Laddar annons
Nyhet
11 Jul, 2024

PPI: TURBULENT FINANSIELL MARKNAD SKAPAR MÖJLIGHETER – BATLJAN

Uppdaterad:
11 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det norska fastighetsbolaget Public Property Invest, PPI, släppte under torsdagsmorgonen sin första kvartalsrapport i publik miljö sedan bolaget knoppats av från SBB.

I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt säger PPI:s tillförordnade vd, tillika SBB-grundaren, Ilija Batljan att arbetet med att hitta en permanent vd fortlöper bra och att bolaget, som avser bli ett utdelande bolag, har en stark finansiell position.

"Vi har en stark position med en väldigt stark balansräkning, en LTV runt 40 procent, och ett fokus på att växa bolaget i vårt segment som är samhällsfastigheter med långa statliga kontrakt", säger Ilija Batljan om PPI i samband med rapportsläppet.

I rapporten rapporterade PPI hyresintäkter om 312 miljoner norska kronor (289) och ett driftnetto om 279 miljoner norska kronor (262). Skuldsättningsgraden, mätt som EPRA LTV, uppgick till 45,5 procent (60,9) för det första halvåret.

"De nordiska marknaderna har under de senaste åren växt väldigt mycket samman. Skillnaden är att i Norge finns det väldigt mycket enfastighetsbolag, det vill säga syndikat där privatpersoner äger alla aktier. I en turbulent finansiell marknad skapar det möjligheter för fler transaktioner", säger Ilija Batljan om den norska marknaden.

I början på juni lade PPI ett bud på Terningen Invest - ett bud som nobbades av Terningens styrelse. Ilija Batljan uppger dock att affären inte är avslutad ännu.

"Vi har inte bråttom med affären", säger han.

I samband med att budet presenterades uppgav PPI att de avsåg kontakta aktieägare i Terningen för att be en eller flera aktieägare som tillsammans äger mer än 25 procent av bolagets aktier att kräva en försäljningsprocess.

PPI:s strategi, med ett uttalat fokus på "långa statliga kontrakt", känns igen från SBB, som har ett av sina tre ben i samhällsfastigheter.

Till skillnad från SBB av i dag kommer PPI även att vara ett utdelande fastighetsbolag.

"PPI kommer att vara ett utdelande bolag. Det har vi varit väldigt tydliga med. PPI har en stark balansräkning och levererade i dag en rapport där överskottsgraden var 89,4 procent och där driftnettot var 279 miljoner kronor", säger Ilija Batljan.

SBB är största ägare i PPI med drygt 36 procent av aktierna.

På en fråga om SBB:s fortsatta ägande i PPI efter att lock up-avtalet går ut svarar Ilija Batljan:

"SBB:s vd har tidigare varit väldigt tydlig med att PPI är ett långsiktigt innehav för SBB. När PPI levererar bra så blir det också bra för SBB."

I samband med PPI-noteringen uppgav Leiv Synnes att SBB såg fram emot att stötta PPI som en långsiktig ägare och samarbetspartner.

När Nyhetsbyrån Direkt frågade SBB:s vd Leiv Synnes huruvida SBB avsåg sälja aktier i PPI efter att lock up-avtalet gått ut svarade Leiv Synnes.

"Det är en bra fråga, men det får vi ta ställning till där och då. Allting kan hända i fastighetsmarknaden och har man ett bra bolag kan man få ett bra bud, det har hänt förr, när ett sådant erbjudande kommer får vi ta ställning till det då."

SBB har ett så kallat lock up-avtal som förhindrar bolaget från att sälja sina aktier i PPI till den 24 april 2025.

Ilija Batljan vill dock själv inte svara på några frågor kring SBB, för vilka han avgick som vd i samband med att Leiv Synnes kom in för drygt ett år sedan.

"Jag har grundat SBB men jag ska inte kommentera bolaget. Jag är vd för Public Property Invest", säger han.

För Ilija Batljan privat fick hans ägarbolag IB Invest i mars i år tillåtelse av obligationsinnehavare att förlänga och ändra obligationsvillkoren till januari 2026.

Hur är din privata ekonomiska situation i ägarbolaget?

"Det är bara att jobba på. Det är det jag är van att göra", säger Ilija Batljan.

Du har ju bland annat sålt av aktier i SBB-avknoppningen Neobo. Är det försäljningar du gör för att täcka räntekostnader eller för att du inte tror på Neobo?

"Neobo är ett fint bolag. Mina tidigare försäljningar av Neobo-aktier har handlat om att jag använt pengarna för att sänka IB Invests totala skuldsättning. Jag äger fortsatt aktier i Neobo privat och jag tycker att bolaget utvecklas väl."

PPI-aktien föll med 2,3 procent runt klockan 9.40 i Oslohandeln.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.