Laddar TradingView Widget
TradeVenue
Laddar annons
Marknadskommentar
12 May, 2025

RÄNTOR/VALUTOR: KRAFTIG TULLSÄNKNING GAV SKJUTS ÅT DOLLARN

Uppdaterad:
12 May, 2025

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En ömsesidig tillfällig tullsänkning med 115 procentenheter mellan USA och Kina gav en rejäl skjuts åt riskaptiten på måndagen, med räntor upp, starkare dollar, stigande oljepriser och börser på plus, men fallande guldpris.

Redan på söndagen kom uppgifter om att samtalen mellan Kina och USA i Geneve varit konstruktiva, och att detaljerna skulle presenteras på måndagen. Dessa visade sig mer offensiva än vad som hoppats på, bland annat hade Donald Trump själv tidigare flaggat för betydligt mer modesta tullsänkningar.

"Den här typen av koordinerad tullättnad, om än tillfällig, ändrar investerarlandskapet. Det banar väg för företagen att rekalibrera utsikterna, och för ett marknadsrally på något annat än bara hopp", sade Nigel Green på deVere Group till Bloomberg News.

Dollarn stärktes från 145:80 till 147:85 mot yenen och till nära 1:11-nivån mot euron, medan dollarindex var upp cirka 1 procent till 101,55.

USA-räntorna steg med tvååringen 9 punkter högre under dagen till 4,01 procent. Även Europaräntorna steg, med tyska räntor 10-15 punkter högre. Förväntningarna om räntesänkningar från Fed och ECB i år drogs ned jämfört med fredagen. Kronan tappade 8 öre till 9:78 mot dollarn.

De tullar som nu sänks under en paus på 90 dagar är de som infördes i samband med "Liberation Day" den 2 april, då Trump meddelade sina ömsesidiga tullar mot resten av världen. Det innebär att USA-tullarna på kinesiska varor sänks från 145 till 30 procent (varav 20 procent är fentanylrelaterade) medan Kina-tullarna på amerikanska varor sänks från 125 till 10 procent. Sektorsvisa tullar påverkas inte.

Finansminister Scott Bessent framhöll att de nu har en plan och mekanism för fortsatta samtal. Han jämförde eskaleringen med ett handelsembargo vilket ingen sida vill ha, ingen vill se en "decoupling" mellan länderna förutom för strategiska varor.

Bessent sade också att de vill att Kina rebalanserar sin ekonomi mot ökad konsumtion, och förhandlingarna de kommande månaderna inte kommer att bli lätta. Han ser 10 procent som ett golv för tullarna mot Kina, men samtidigt de 34 procent som annonserades den 2 april som ett möjligt tak.

Commerzbank skrev att överenskommelsen är ett viktigt steg mot att dämpa handelskonflikten mellan länderna.

Avtalet mellan USA och Kina, världens i särklass två största ekonomier, minskar riskerna för en recession och bör även minska inflationsriskerna i USA.

Frågan är dock om tillräckliga framsteg kan göras i förhandlingarna om detaljerna under de kommande 90 dagarna. USA:s regering håller trots allt fast vid sitt mål om en mer balanserad handel med Kina.

Förhandlingarna om det så kallade "fas 1-avtalet" under Trumps första mandatperiod tog nästan ett och ett halvt år, och erfarenheten är att även ett framgångsrikt förhandlat och undertecknat avtal inte nödvändigtvis innebär att de uppsatta målen faktiskt uppnås.

Det blir också allt tydligare att USA i framtiden kommer att betrakta en tullsats på 10 procent som en nedre gräns.

"Jämfört med den effektiva tullsats som gällde fram till början av året innebär detta fortfarande nästan en fyrdubbling, med motsvarande påverkan på handelsflöden, inflation och investeringsbeslut", skrev Commerbank.

Euron har tappat ned mot 1:11-nivån mot dollarn. Tidigare har en starkare euro och fallande energipriser bidragit till förväntan om lägre pristryck i euroområdet.

ECB har sitt nästa möte i juni, med nya prognoser. Enligt medianen i en Bloomberg News-enkät väntas ECB sänka räntan i såväl juni som september, till 1,75 procent.

Flera ECB-ledamöter han anslagit en positiv syn på inflationen och börjat bädda för en ny sänkning i juni, i spåren av en förväntad ekonomisk inbromsning i ekonomin.

Isabel Schnabel, ledamot i direktionen, manade dock till försiktighet, och sade i slutet av förra veckan att ECB bör ha en "stadig hand" och inte sänka räntan för mycket då inflationen kan vända uppåt framöver.



TradeVenue

TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.