Nyhet
14 Jun, 2024

MAKRO: NÅGRA HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA

Uppdaterad:
14 Jun, 2024

MÅNDAG DEN 17 JUNI

==================

- Kina: industriproduktion, detaljhandel maj kl 4.00

Kinas BNP steg mer än väntat första kvartalet, medan april visade en blandad utveckling. I maj väntas ökningstakten dämpas för industriproduktionen men stiga för detaljhandeln. Investeringarna väntas öka i oförändrad takt.


TISDAG DEN 18 JUNI

==================

- RBA: räntebesked kl 6.30

Väntas lämna styrräntan oförändrad oå 4,35 procent. Vid förra mötet i maj noterade RBA att inflationsnedgången går långsammare än väntat och att det kan ta tid innan inflationen uthålligt ligger inom målintervallet. De utesluter därmed inget vad gäller räntan.


- Tyskland: ZEW-index juni kl 11.00

Investerarförtroendet har stigit tio månader i rad och väntas fortsätta öka, med sentimentsindex upp från 47,1 till 50,0 i maj.


- USA: detaljhandel maj kl 14.30

Detaljhandel var dämpad i april, nu väntas en uppgång med 0,3 procent under månaden. Exklusive bilar väntas +0,2 procent.ONSDAG DEN 19 JUNI

==================

- SCB: arbetslöshet maj kl 8.00

Den säsongsjusterade arbetslösheten sjönk till 8,5 procent i april från 8,6 procent i mars. I maj väntas den ligga kvar på 8,5 procent enligt Infronts prognosenkät.


- Storbritannien: KPI maj kl 8.00

Disinflationen har fortsatt i Storbritannien, även om aprilutfallet på 2,3 procent var lite högre än väntat. Kärninflationen har legat högre men väntas sjunka i maj.


- KI: konjunkturprognos kl 9.15


TORSDAG DEN 20 JUNI

===================

- Norges Bank: räntebesked kl 10.00

Väntas lämna styrräntan oförändrad på 4,50 procent, enligt samtliga bedömare i Infronts enkät.

Vid förra mötet uppgav de att räntan kan hållas oförändrad längre än tidigare antagits, och flera bedömare tror att den nya räntebanan kan höjas.

"Norges Bank kommer signalera att räntan kan hållas oförändrad lite längre än tidigare antagits. Den nya banan kommer troligen att visa att september inte är aktuellt, och bara ett 50/50-läge för en första sänkning i december", skriver Nordea.


- BOE: räntebesked kl 13.00

Väntas hålla räntan oförändrad på 5,25 procent.

Deutsche Bank spår, trots överraskningar på uppsidan för inflationen och löneökningarna, att det blir 7-2 i omröstningen, där Swati Dhingra och Dave Ramsden röstar för en sänkning.

De ser inte så mycket ändringar i den framåtblickande guidningen, givet närheten till valet. De kan dock komma att bredda fokus på fler inflationsmått, och även erkänna uppgången i realräntor som ger en passiv åtstramning.

"Vi håller fast vid vår syn om en augustisänkning, men mycket behöver hända för att policykommittén ska sänka räntan i sommar. Mycket beror på guidningen och beredskapen att se bortom inflationsöverraskningen", skriver de.FREDAG DEN 21 JUNI

==================

- Japan: KPI maj kl 1.30

Kärninflationen har sjunkit två månader i rad men väntas nu stiga till 2,6 procent. Bank of Japan är mer fokuserad på att dra ned på obligationsköpen än höja räntan i närtid.


- EMU: PMI (prel) juni kl 10.00

Det kombinerade PMI har stigit fem månader i rad till 52,2 i maj.

"Vi tror att tjänste-PMI indikerade en fortsatt expansion i euroområdet med stöd av högre reallöner för hushållen. Industri-PMI väntas ligga kvar under normalnivån men öka på månadsbasis då den globala efterfrågan på industrivaror visar tidiga tecken på att återhämta sig", skriver ABN Amro.


- USA: PMI (prel) juni kl 16.00

S&P Globals kombinerad PMI steg kraftigt till 54,5 i maj. Framförallt förbättrades tjänstesektorn.TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.