Laddar TradingView Widget
TradeVenue
Laddar annons
Marknadskommentar
16 May, 2025

RÄNTOR/VALUTOR: LÅNGRÄNTOR NED, THEDÉEN SER SKÄL ATT AVVAKTA

Uppdaterad:
16 May, 2025

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjunker något, främst i längre löptider, i förmiddagens handel på fredagen, euron noteras samtidigt marginellt högre mot dollarn jämfört med på torsdagseftermiddagen.

ECB-rådsledamoten Martin Kazaks sade till CNBC på morgonen att ECB närmar sig slutet på räntesänkningscykeln, men osäkerheten är hög och plötsliga förändringar kan ändra policyutsikterna.

"Ett par ytterligare sänkningar kan vara (möjliga), men det viktiga är att se vart handelssamtalen och handelsstoryn tar oss, och då kommer vi naturligtvis agera", sade han.

Reuters noterar att marknaden nu prisar in cirka 90 procents sannolikhet för att ECB ska sänka styrräntan, med 25 punkter, den 5 juni, och ytterligare en sänkning senare i år, vilket skulle föra ner depositräntan till 1,75 procent i slutet av året.

ECB-kollegan Francois Villeroy de Galhau ser utrymme för fler räntesänkningar, men han avfärdar tanken på att ECB ska använda räntorna för att påverka eurons växelkurs, vilket skulle leda till att handelskriget utvecklas till ett valutakrig.

"Ett valutakrig skulle vara en situation där varje land aktivt använder räntan för att försöka få ekonomiska fördelar. Vi är inte vid den punkten nu", sade han i en intervju med regionala franska tidningar som publicerats på fredagen, enligt Reuters.

Data från Japan på morgonen visade att BNP sjönk 0,2 procent under första kvartalet, jämfört med föregående kvartal, vilket var under väntade -0,1 procent. Svag extern efterfrågan tyngde BNP under kvartalet, privatkonsumtionen var oförändrad medan investeringarna ökade något mer än väntat.

"Japans ekonomi saknar drivkrafter för tillväxten givet svagheterna i export och konsumtion. Den är mycket sårbar för chocker som den från Trumps tullar", sade Yoshiki Shinke, seniorekonom vid Dai-Ichi Life, till Reuters.

Han befarar att även andra kvartalet blir svagt när nedåtpressen från tullarna intensifieras, och att det sammantaget kan resa krav på nya finanspolitiska stimulanser.

Från Bank of Japans sida sade styrelseledamoten Toyoaki Nakamura på morgonen att de bör avvakta med ytterligare räntehöjningar.

"Att höja räntan när tillväxten bromsar kan dämpa konsumtion och investeringar med viss fördröjning", sade han.

Japanska statspappersräntor sjönk 2-3 punkter på fredagen, yenen handlas dock något starkare mot dollarn jämfört med på torsdagen.

I Sverige upprepade Riksbankschef Erik Thedéen på morgonen att Riksbanken bedömer att den kraftigt ökade osäkerheten i den globala ekonomin kan tala för att inflationen i Sverige på sikt kan bli lägre än vad som antogs i marsprognosen. Men Riksbanken ser också flera riskfaktorer som kan tala för att "inflationen… mycket väl kan bli oväntat hög".

"Osäkerheten är stor och det finns flera möjliga scenarier för inflationsutvecklingen framöver. Därför är det lämpligt att avvakta och invänta mer information för att få en något bättre bild av inflations- och konjunkturutsikterna", sade han.

Vice riksbankschef Anna Seim deltar i ett panelsamtal vid en Fed-konferens i eftermiddag, och en sammanfattning av hennes budskap kommer att publiceras klockan 15.00.

Svenska räntor sjunker svagt i längre löptider på fredagsförmiddagen, kronan handlas omkring 1 öre svagare mot euron jämfört med vid svensk stängning på torsdagen.

USA-räntorna handlades ytterligare nedåt efter svensk stängning på torsdagen, och har fortsatt att sjunka något i tidig fredagshandel. Mjuka USA-data i form av svag kärndetaljhandel och en stor oväntad nedgång i producentpriserna i april, samt sjunkande oljepriser satte tonen för räntemarknaden på torsdagseftermiddagen, och trenden fortsätter inför nya vägledande data på fredagen.

USA-data i eftermiddag inkluderar bostadsbyggande och import/exportpriser för april, båda klockan 14.30, samt preliminära Michiganindex för maj, klockan 16.00.



              fredag 10.15 (torsdag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:7308 (9:7249) EUR/USD 1:1202 (1:1196)
EUR/SEK 10:9003 (10:8907) USD/JPY 145:28 (145:81)
Ty obl 2 1,87 (1,87) Ty obl 10 2,59 (2,64)
US obl 2 3,95 (3,99) US obl 10 4,41 (4,49)
Sv obl 2 1,93 (1,92) Sv obl 10 2,35 (2,37)


TradeVenue

TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.