Nyhet
12 Jan, 2024
Bitpanda krypto

2024 spås bli ett historiskt år för bitcoin – så kommer du igång med att investera

Uppdaterad:
12 Jan, 2024

2023 var ett bra år för bitcoin – kryptovalutan ökade med över 160 procent i värde och var därmed den bäst presterande tillgången i världen. Europas ledande kryptobörs Bitpanda spår att intresset för bitcoin kommer att vara fortsatt stort även under 2024,  ett år som av flera bedömare väntas gå till historien.

Nyligen stod det klart att amerikanska SEC godkänt så kallade Spot ETF:er för bitcoin – ett historiskt beslut som väntas leda till ett stort kapitalflöde in till kryptosektorn då det öppnar upp för fler institutionella investerare, och privatpersoner att investera i kryptovalutor. Ett viktigt steg som tar bitcoin in i den traditionella finansvärlden och ett tydligt tecken på att krypto är här för att stanna. 

Då inträffar “nyårsafton” för kryptovalutor

Var fjärde år inträffar den så kallade bitcoin-halveringen, vilket Bitpanda liknar med nyårsafton för kryptovalutor. Det är en planerad händelse som i korta drag innebär att produktionen av bitcoin halveras. När bitcoin genomgår en halvering reduceras belöningen för att lösa ett nytt block, vilket resulterar i en minskning av den hastighet med vilken nya bitcoin skapas. På så sätt har halveringen en inverkan på inflationstakten och fungerar som ett sätt att kontrollera utbudet, som syftar till att begränsa det totala antalet bitcoins till 21 miljoner.

De tidigare bitcoin-halveringarna har haft en positiv påverkan på priset – åtminstone när man zoomar ut och betraktar den större bilden. Om vi tittar på halveringen 2012 steg priset på 1 bitcoin med 8069% det efterföljande året. Dessutom, ett år efter bitcoin-halveringen 2016 såg vi en ökning på 284%. Historiskt har alltså halveringen av bitcoin skapat en kraftig prisuppgång. Men kom ihåg att historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Senast en bitcoin-halveringen inträffade var den 11 maj 2020, och nu väntas det ske igen under våren 2024. 

kryptovalutor bitpanda

Ökad reglering i Europa

Under 2024 väntas även Markets in Crypto Assets Regulation (MiCA) träda i kraft i Europa. Några av världens största ekonomier har kommit överens om att samarbeta för att integrera kryptovalutor i sina finansiella ekosystem. MiCA ger Europa tydliga regler och ansvarsområden för varje utfärdare, tjänsteleverantör och handelsplattform som hanterar kryptovalutor. Det kommer bland annat förstärka investerarskyddet, minska marknadsfragmenteringen och främja innovation. 

Bitpanda – störst utbud av kryptovalutor i Europa

Genom snabb registrering med BankID kan nya investerare öppna ett gratis Bitpanda-konto på några minuter, och komma igång med att investera i över 2600 digitala tillgångar dygnet runt och på ett säkert sätt. Utöver krypto har Bitpanda även ett stort utbud av aktier, fonder, råvaror och kryptoindex – som kan vara ett bra alternativ för den som vill ha en mer generell exponering och investera i flera olika kryptovalutor genom en produkt.  

För svenska kunder finns även fördelen att man slipper insättnings- och uttagsavgifter. Dessutom har lägsta insättning och uttag med Visa och Mastercard nyligen sänkts från 250 kronor till 125 kronor. Bitpanda gör finansiella investeringar enkla och tillgängliga för alla, med ett brett utbud av kryptovalutor, stakninglösningar och kryptoindex, och med möjligheten att investera från endast 125 kr. 

bitcoin bitpanda
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.