Laddar TradingView Widget
Laddar annons
Marknadskommentar
1 Jul, 2025

RÄNTOR/VALUTOR: EURON NÄRMAR SIG 1:18 MOT DOLLARN, RÄNTOR SVAGT NED

Uppdaterad:
1 Jul, 2025

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna är svagt ned på tisdagsförmiddagen medan euron närmar sig 1:18 mot dollarn när centralbankshöjdare träffas i portugisiska Sintra. Dollarn pressas fortsatt av den pågående politiska osäkerheten och ökade förväntningar om fler räntesänkningar från Federal Reserve – marknaden ser en sannolikhet på 20 procent för en sänkning vid mötet den 29-30 juli.

På den politiska fronten pågår senatens slutförhandlingar om president Trumps skatte- och utgiftspaket. Något beslut har ännu inte fattats och enligt Politico stöter förslaget på hårt motstånd från de finanspolitiska hökarna inom det republikanska partiet som kräver att skattesänkningarna ska matchas av utgiftsminskningar.

Hökarna fick stöd av den tidigare DOGE-basen Elon Musk, som gick till förnyade angrepp mot budgetförslaget.

I går kväll rapporterade Bloomberg News vidare att EU är berett att acceptera ett handelsavtal med USA som innebär en generell tullsats på 10 procent för många av unionens exportvaror. Samtidigt vill EU att USA förbinder sig till lägre tullsatser inom sektorer såsom läkemedel, alkohol, halvledare och civila flygplan.

Och på tisdagen skriver Financial Times att USA:s ledande handelsförhandlare skalar ner sina ambitioner om omfattande ömsesidiga avtal med andra länder och söker i stället snävare avtal för att avvärja det hotande återinförandet av USA-tullarna.

Beträffande Japan antydde Trump att handelsförhandlingarna kan vara över, detta eftersom ett "bortskämt" Japan vägrar köpa amerikanskt ris trots att de har risbrist.

I sitt inledningsanförande vid ECB-forumet i Sintra sade ECB-chefen Christine Lagarde att osäkerhet sannolikt kommer att förbli ett centralt inslag i den globala ekonomin, vilket troligen kommer att göra inflationen mer volatil och kräva att ECB agerar mer kraftfullt för att hålla prisökningstakten runt målet.

Under tisdagsförmiddagen har flera ECB-företrädare varit ute och talat. ECB:s vice ordförande Luis de Guindos sade i en intervju med Bloomberg TV på tisdagen att den ekonomiska osäkerheten är "enorm" och kräver att Europeiska centralbanken håller samtliga penningpolitiska alternativ öppna.

Enligt de Guindos är en växelkurs på 1:17 för EUR/USD är fullt acceptabel, och att även nivåer kring 1:20 skulle kunna tolereras. En starkare euro än så skulle däremot bli "komplicerad", enligt de Guindos. Det är dock inte nivån i sig som oroar mest, utan hastigheten i rörelsen dit.

Även ECB:s chefsekonom Philip Lane ser ett osäkert läge framför sig. I en separat intervju med CNBC sade han att de kommande åren sannolikt blir händelserika, och att det därför inte är meningsfullt att ge alltför detaljerad framåtblickande vägledning.

Klockan 13.30, svensk tid, deltar en rad höjdare i en paneldebatt, förutom ECB-chefen Lagarde även Fed-chefen Jerome Powell, BOE-chefen Andrew Bailey, BOJ-chefen Kazuo Ueda och Sydkoreas centralbankschef Chang Yong Rhee.

På statistikfronten steg eurozonens definitiva PMI-utfall för industrin marginellt till 49,5 i juni, från preliminära 49,4, vilket var oförändrat från i maj.

Klockan 11.00 publicerar Eurostat de preliminära KPI-siffrorna för juni, där förväntningarna för HIKP-inflationen är en uppgång till 2,0 procent, från 1,9 procent i maj, medan kärninflationen väntas ha varit oförändrad, på 2,3 procent.

Utfallen från de stora euroländerna spretade, med lite högre inflation från Frankrike och Spanien, oförändrat i Italien, medan inflationen i Tyskland sjönk något.

Här hemma sjönk Silf/Swedbanks inköpschefsindex för den svenska industrisektorn till 51,9 i juni, från 53,1 föregående månad.

Silf/Swedbank noterar att juli var andra månaden i rad med sjunkande index, och nivån var den lägsta sedan september 2024. Nedgången leddes av delindex för produktion, följt av orderingång och sysselsättning.

"Industrin befinner sig i tillväxtzonen men står och stampar utan att ta ordentlig fart. Det är särskilt fallet i orderingången som reser frågor om styrkan i konjunkturen och osäkerheten vad som kommer att hända efter den amerikanska tullpausen", säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

USA-räntorna handlas något lägre i tisdagens europeiska förmiddagshandel än vid måndagens svenska stängning, med tvåårsräntan 2 punkter ned och tioåringen 6 punkter lägre.

Statistik i eftermiddag inkluderar ISM:s industri-PMI för juni, Jolts-data för maj samt bygginvesteringar för maj, allt klockan 16.00.

På valutamarknaden stärks även yenen mot dollarn, till 143 jämfört med 143:4 vid svensk stängning i går.



              tisdag 10.30 (måndag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:4463 (9:5046) EUR/USD 1:1786 (1:1724)
EUR/SEK 11:1335 (11:1456) USD/JPY 143:02 (143:39)
Ty obl 2 1,84 (1,85) Ty obl 10 2,56 (2,58)
US obl 2 3,72 (3,74) US obl 10 4,20 (4,26)
Sv obl 2 1,69 (1,71) Sv obl 10 2,22 (2,23)


TradeVenue

TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.