Redaktionen
25 Sep, 2022
Lär känna Sofokles

Lär känna Sofokles

Uppdaterad:
21 Feb, 2023

Näst ut på tur i TradeVenues intervjuserie kommer den uppskattade författaren, läraren och investeraren Cristofer Andersson. Cristofer har fått ett stort medialt genomslag från sina hyllade böcker inom börspsykologi och skriver ofta inlägg med filosofiska inslag. Idag har vi fått möjligheten att ställa lite enklare frågor till Cristofer om vilka investeringar som har betytt mest för honom samt vad som utmärker hans investerarfilosofi.


Hur skulle du beskriva ditt investerande med 3 ord?

- Långsiktig. Försiktig. Sköldpadda.

Vad är enligt din mening ett måste i aktieportföljen och har du något "hidden gem" i din aktieportfölj som man borde ta sig en närmare titt på?

- Det ska alltid letas och frågas efter kryddor och ”hidden gems”. Inte sällan för det lockar pöbeln och de som letar nästa raket som ska göra dem till miljardärer över en natt. Absolut finns dessa bolag (och således aktier givet att bolagen är noterade) att finna, men har jag tiden och energin att finna dessa ”vi ska skapa vaccinet mot både cancer- och alzheimer”-bolag?

För många låter det tråkigt, men givet att historiken förvisso kanske inte kommer återupprepas så åtminstone rimma kan jag investera i fina, stora och erkänt duktiga bolag såsom Castellum, Investor och Svolder som levererat väl över OMX S30/OMX SGI de senaste decennierna. Detta till såväl en god natts sömn som en bekymmersfri vardag. Bra bolag har den fina tendensen att fortsätta vara just fina bolag.

Kan jag nu också köpa dem för vad jag bedömer vara mycket attraktiva nivåer, om än att såväl värderingar som eventuella substansrabatter kommer minska – för stunden – tackar jag ej nej. Var är bolagen idag och var är de i morgon? Jag kanske är en naiv optimist och inte den realistiska sådan jag ämnar vara, men jag har svårt att se hur nämnda bolag inte kommer vara lite större, stabilare och dominerande om +3 år. 

Jag försöker undvika att tro för mycket om mig själv, ty jag är blott dödlig och kommer således begå många misstag. Emellertid kommer dessa misstag inte vara i s.k. ”förhoppningsbolag” eller i bolag som icke ännu äro lönsamma. Inget bolag är fritt från risker eller andra faror.

Tråkigt? Gubbaktigt? Näst intill ett sömnpiller? Om svaret är ”ja”, så ”tack” och kanon. Det är exakta de bolagen som gjort att jag, sedan jag flyttade till Avanza 2013, överpresterat såväl Dow Jones som OMX SGI och andra europeiska index (som förvisso mer varit i stiltje de senaste 2-3 åren…). Skryt? Nej, enbart ett konstaterande. Jag går med vetskapen om att i långa loppet är sannolikheten stor, givet den breda historik som finns, att min just nu ledande position successivt kommer förbytas till att i alla fall sacka efter OMX och DJ. 

KISS – Keep It Simple, Stupid (ursäkta om någon blev kränkt…) – investera i bolag som du kan, förstår dig på och som du verkligen tror på. Vet vad du äger och varför du äger det. 

Vad var din första och senaste investering, varför, samt hur utvecklade sig den första investeringen?

- Jag kommer ej ihåg min första, tyvärr, men jag började som många andra med att leta just ovan nämnda ”raket”. Ett bolag var Shamaran och där gick det riktigt bra. Mindre bra gick det när jag tog vinsten och gick in i något annat oljebolag som jag kunde föga om. Ett par dagar efter min investering kom ett konkurshot och jag fick sälja med cirka 75 % förlust. Hybris och katarsis. Det slår aldrig fel, ty alla av oss som tror oss vara en sorts Ikaros kommer få känna hur det känns att falla från himlen.

Resultatet av min håglösa och totalt dumma investering var också lika nedslående som stor, vilket de flesta ”jag ska bli bäst på aktier idag, senast i morgon” får erfarna.

Det senaste tillskottet i min portfölj är Thule. Givet de utmanande tider som nu råder och inte minst för sällanköpssektorn torde nog det bolaget ses som en sorts ”krydda”.

Vad har varit din bästa och/eller mest underskattade investering?

- Kunskap! Den absolut bästa investering jag gjort är den i och om mig själv. Likt ränta-på-ränta ofta används inom investeringar är den också gällande för kunskapsinhämtning samt kunskapsinförlivning. 

Läs, lyssna och diskutera med andra. Sakta men säkert kommer du inte bara bli klokare, utan också mer empatisk, sympatisk och ödmjuk. Jag kan garantera att du, med tiden, kommer ha lika stor nytta av din kunskap och nämnda förmågor som ditt kapital. Faktum är att inte så sällan föregår förstnämnda sistnämnda.

Investera i dig själv, ty där har du absolut högst avkastning. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.