett antal frågor som är besvarade i årsredovisningen som på tidigare stämmor. Hade Maria De Geer som företräder Aktiespararna läst på lite så kunde hon skippat de frågorna och vi hade sluppit skämmas för dem och henne. Tyvärr känns det mest som att Aktiespararnas representant mest vill höra sin egen röst. Extra tråkigt är att hon börjar med att säga ”men aktien är för dyr för att köpa nu”. Visst är det fritt att ha en åsikt men varför vädra den på det sättet när man företräder en organisation som Aktiespararna på Svolders stämma?
Bonusprogram
Svolder har ett bonusprogram för de anställda och när vi granskar det inser vi återigen varför vi verkligen älskar det här bolaget. Man har ett incitamentprogram som är kopplat till hur bra Svolders substansvärde utvecklas under rullande treårsperioder. Här är kvartalskapitalismen frånvarande. Bonusarna som kan delas ut är vidare maximerade till en årslön och alla bonusar måste användas till att köpa aktier i Svolder som sedan skall behållas ett visst antal år.
Utdelning
Stämman beslutar om utdelning på 2,50kr per aktie vilket motsvarar en utdelningshöjning med 14% från föregående år. Svolders utdelningspolicy är att de delar ut utdelningen som de erhåller från portföljbolagen efter att bolagets kostnader betalats.
Split 4:1
Stämman klubbar en aktiesplit på 4:1 och styrelsen får i uppdrag att genomföra den någon gång i mitten av januari 2022.
Återköp
Stämman ger styrelsen rätt att genomför återköp av aktier om de gör bedömningen att det är bra för bolaget. Det här är ett sätt att kunna agera vid stor rabatt samt ett sätt att hålla borta rabatten och vi gillar hur bolaget jobbar med detta.
Nyemission
Bolaget ges möjlighet att emittera nya aktier vilket är en intressant lösning i tider då aktien handlas med stor premie.
Sova-index
I den här avdelningen noterar vi något som måste vara rekord. Det dröjer inte längre än 9 minuter in i stämman innan första personen somnar!
Förtäring
Som vi tidigare nämnt kan vi inte göra någon bedömning av förtäringen då den helt lyser med sin frånvaro i år. Det är ett steg i bolagets corona-policy att inte locka extra personer till mingel som är orsaken till avsaknaden av förtäring.
Läs mer om Svolders årsstämmor
Tusen tack för denna gedigna genomgång. Hoppas själv få gästa stämman något år. Då detta är ett av minsta största innehav är jag mycket tacksam för allt du skriver om dem.
Allt gott,
Mvh
Cristofer
Trevlig läsning som jag har saknat från besöken på stämmor! Att sova-index inte tagits upp av msci ännu är en skandal. Kanske något att patentera från er sida?;)
Hej Daniel. Jag håller med, det är ett index som förtjänar betydligt mer fokus. Ska göra vårt bästa för att sprida det.
/Aktiepappa