NIBE Industriers (publ) vd och koncernchef, Gerteric Lindquist, kommenterar företagets tredje kvartal 2024
Något stabilare marknad och bättre anpassad kostnadsstruktur
Efter en period präglad av stora omställningar är vi på väg mot en något stabilare marknad med en bättre anpassad kostnadsstruktur. Lager reduktionerna i distributionsleden börjar ge positiva effekter i tillverkarledet och vi ser en ränte utveckling som är gynnsam för koncernens samtliga tre affärsområden.
Lagerreduktionerna i distributionsleden som pågått sedan tredje kvartalet i fjol börjar nu ge positiva effekter i tillverkarledet. Ränteutvecklingen pekar dessutom stadigt nedåt vilket med stor sannolikhet kommer att få en positiv effekt på såväl den allmänna konsumtionen som produktionen av nya bostäder och intresset för renovering av befintliga fastigheter. Vår tidigare bedömning att andra halvåret kommer att uppvisa en successiv förbättring av efterfrågan inom våra samtliga tre affärsområden kvarstår.
Det åtgärdsprogram vi inledde under våren är till största delen genomfört och kommer som planerat att vara helt avslutat under fjärde kvartalet i år, med full effekt under 2025.
Koncernens omsättning minskade under niomånadersperioden med 15,7 procent, jämfört med en tillväxt på 23,2 procent under motsvarande period i fjol. Den organiska tillbakagången uppgick till 20,0 procent jämfört med en organisk tillväxt på 17,4 procent under fjolårets nio första månader.
Rörelseresultatet, justerat för jämförelsestörande poster, reducerades under perioden med 61,0 procent jämfört med motsvarande period i fjol och rörelsemarginalen reducerades från 15,4 procent till 7,1 procent. Justerat resultat, efter finansnetto, sjönk med 75,7 procent och vinstmarginalen reducerades till 4,1 procent (14,2).
Lageranpassningarna ger effekt
Den större delen av niomånadersperioden har präglats av stora lageranpassningar i distributionsleden, framför allt vad det gäller värme pumpar och braskaminer. Detta har inneburit att efterfrågan i producent-ledet varit svagare än den underliggande efterfrågan från slutkonsument.
Sedan halvårsskiftet ser vi tydliga signaler i distributionsleden på att lagernivåerna nått mer acceptabla nivåer i det stora flertalet marknader, vilket har fått en positiv effekt i tillverkarledet.
Den tyska marknaden utgör dock fortfarande ett undantag. Bedömningen är att det där kommer att dröja ytterligare ett par kvartal innan vi ser lagernivåer mer i linje med övriga marknader.
Ränteutvecklingen påverkar positivt
De kraftiga och snabba räntehöjningarna under 2022 – 2023 bidrog på ett avgörande sätt till lägre allmän konsumtion, en näst intill avstannad nyproduktion och renovering av bostäder samt en högre arbetslöshet i flera länder. Sammantaget hade denna utveckling en avsevärd negativ inverkan på efterfrågan av exempelvis både värmepumpar och bras kaminer.
När inflationen för närvarande tycks dala mot förpandemiska nivåer har de negativa effekterna av räntehöjningarna blivit kännbara. Argumentationen för höjda räntor har sedan några månader tillbaka därför förbytts i en stor iver att istället sänka räntorna för att få igång ekonomierna igen.
Denna utveckling bör sannolikt få en positiv effekt på såväl den allmänna konsumtionsviljan som efterfrågan på nyproducerade fastigheter och renoveringar.
Omställningen
Trots alla uppenbara varningsklockor att allt inte står rätt till med klimatet saknas tyvärr den enande kraften och samsynen länderna och kontinenterna emellan vad gäller nödvändiga åtgärder.
Omställningen till ett mer hållbart samhälle går alldeles för långsamt, mycket beroende på att de fossila bränsleslagen prismässigt favo riseras, samtidigt som elektriciteten ständigt drabbas av nya skatter och avgifter.
Omställningen är emellertid oundviklig och vi arbetar därför oförtrutet vidare med att dels förmedla detta budskap till beslutsfattare på alla nivåer, dels förse marknaden med nya, mer miljövänliga och mer resurseffektiva produkter
Åtgärdsprogrammet går mot sitt avslutande
Som tidigare kommunicerats inleddes under det första kvartalet ett omfattande åtgärdsprogram för att anpassa verksamheten till det då rådande efterfrågeläget.
Den årliga besparingen beräknades då uppgå till cirka 750 Mkr med en beräknad engångskostnad av cirka 1 095 Mkr.
Programmet är till största delen genomfört. Den återstående delen förväntas genomföras under kvartal fyra, då även den slutliga kostnaden för programmet, liksom den fulla årliga besparingen kommer att vara fastlagd. Den fulla årliga resultateffekten kommer att uppnås under 2025.
Affärsområdenas utveckling
Samtliga tre affärsområden har under niomånadersperioden lagt mycket tid och energi på åtgärdsprogrammets genomförande.
Helt i linje med NIBEs värderingar har programmet genomförts på ett konsekvent men också mänskligt sätt. Besparingskraven har varit strikta samtidigt som de medarbetare som lämnat behandlats respektfullt och dessutom erbjudits skälig ersättning.
Eftersom produktutveckling och marknadssatsningar i princip varit undantagna från besparingar så har också en kontinuerlig ström av nya produkter kunnat lanseras under perioden. Målsättningen har hela tiden varit att våra kunder inte skall bli lidande av att vi drabbats av en lägre efterfrågan med sina alldeles speciella anledningar.
Med det genomförda, mycket ambitiösa, investeringsprogrammet har vi också skapat goda förutsättningar för framtida rationell expansion. Detta, tillsammans med en förväntad successiv återhämtning av efterfrågan och effekterna av det under året genomförda åtgärdsprogrammet, utgör bakgrunden till vår ambition att under 2025 komma tillbaka till en rörelsemarginal inom respektive affärsområdes historiska intervall.
Investeringar för framtiden
Koncernens totala investeringar under första niomånadersperioden uppgick till 2 018 Mkr jämfört med 10 908 Mkr under motsvarande period i fjol. Av investeringarna avser 29 Mkr (8 631 Mkr) förvärv av verksamheter, vilket innebär att 1 989 Mkr (2 277 Mkr) avser investeringar i befintliga verksamheter. Exklusive leasingkontrakt låg avskrivningstakten på 1 088 Mkr jämfört med 922 Mkr under motsvarande period ifjol. Av det under 2020 beslutade investeringsprogrammet om 10 Mdr har huvuddelen, drygt 8,8 Mdr, nu genomförts. Resterande byggnadsinvesteringar kommer att slutföras under 2024/2025 medan ytterligare investeringar i kapacitetsutbyggnad har senarelagts i avvaktan på en ökad efterfrågan.