RÄNTOR/VALUTOR: EURON STÄRKTES TILLFÄLLIGT ÖVER 1:18 MOT DOLLARN
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna visade små nettorörelser på tisdagen medan euron tillfälligt stärktes över 1:18 mot dollarn, den hösta nivån sedan 2014, när centralbankshöjdare träffades i portugisiska Sintra. Dollarn pressades fortsatt av den pågående politiska osäkerheten och ökade förväntningar om fler räntesänkningar från Federal Reserve.
På förmiddagen riktades blickarna mot Eurostats snabbestimat, som visade att inflationstakten (HIKP) i euroområdet preliminärt steg till väntade 2,0 procent i juni jämfört med 1,9 procent i maj.
Kärninflationen var oförändrad 2,3 procent, även det som väntat.
ING Economics konstaterade i en kommentar att inflationen landade exakt på ECB:s mål, men att kärn-inflationen fortsatt låg kvar en bit över.
"Inflationstrycket har tydligt försvagats i takt med att löneökningarna sjunker och den ekonomiska utvecklingen förblir trög, vilket håller dörren öppen för ytterligare en räntesänkning i höst", skrev banken.
I ett panelsamtal vid ECB-forumet i Sintra på tisdagseftermiddagen konstaterade ECB-chefen Christine Lagarde att ECB i juni visserligen har "nått målet", men att inflationsuppdraget inte är slutfört än och att de fortsatt måste vara mycket vaksamma.
Fed-chefen Jerome Powell sade vid ECB-forumet att den amerikanska ekonomin är på en rätt bra plats, att inflationen har kommit ned och att ekonomin är "solid". Det kloka nu är att vänta och se vad som händer med handelstullarna och hur de påverkar inflationen.
Powell sade att han inte kunde säga huruvida juli är för tidigt att sänka räntorna igen, men att han inte skulle ta något möte från bordet och upprepade att datan avgör.
BOE-chefen Andrew Bailey sade att de ser tecken på avmattning i ekonomin och på arbetsmarknaden, riktningen för de brittiska räntorna är fortsatt nedåt.
Bland andra ECB-företrädare som uttalade sig på tisdagen fanns ECB:s vice ordförande Luis de Guindos, som i en intervju med Bloomberg TV sade att den ekonomiska osäkerheten är "enorm" och krävde att Europeiska centralbanken håller samtliga penningpolitiska alternativ öppna.
Enligt de Guindos är en växelkurs på 1:17 för EUR/USD är fullt acceptabel, och att även nivåer kring 1:20 skulle kunna tolereras. En starkare euro än så skulle däremot bli "komplicerad". Men det är inte nivån i sig som oroar mest, utan hastigheten i rörelsen dit, sade de Guindos.
Fokus riktades även mot Trump-administrationens lagförslag om skatter och utgifter, "Big Beautiful Bill". USA:s finansminister Scott Bessent sade till Fox News att en omröstning väntas äga rum redan på tisdagen – och att han tror att senaten kan godkänna förslaget under eftermiddagen.
Trump varnade på Truth Social för att ett misslyckande att anta lagförslaget skulle leda till "den största skattehöjningen i historien".
Här hemma sjönk Silf/Swedbanks inköpschefsindex för den svenska industrisektorn till 51,9 i juni, från 53,1 föregående månad. Det var andra månaden i rad med sjunkande index, och nivån var den lägsta sedan september 2024. Nedgången leddes av delindex för produktion, följt av orderingång och sysselsättning.
Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, sade att särskilt fallet i orderingången reser frågor om styrkan i konjunkturen och osäkerheten vad som kommer att hända efter den amerikanska tullpausen.
Den tvååriga USA-räntan var upp 4 punkter till 3,78 procent vid svensk stängning, medan tioårsräntan låg stilla på 4,26 procent.
USA-data på eftermiddagen visade att ISM:s industri-PMI steg till 49,0 i juni från 48,5 i maj, medan Jolts-data för maj visade att antalet lediga platser ökade mer än väntat.
På valutamarknaden stärktes yenen tillfälligt under 143 mot dollarn, men var vid svensk stängning oförändrad på 143:4. Euron hade fallit tillbaka under 1:18 som stod i 1:179, men upp från 1:172 dagen före.
Kronan stärktes 3 öre mot dollarn till 9:47, men tappade 2 öre till 11:17 mot euron.