Laddar TradingView Widget
TradeVenue
Laddar annons
14 Dec, 2023

BRAVIDA: VI ÄR INGEN VANLIG SERIEFÖRVÄRVARE - VD

Uppdaterad:
14 Dec, 2023

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Installationsföretaget Bravida är ingen vanlig serieförvärvare, även om bolaget har gjort över 100 förvärv sedan börsnoteringen 2015.

Det säger Bravidas vd Mattias Johansson, som ursprungligen började på bolaget som kalkylator 1998, i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Ni har gjort många förvärv och har flera olika verksamhetsområden. Efter företagsköp kan ju ibland strukturerna i de olika förvärvsbolagen bli kvar. Hur lyckas ni få förvärven till att bli del av en helhet?

"Vi är inte det man kallar för serieförvärvare ('compounders'), alltså de som bara köper och menar att förvärvsbolagen blir värda mycket mer när de kommer in i gruppen av företag. Vår filosofi är att göra förvärv där ett plus ett kan bli mer än två - där det finns en industriell logik och där vi tycker att företaget kan utvecklas bättre när det kommer till oss. Eller att företaget har en kompetens som vi kan dra nytta av på flera ställen. Eller där vi lokalt exempelvis finns på fyra av de fem discipliner som vi tycker är viktigt att vara inom. Då adderar vi den femte så vi kan få ett helhetsbjudande, så det blir lättare att sälja mer till de kunder som vi redan säljer till", säger Bravida-chefen.

Installationsbolaget vill samtidigt utnyttja skalfördelar när det gäller inköp.

"När bolagen kommer till oss så är det ju ingen som har lika bra inköpsavtal som oss. Vi får en bättre konkurrensförmåga och intjäningsförmåga för vi kan köpa saker och ting billigare. System som vi har investerat i blir också lite billigare när vi slår ut det på en större omsättning", säger Mattias Johansson.

Bravida gör även förvärv för att stärka sin lokala marknadsposition och för att hitta rätt ledare.

"Ibland gör vi förvärv för att täcka en vit fläck geografiskt, exempelvis en stad där vi vill vara. Ibland är det lättare och snabbare att förvärva sig till den tillväxten än att växa organiskt. Förvärv är även ett sätt att hitta nya kunder, stärka relationen till befintliga kunder samt att hitta nya kompetenser och resurser. Vi förvärvar ju ofta för att vi vill ha befintliga anställda och deras kundrelation."

Hur har priserna på bolagen i branschen utvecklats? Om många aktörer vill satsa på ett bredare utbud som du nämnt - blir det huggsexa om objekten?

"Priserna har nästan varit helt stabila. Att de har gått upp något de senaste åren tror jag mer handlar om att vi köper mer lönsamma företag än tidigare, så jag vet inte om det är en prisökning. Det är också en väldigt fragmenterad bransch. Sedan är vi ganska ensamma om att göra förvärv där vi faktiskt vill integrera och se till så att ett plus ett blir mer än två. Det finns ganska mycket större konkurrens från de som förvärvar och inte gör något alls", säger Bravida-chefen.

Hur säkerställer ni fortsatt engagemang hos anställda och ägare efter ett förvärv?

"Dels är vi väldigt noga med att vi köper bolag med rätt typ av ledare och företagskultur. Säljarna bör också vara noga med att se vilka vi är som köper dem. Sedan jobbar vi alltid med tre års tilläggsköpeskillingsperiod. Då har vi lärt känna varandra och har över tid lyckats visa att Bravida är ett bra ställe att vara på", uppger Mattias Johansson.

Hittills under 2023 har Bravida förvärvat 14 bolag enligt senaste delårsrapporten. I november och december har bolaget presenterat ytterligare ett par bolagsaffärer.



TradeVenue

TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.