Laddar TradingView Widget
Laddar annons
Marknadskommentar
8 Jul, 2025

RÄNTOR/VALUTOR: RÄNTOR UPP, DÄMPADE MARKNADSRÖRELSER EFTER TULLBESKED

Uppdaterad:
8 Jul, 2025

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna stiger i tisdagens förmiddagshandel och euron handlas marginellt starkare mot både dollarn och kronan. Den svenska kronan stärks samtidigt något öre mot dollarn. Marknadens reaktioner på Trumps senaste tullbesked är begränsade, samtidigt det föll totala exportvärdet från Tyskland till USA till de lägsta nivåerna på över tre år.

Sent på måndagskväll meddelade USA:s president Donald Trump att han fortfarande är öppen för handelsförhandlingar och sköt upp tidsfristen för höjda tullsatser till åtminstone den 1 augusti – ett besked som dämpade marknaden oro. Samtidigt höjde Trump tullarna för flera länder, däribland Japan och Sydkorea.

Marknaden har hämtat sig från nedgången i april, när tullarna först annonserades. Återhämtningen har delvis drivits av förväntningarna att tidsfristen kommer att förlängas, i linje med Trumps tidigare mönster: att först hota, för att sedan backa.

"Investerare tolkar de senaste tullbeskeden som ett förhandlingsknep snarare än ett avgörande beslut om framtida tullnivåer" sade Frederic Neumann, på HSBC, till Bloomberg News.

I ett kundbrev konstaterar ING Economics att marknadens reaktion varit relativt lugn.

Aktiemarknaderna har återhämtat merparten av sina förluster sedan april, obligationsmarknaderna är mer stabila och de asiatiska valutorna har studsat tillbaka. Marknaden verkar nu utgå från att det återstår fler förhandlingar innan deadline den 1 augusti, skriver de.

Men Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker på Swissquote Bank varnar för att marknaden har varit för snabb med att tona ner riskerna.

"Det är dags att börja prisa in handelsrisker som tidigare ignorerats under täckmanteln av den så kallade TACO-handeln. Trump fegar inte ur, och inflationstrycket ökar. Initialt valde många företag att absorbera tullkostnaderna i hopp om att de bara var temporära. Men om tullarna visar sig vara mer permanenta och föränderliga, kommer företagen inte ha något annat val än att föra vidare kostnaderna", skriver hon i ett kundbrev.

Goldman Sachs uppskattar att upp till 70 procent av tullkostnaderna kan komma att föras över till konsumenterna via högre priser.

Enligt Ipek Ozkardeskaya finns nu två möjliga scenarier. Antingen absorberar konsumenterna de högre priserna, företagen fortsätter att exportera och behåller sina intäkter. Detta driver dock upp inflationen, vilket kan försvåra Federal Reserves agerande och pressa tillbaka förväntningar på räntesänkningar.

Eller så viker konsumtionen, USA:s BNP bromsar in, och företagens vinster påverkas negativt. Detta skulle kunna dämpa inflationsimpulsen något, men öppna för att Fed agerar om inflationstrycket förblir måttligt.

I Europa noterades en större än väntad nedgång i den tyska exporten i maj. Exporten minskade med 1,4 procent och importen med 3,8 procent jämfört med föregående månad. Det totala exportvärdet till USA föll till den lägsta nivån på över tre år, efter Trumps tullhot.

Trots nedgången landade handelsbalansen på ett överskott om 18,4 miljarder euro – högre än både föregående månad (14,6 miljarder) och analytikernas förväntningar (15,5 miljarder).

Samtidigt uppges EU nu sträva efter ett preliminärt handelsavtal med USA, som skulle säkra en tullsats på 10 procent efter deadline den 1 augusti, då ett mer permanent avtal väntas förhandlas fram.

Tyskland, som är särskilt exponerat mot USA:s tullar, inte minst inom bilindustrin, ses som extra sårbart. Bundesbanks ordförande Joachim Nagel har till och med varnat för att tullarna kan trycka ner Europas största ekonomi i recession.

Commerzbank noterade att nedgången i exporten nu är den andra månaden i rad, och pekade på USA:s tullar som huvudorsak.

De tillade att "än så länge ligger siffrorna inom det normala spannet för månatliga fluktuationer, men de väntas fortsätta sjunka de kommande månaderna. Detta riskerar att delvis motverka den positiva effekt som penning- och finanspolitisk stimulans annars skulle ge – särskilt som exporten till Kina också förblir svag."

Tyska räntor steg något efter statistiken, med tvåårsräntan upp 4 punkter till 1,88 procent och tioåringen upp 5 punkter till 2,70 procent. Även svenska räntorna är upp under förmiddagshandeln med både tvåårsräntan och tioåringen 3 punkter högre på 1,82 procent respektive 2,33 procent.



                  tisdag 10.40 (måndag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:4937 (9:5030) EUR/USD 1:1749 (1:1739)
EUR/SEK 11:1598 (11:1560) USD/JPY 146:18 (145:68)
Ty obl 2 1,88 (1,84) Ty obl 10 2,69 (2,64)
US obl 2 3,92 (3,89) US obl 10 4,41 (4,37)
Sv obl 2 1,82 (1,79) Sv obl 10 2,33 (2,30)


TradeVenue

TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.