Nyhet
4 Sep, 2023

NCAB: BEHÖVER KÖPA FLER BOLAG ÅR FÖR ÅR - FC

Uppdaterad:
4 Sep, 2023

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Mönsterkorttillverkaren NCAB behöver köpa fler, snarare än större, bolag för att nå sitt tillväxtmål som innefattar förvärvstillväxt.

Det uppgav NCAB:s finanschef Anders Forsén vid NCAB:s kapitalmarknadsdag i Sundbyberg på måndagen.

Bolaget siktar på att över tid växa med 10 procent per år via förvärv, och förvärvstillväxten är en viktig pusselbit för att NCAB ska nå sitt totala omsättningsmål för år 2026.

"Vi behöver öka farten från år till år", sade finanschefen och framhöll att NCAB nu har förvärvserfarenhet i både USA och Europa.

Ett av NCAB:s finansiella mål är en nettoomsättning på 8 miljarder kronor år 2026 som uppnås med ungefär lika delar organisk och förvärvad tillväxt. Under år 2022 var omsättningen närmare 4,5 miljarder kronor.

Finanschef Anders Forsén konstaterade generellt att förvärvsdiskussioner kan ta allt från sex månader till sex år. NCAB har ett starkt kassaflöde som kan delfinansiera förvärv, men bolaget har även relationer till banker, noterade han. NCAB har finansiellt utrymme och torrt krut, enligt finanschefen.

Angående prislappen på förvärvskandidaterna sade Anders Forsén att det kan vara svårt att komma överens med säljare eftersom NCAB och säljarna kan ha olika syn på utvecklingen under de kommande åren, där säljarna ofta har ljusare antaganden än NCAB.

"Tilläggsköpeskilling är ett sätt att hantera det", sade finanschefen.

Hassan Elsayed, som arbetar med förvärv vid NCAB, uppgav på en fråga kring vilka asiatiska länder som NCAB tittar mest på att de ligger i Sydostasien, såsom Malaysia, Thailand och Singapore, och att bolagen har 50-100 miljoner kronor i omsättning. När ett förvärv i den här delen av världen kan komma att presenteras ville han dock inte spekulera kring.

NCAB har gjort 13 förvärv sedan börsnoteringen år 2018, efter att ha gjort fyra förvärv före dess, konstaterade han.

För närvarande uppgår bolagets kandidatlista på möjliga förvärv till 51 företag, varav 28 i Europa/Norden, 10 i Nordamerika och 13 i "Öst".TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.