LÄKEMEDEL: PRISER REDAN PRESSADE I REALKOSTNAD - ANALYTIKER
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Läkemedelssektorn har kommit under press på måndagen. I ett inlägg på Truth Social har USA:s president Donald Trump skrivit att läkemedelspriserna ska sänkas med 59 procent.
Redeyes analytiker Johan Unnerus påpekar att vi ännu inte har sett ett färdigt förslag och nämner även hur en förändring i skillnaden mellan brutto- och nettopriser samt handelskonflikten med nya tullar påverkar sektorn.
"Det råder ingen tvekan om att både inflationen och kostnadsökningar på bruttopriser har kommit ned dramatiskt. Nettopriser har varit lågt länge. Skulle man dessutom ta hänsyn till en betydande nivå av inflation vi haft har vi redan nu haft press på läkemedelspriserna i USA i realkostnadstermer. Dessutom riskerar en del av de här tariffutspelen påverka prisbilden. De kan till och med försvåra för vissa generikasegment. Det är en väldigt komplex materia", säger Redeye-analytikern Johan Unnerus till Nyhetsbyrån Direkt.
Politiska förslag om att begränsa läkemedelspriser har vanligen ett syfte att lätta på bördan från sjukvård i nationers budget. Det innebär då att priser på framförallt bredare allmänläkemedel är av större vikt än mindre specialistläkemedel, som utgör en mindre del av den totala kostnaden i ett lands sjukvårdsbudget.
"Specialistområden och särläkemedel drivs av en annan dynamik. Det som verkligen sätter avtryck i budgeten med kostnader för systemet är de stora läkemedlen som är rätt dyra och går ut i volym", säger Johan Unnerus.
Skulle det kunna vara ett skäl att Sobi inte utvecklas lika dåligt som andra bolag?
Ja det kan det mycket väl", säger Johan Unnerus. Vad avser delområdet för biosimilarer och generika ser Johan Unnerus att bolag i den sektorn både kan behöva parera för tullar såväl som för konkurrerande lågkostnad.
Nyhetsbyrån Direkt ställer en fråga hur den senaste tidens förändring i sektorn har påverkar på vilka regioner i världen läkemedelsbolagen lägger sitt kommersiella fokus.
"Pendeln har om någonting svängt mot USA och att det har blivit ännu mer viktigt i USA. Det är nog ännu mer en fråga om hur man organiserar sin försäljning och hur man organiserar sin tillverkning. Om man redan håller på att se över sina planer kanske de justeras för att framförallt riskminimera och vara mer flexibel", säger Johan Unnerus.
Läkemedelsbolagen har på måndagen generellt en svag utveckling på en i övrigt stark marknad. Kursrörelserna spretar dock en hel del mellan olika bolag.
Novo Nordisk var som mest ned nästan 8 procent i öppningshandeln på måndagen. Så kallade GLP-läkemedel, som Novo Nordisks Ozempic och Wegovy och Eli Lillys Zepbound, kan väntas stå i fokus för USA:s översyn av läkemedelspriser, enligt meddelanden från Vita huset på måndagen. På eftermiddagen var nedgången i Novo Nordisk drygt 2 procent.
Astra Zeneca sjönk runt en halv procent. Större nedgångar syntes för Camurus och Orexo, ned 7 respektive 3 procent. Bättre klarade sig Sobi och Bioarctic, där Sobi var marginellt upp och Bioarctic backade cirka en halv procent. EQL Pharma, med fokus på generika, utgjorde ett undantag och var upp nästan 2 procent.