Nyhet
26 Jan, 2023
mindark direktnotering spotlight

Imorgon direktnoteras MindArk på Spotlight

Uppdaterad:
2 Feb, 2023

Investera i beprövad spelekonomi

Imorgon, den 27 januari 2023, börjar MindArks aktier att handlas på Spotlight Stock Market. Bolaget har i över två decennier utvecklat och drivit det virtuella spel-universumet Entropia, världens första MMORPG* med en virtuell ekonomi baserad på riktiga pengar. Direktnoteringen görs främst för att stärka bolagets varumärke tillsammans med den prestige och kvalitetsstämpel som följer av en börsstatus. MindArk reser därmed inget nytt kapital men ger befintliga ägare en exitmöjlighet samt ökar tillgången till framtida investeringskapital. MindArk är idag ett helt självfinansierat och lönsamt bolag.

*Massively multiplayer online role-playing game

Hemma hos MindArk

Henrik Nel Jerkrot
Henrik Nel Jerkrot
VD på MindArk PE AB

Noteringen vid Spotlight Stock Market är en viktig milstolpe för MindArk. I två decennier har MindArk utvecklat och drivit ett virtuellt universum som har skapat underhållning åt användare över hela världen, berikat virtuella entreprenörer och till och med tagit plats i Guinness Rekordbok. Framför allt har vi visat att man kan göra ett virtuellt universum till en lönsam och framgångsrik verksamhet.

All den erfarenhet vi samlat på oss genom vår långa och händelserika historia gör att vi ser fram emot en spännande framtid med stora förändringar. Implementering av en ny grafikmotor, Unreal Engine 5 pågår för fullt, en för MindArk stor satsning som vi beräknar lansera under 2025. Bytet till Unreal Engine 5 kommer att bana nya vägar för Entropia Universe och MindArk, från användarupplevelse till marknadsföringskanaler och även hur våra IT-resurser utnyttjas.

Trots ett volatilt börsklimat känner vi oss trygga med att MindArks verksamhet kan stå på egna ben och att vi är självfinansierade utan räntebärande skulder. Vi ser därför fram emot att ta klivet in i den noterade miljön och fortsätta skapa värde åt våra aktieägare.

Om Entropia Universe

Planeten Jorden har kommit att bli långsamt mer utmanande att leva på och i ett försök till överlevnad har människan valt att bosätta sig på planeter utanför solsystemets gränser. Det är efter denna premiss som MindArk har skapat ett free-to-play-spel med stöd från mikrotransaktioner. Som användare är man uppmuntrad att skapa en unik sci-fi-inspirerad avatar och utforska galaxen. Genom att addera nya planeter till universumet växer omvärlden med det innehåll som dessa planeter tillför såsom utmaningar/uppdrag, spelobjekt eller sociala samlingsplatser. Planeterna är konstruerade med utgångspunkt att vara underhållande med en varierande grad av entreprenöriella möjligheter och nöje.

notering MindArk direktnoteras

Affärsmodell

MindArks monetariseringsmodell är baserad på att skapa tillgångar i spelet som användarna därefter kan konsumera, integrera eller handla med. När objekt i spelet förbrukas eller slits genererar detta intäkter till bolaget från de användare som genom mikrotransaktioner vill fortsätta att konsumera. Spelobjektens ekonomiska livslängd innebär därmed att bolagets intäkter är en funktion av de värdeminskningar som uppstår.

MindArk förvaltar i huvudsak spel-universumets plattform och det ekonomiska systemet. För att skapa nya planeter bjuder bolaget även in samarbetspartner, s.k. “Planet partners”, mot intäktsandelar.
 

Den digitala ekonomin

Entropias ekonomiska system är tätt sammanvävd med den riktiga världen där den digitala valutan, PED (Project Entropia Dollar), har en fast växelkurs mot den amerikanska dollarn. I spelet har alla digitala tillgångar ett framräknat basvärde men med den handel som uppstår mellan användare (som späds på ytterligare av användande och slitage av föremål i världen) möjliggörs en fri marknad (utbud & efterfrågan) vilket kan skapa prisskillnader i bruksvärde och prislapp.

Att skapa ett effektivt ekonomiskt kretslopp är ingen lätt uppgift. Detta då det kräver nätverkseffekter från en stor användarbas som väljer att interagera med spelet. Idag uppgår spel-ekonomins årliga omsättning, motsvarande BNP, till ca 400 MUSD vilket kan jämföras med en mindre ö-nation.

Till skillnad från det omåttligt populära spelet Fortnite som också är baserat på mikrotransaktioner går de pengar som användarna väljer att investera i Entropia genom mikrotransaktioner i båda riktningarna. Användare kan därmed både föra in och föra ut pengar i spelet, det senare mot en mindre transaktionsavgift. Andra framgångsrika MMORPG-spel med stor interna ekonomier är World of Warcraft och Runescape men dessa tillåter i regel inga uttag eller transaktioner med riktiga monetära värden mellan användare vilket påkallar ett ständigt arbete för att hämma de svarta marknader som uppstår för att växla spelvalutor med likvida medel.

Historisk bakåtblick

Entropia Universe lanserades 30 januari 2003 och kan idag redovisa för ca 5 000 000 registrerade konton. År 2010 sålde Jon Jacobs, en brittisk skådespelare och entreprenör, delar av sin digitala klubb inuti spel-ekonomin för 635 000 USD. Detta är den hittills största transaktionen som realiserats i spelet. MindArk har även Guiness världsrekord för dyraste virtuella varan som har sålts vilket består av en planet som såldes för ca 6 miljoner USD. Dessa är mycket intresseväckande exempel för att åskådliggöra de pengar som befinner sig i cirkulation, både inuti och omkring Entropia Universe. Det finns därmed förutsättningar att tjäna riktiga pengar som spelare i detta väletablerade metaverse utan att behöva förlita sig på dagens blockkedjeteknik. Med det sagt avser bolaget att växa med användarupplevelsen.

Resultatöversikt

Vid utgången av Q3 2022 redovisade bolaget en omsättning på ca 71,6 MSEK (66,6) med en rörelsemarginal på ca 21 procent (19). Från en enklare servettskiss innebär detta att bolaget lyckades monetarisera ca 2 procent av det kapital som befann sig i rörelse under tiomånadersperioden. För motsvarande period landade vinstmarginal på ca 4 procent (14) som påverkades negativt av ett finansnetto på - 11,3 MSEK (1,2), ett resultat av en växelkursjustering av oförbrukade användarmedel om 9,9 MSEK och en följd av spelets exponering mot den amerikanska dollarn.

När är första handelsdag?

27 januari 2023

Vad är MindArks kortnamn?
Vilken marknadsplats ska MindArk noteras på?
Vad är MindArks ISIN-kod
Hur många befintliga aktieägare finns det i MindArk?
Hur många aktier omfattas av lock-ups-avtal?
Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.