Redaktionen
8 Nov, 2023
Jupiter Indien nya rekordnivåer

Indienbörsen når nya rekordnivåer, vad driver denna tillväxt?

Uppdaterad:
20 Nov, 2023

Flertalet länder runt om i världen kämpar mot ihållande inflation och ett tuffare ekonomiskt klimat. Indien har däremot blomstrat och aktiemarknaden har rusat i år. Vad är det som driver uppgången i en av Asiens största ekonomier?

Enligt en nyligen publicerad rapport från Morgan Stanley kommer Indien att vara världens tredje största ekonomi år 2031. Detta har skapat ett stort intresse från både media och investerare, även om det visar på något som har varit känt sedan länge - att den indiska ekonomin kan erbjuda goda investeringsmöjligheter.

Avinash Vazirani har förvaltat indiska aktieportföljer sedan 1995. Avinash förvaltar Jupiter India Select tillsammans med Colin Croft som har lång erfarenhet av kapitalförvaltning.

Till skillnad från många andra tillväxtmarknader hade Indien inte en lika expansiv penningpolitik, varken under eller efter Covid. Detta resulterade i lägre inflation samt god ekonomisk tillväxt efter Covid.

Jupiter Indien
Avinash Vazirani och Colin Croft

Vad är det som driver Indiens ekonomi?

Orsaken till Indiens höga ekonomiska tillväxt är flera. Bland annat har Indien en gynnsam demografi samtidigt som statliga reformer allt mer formaliseras vilket skapar stora möjligheter för alla företag i landet. Dessutom är klimatet gynnsamt för innovationer då de i kombination med att vara den ledande nationen inom export av IT-tjänster också har en ung, välutbildad befolkning samt ett statsägt tekniskt ekosystem. Utöver detta har det även skett framsteg i tillverkningsindustrin eftersom allt fler globala företag diversifierar sin verksamhet genom att också etablera tillverkning i länder utanför Kina.

Handla fonden Jupiter India Select USD här: Nordnet , Fondmarknaden, Avanza

Indiska börsen hade nyligen all-time high - har den som inte investerat på marknaden missat chansen?

Den indiska börsen har alltid varit en bra plats för investerare. Den som upptäcker Indien först nu har missat en del uppgång men chansen till ytterligare uppgång är absolut inte missad. Som tidigare nämndes finns det flera saker som talar till Indiens fördel, däribland en gynnsam demografi samt en tillverkningsindustri som är på frammarsch. Vi bedömer att landet bara är början på sin tillväxtresa och duktiga investerare som ser potentialen och är tålmodiga samt disciplinerade i både upp- och nedgångar har goda chanser att få en bra avkastning.

Investeringsstrategin för Jupiter India Select

Förvaltarteamet bakom Jupiter India Select följer GARP-filosofin (tillväxt till ett rimligt pris) och försöker hitta indiska bolag med goda tillväxtmöjligheter men där aktien handlas till nivåer som tyder på att framtidsutsikterna hos bolaget undervärderas av marknaden. Denna strategi har resulterat i en diversifierad portfölj som består av 60-80 investeringar i stora och små företag.

Hos Avanza är Jupiter India Select den Indienfond som har presterat bäst på tre- och ett års sikt samt i år. Den är också topp tre om man tittar på en femårig tidshorisont. Sjukhusoperatören Fortis Healthcare, tobakstillverkaren Godfrey Philips India samt State Bank of India är för närvarande de största innehaven i fonden.

Handla fonden Jupiter India Select USD här: Nordnet , Fondmarknaden, Avanza

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.