Laddar annons
Marknadskommentar
18 Oct, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: EUROPARÄNTOR NER DAGEN EFTER ECB-RÄNTESÄNKNING

Uppdaterad:
18 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjönk på fredagen när marknadsaktörer fortsatte analysera torsdagens besked från ECB. Euron handlades samtidigt lite starkare mot dollarn jämfört med på torsdagseftermiddagen.

Efter torsdagens räntesänkning publicerade ECB på fredagen en ny enkät bland oberoende prognosmakare som visar att de nu ser en något lägre HIKP-inflation 2025, 1,9 procent jämfört med 2,0 procent i motsvarande enkät förra kvartalet. ECB:s egen prognos i september väntade en HIKP-inflation på 2,2 procent 2025. Prognosmakarna räknar med 1,9 procent inflation även 2026, vilket också var ECB:s prognos i september.

Källor uppgav också för Reuters att ECB lutar åt att inflationen kan sjunka till 2 procent ett par kvartal tidigare än de räknat med förut. Det bidrog till att några ledamöter ville att ECB skulle slopa sitt åtagande om att hålla policyn "tillräckligt restriktiv så länge det krävs".

Vid presskonferensen efter torsdagens räntebesked gav ECB-chefen Christine Lagarde inga signaler om framtida räntesänkningar, men fyra källor med insyn uppgav för Reuters att en räntesänkning i december är trolig såvida inte data över den ekonomiska utvecklingen eller inflationen vänder uppåt de kommande veckorna.

Data från Storbritannien på morgonen visade att detaljhandeln oväntat ökade 0,3 procent i september jämfört med i augusti (väntat -0,3 procent), och ökade 3,9 procent jämfört med september 2023 (väntat +3,2).

Pundet stärktes något mot andra valutor efter statistiken men brittiska räntor sjönk efterhand i linje med i övriga Europa.

Tidigare på fredagen visade data från Kina att den ekonomiska aktiviteten var något högre än väntat i september, vilket bidrog till att BNP steg 4,6 procent under det tredje kvartalet jämfört med tredje kvartalet 2023. Det var visserligen lägre än de +4,7 procent som noterades för andra kvartalet men ändå över väntade +4,5 procent.

ING Economics noterade att Kinas BNP därmed har stigit 4,8 procent under årets tre första kvartal jämfört med motsvarande period 2023, vilket betyder att det nu krävs en "något mindre imponerande tillväxt under fjärde kvartalet" för att nå Pekings mål för helåret på "runt 5 procent".

Kinas nationella statistikbyrå (NBS) ser dock skäl till försiktighet trots förbättringar i de huvudsakliga indikatorerna när stimulansåtgärderna rullas ut.

"Vi måste också se att den yttre miljön blir allt mer komplex och dyster, och ekonomins grund för återhämtning och förbättring måste befästas ytterligare", sade en talesperson enligt Bloomberg News.

I Sverige rapporterade SCB att den säsongsjusterade arbetslösheten steg till 8,6 procent i september, från 8,3 procent i augusti, vilket var över de 8,4 procent som väntades enligt Infronts prognosenkät.

Handelsbankens Anders Bergvall konstaterade att arbetslösheten därmed uppgick till 8,5 procent säsongsjusterat under tredje kvartalet, något svagare än vad Riksbanken har räknat med, vilket kan öka sannolikheten något för en 50-punkterssänkning från Riksbanken i november.

"Men indikatorerna för den reala ekonomin är blandade. Hushållskonsumtionen och BNP för augusti var starkare än Riksbankens prognos", skrev han, och tillade att Handelsbanken håller fast vid sin prognos om att Riksbanken sänker styrräntan med 25 punkter den 7 november.

Svenska räntor sjönk upp till 3 punkter på fredagen, samtidigt som tyska räntor sjönk upp till 6 punkter, med tvååringen på 2,10 procent.

Euron stärktes 4 öre till mot kronan, till 11:43, medan dollarn tappat 2 öre, till 10:52.

USA-räntorna sjönk något på fredagen, efter tydliga uppgångar på torsdagseftermiddagen i spåren på relativt gynnsamma inkommande data. Vid svensk stängning noterades tvåårsräntan till 3,96 procent medan tioårsräntan noterades till 4,07 procent, 2 punkter ned jämfört med vid samma tid på torsdagen.

USA-data på fredagen visade att bostadsbyggandet sjönk 0,5 procent i september, till en årstakt 1,354 miljoner bostäder, vilket var obetydligt över prognos.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.