4 Aug, 2018

Tesla - en chansning!

 

Elon Musk - Teslas starka man

Man kan nästan inte börja ett inlägg om Tesla utan att först kommentera Teslas starke man, och enligt honom själv även grundare, Elon Musk. Denna lika framgångsrika som udda ingenjör, entreprenör, miljardär som personifierar Tesla. Under inspelningen av Iron man var Robert Downey junior på studiebesök hos Elon Musk och studerade såväl honom som hans företag och likheterna mellan Elon Musk och rolfiguren Tony Stark är slående när man känner till studiebesöket. Sen är frågan om Elon fått lite feeling av uppmärksamheten och ändrat stil för att passa in på karaktären Tony Stark eller om det är tvärtom? En kombination är trolig.

 

Elon föddes och växte upp i Pretoria och Durban i Sydafrika. Uppväxten var enligt uppgifter extremt svår med såväl mobbing i skolan som svåra hemförhållanden. Detta är egentligen inget uppseendeväckande med Sydafrikanska mått mätt. Sydafrika hade då, på 1970 och 1980-talet, ett extremt hårt klimat. Vilket de för övrigt har fortfarande till viss del. Betydligt hårdare och mer våldsamt än vi är vana vid i Sverige i alla fall. Elon flyttade som ung vuxen till Canada ihop med sin bror och studerade vid Queens university i Ontario och University of Pennsylvania.

 

Zip2, X.com och Paypal

Strax efter flytten till Canada och USA startade Elon ett kartföretag vid namn Zip2 som efter bråk med de andra grundarna säljs till Compaq. Elons del i affären ger ca 22 miljoner dollar. Därefter startar han X.com som slås samman med ett annat företag och bildar Paypal. Paypal säljs därefter till eBay. Elons del i försäljningen uppgår till ca 165 miljoner dollar. Så väl försäljning som namnbyte och sammanslagning sker i aggression då Elon och hans kompanjoner inte kan enas. Elon vill inte att företaget ska heta Paypal bland annat. Det sker även en smutsig kupp där Elon puttas ut ur styrelsen mm.

Space X

I detta läge är det många som skulle vara nöjda men Elon väljer att satsa merparten av sina pengar på sitt nya projekt: Space X. Space X skall tillverka rymdraketer för att skicka upp satteliter mm åt såväl NASA som eventuella privata operatörer. Space X var nära konkurs (likt såväl Musk som hans övriga företag) omkring 2008 men efter att den fjärde raketen de försökt skicka ut i rymden lyckats med sitt uppdrag och efter att Space X som första privata företag någonsin dockat mot rymdstationen ISS 2012 vändes katastrof till succé över en natt.

 

Tesla

Tillbaka till inläggets tänkta ämne: Tesla. Tesla startades 2003 av Martin Eberhard och Marc Tarpenning. 2004 köper Musk in sig i bolaget med ca 20 miljoner dollar. Åren mellan 2004 och 2007 leds Tesla av Martin Eberhard och i vanlig ordning blir Musk och de andra ägarna osams. 2008 pumpar Musk in mer pengar och tar över större del av företaget samtidigt som han tar över mer av det parktiska arbetet. Säga vad man vill men det är också i denna vevan som företaget börjar få ordning på såväl betalningsströmmar som styrning. Det kan bero på Musk men det kan även bero på att det är vid denna tidpunkt som man äntligen börjar leverera bilar. Den första bilen Tesla bygger är Tesla Roadster.

Musks fullständigt hänsynslösa sätt att driva företag borgar för att de företag han driver och arbetar i ofta lyckas med sina mål. Ett citat som visar Musks sätt att arbeta är när de anställda i Texla tycker att de jobbat hårt och äntligen är klara med Roadstern. Då vill Musk att de kavlar upp armarna och jobbar ännu hårdare med model S. De anställda tycker att de istället behöver vila. Musks kommentar ”ni kommer få vila mer än ni önskar när bolaget går i konkurs” stänger dörren till vila på ett lika tydligt som burdust sätt. Musk kräver 100 % dedikation av sig själv och de anställda. Detta borde innebära att Tesla är ett stabilt, pålitligt och långsiktigt bolag som är väl värt att investera i.

Hade det inte varit för det faktum att Musk finner en större drivkraft i att göra avtryck i historieböckerna och revolutionera sättet att bygga/köra bil snarare än att generera pengar åt sig själv och andra aktieägare så hade ovanstående stämt bra. Detta i kombination med Musks impulsiva och snudd på vårdslösa sätt att hantera pengar gör att Aktiepappa tänker sig för både en och två gånger innan han investerar i Tesla.

Försöker man teckna ett kortfattat personlighetsporträtt av Elon Musk blir det tydligt att han har tydliga impulsiva drag. Efter att ha skilt sig från sin första fru 2008 och gift om sig med skådespelerskan Talulah Riley  2010 har han lyckats lämna in inte mindre än tre skilsmässoansökningar. 2012 skilde det sig och 2013 gifte de om sig men sedan dess har Musk lämnat in skilsmässopapper inte bara en utan två gånger. Sedan 2016 ska de i alla fall vara skilda på riktigt. Vidare arbetar Musk sju dagar i veckan med sina företag och då kan det såklart vara svårt att hinna med fem barn och en fru.

Vändpunkt

För Elon Musk vände i princip allt när raket nr 4 blev lyckad för Space X och när Tesla Model S (som rimligtvis står för ”sedan”) började levereras och idag beräknas Elon Musk var god för ca 21 miljarder dollar. Inte alls dåligt för en kille som 2008 var nära konkurs.

Aktien och börsvärde

Tesla-aktien får ses som en rejäl chansning då Musk är en aning impulsiv och då stora delar av företaget är förknippat med just honom och om aktiekursen står uppe på 348 dollar så kan vi inte med den bästa vilja i världen anse att den är köpvärd. Det finns ett hundratal aktier som känns mer köpvärda men i ärlighetens namn känns det som att det finns få som känns lika spännande. Tesla är också en av världens mest blankade aktier men hittills har blankarna fått bita i det sura äpplet för kursen har stadigt gått upp de senaste veckorna, månaderna och åren. Vissa tror att konkursen är nära och jag måste medge att även om jag inte tror på konkurs så tror jag definitivt att ett börsvärde på 529 miljarder är en aning överdrivet. Det kan nämnas att GM har ett börsvärde på 466 miljarder och de levererar  ca 10 miljoner bilar per år. Tesla levererar ca 100.000 bilar.  Något är skevt men så kan man kanske säga om Netflix, Amazon och Facebook med?

 

Det kan nämnas att förutom Musk så har de båda Google-grundarna Larry Page och Sergey Brin båda satsat pengar i Tesla så om ni köper aktier i Tesla hamnar ni i gott sällskap. Det är faktiskt intressant att se hur kursen tuggar på uppåt trots att Teslaaktien är hårt blankad, bolaget gör förlust och att Elon ibland beter sig som en 15-åring. I vilka andra företag hade den typen av beteende fått fortgå?

 

 

Läs mer om Tesla

Tesla eller Nokia 3110?

Bonus eller inte bonus. Det är frågan.

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.