RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTORNA LITE UPP, SVAGARE DOLLAR
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna var stabila på onsdagen samtidigt som euron stärktes en aning till strax över 1:12 mot dollarn. Dollarn uppgavs ha pressats av tisdagens oväntade nedgång i inflationen och tilltagande försiktighet kring handelsförhandlingarna mellan USA och Kina.
Kronan var stabil kring 10:87 mot euron och stärktes med knappt 2 öre till 9:69 mot dollarn.
Här hemma släppte SCB det definitiva inflationsutfallet för april tidigare på morgonen.
KPIF-inflationen uppgick till 2,3 procent, medan KPIF exklusive energi ökade med 3,1 procent, båda oförändrade jämfört med det preliminära utfallet.
"Fortsatt lägre priser på el, drivmedel samt sjunkande räntekostnader bidrog till en lägre inflationstakt enligt KPI i april", sade Frida Stark, prisstatistiker på SCB.
Detaljerna visade också bland annat priserna för utrikes flygresor steg rejält, liksom kaffepriserna, medan priserna på livsmedel och alkoholfria däremot sjönk med 0,2 procent under månaden.
Protokollet från Riksbankens räntemöte förra veckan var i stort i linje med det som riksbankschefen Erik Thedéen sade vid sin pressträff efter beskedet.
Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson tyckte att protokollet underströk att utsikterna är osäkra och att Riksbanken är redo att agera, om det behövs.
"Sammantaget var protokollet i linje med våra förväntningar. Utsikterna är osäkra och styrelsen är splittrad. Riksbanken ser nedåtrisker för tillväxt och inflation, vilket öppnar upp för en lättnad av penningpolitiken. Vissa styrelseledamöter har dock inte brådska att sänka räntorna och har en avvaktande hållning. Handelskriget har lugnat ner sig de senaste veckorna. Vi behåller vår uppfattning att Riksbanken kommer att fortsätta med räntesänkningen framöver, men en räntesänkning i juni är möjlig", skrev Isaksson i en kommentar.
Swedbank tolkade protokollet som att det finns en "försiktig samsyn om nedåtrisker" i direktionen och pekade på att samtliga ledamöter lyfte fram den förhöjda osäkerhet som råder efter Trumps handelspolitik.
De noterade att det inte fanns några tecken på en räntesänkning i närtid, men att både Breman och Thedéen dock uttryckligen uppgav att de, med tanke på inflationsutsikterna, bedömer att det är mer troligt att nästa steg är en räntesänkning snarare än en räntehöjning. Thedéen noterade att om handelskonflikter dämpar tillväxten som förväntat, "kommer den svenska inflationen på medellång sikt att falla under målet på 2 procent om styrräntan inte sänks under den nuvarande nivån".
"Vi håller med om att inflationsutsikterna i Sverige ser gynnsamma ut – samtidigt riskerar tullar att dämpa återhämtningen i den svenska ekonomin, vilket öppnar upp för Riksbanken att återuppta penningpolitiska lättnader. Vi förväntar oss att ekonomiska indikatorer och data bekräftar denna uppfattning och att Riksbanken därför kommer att sänka styrräntan i både juni och september till 1,75 procent", skrev Swedbank.
Tidigare på morgonen publicerade Arbetsförmedlingen sin aprilstatistik, som visade att arbetslösheten sjönk till 6,9 procent, från 7,1 procent i mars. I april i fjol var arbetslösheten 6,6 procent.
Svensk Handel Stils Stilindex visade att klädhandeln steg med 2,9 procent i april, mätt i löpande priser, jämfört med samma månad föregående år. Skohandeln steg med 4,2 procent.
Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, framhöll att förutsättningarna för handeln måste förbättras, och konsumenternas köpkraft stärkas, om vi ska se en verklig vändning.
BOE-ledamoten Cathrine Mann, som förra veckan röstade emot en sänkning och i stället ville låta styrräntan ligga stilla, sade till CNBC att det var kraftiga rörelser på marknaderna som sänkt lånekostnaderna och därmed lett till en tillräcklig lättnad i de finansiella förhållandena som fick henne att ändra uppfattning om styrräntan.
Mann sade också att hon var orolig över att hushållens inflationsförväntningar och varuprisinflationen hade ökat.
USA-räntorna steg något på onsdagen, med tvåårsräntan upp 2 punkter till 4,01 procent och tioåringen 2 punkter högre till 4,49 procent.
På valutamarknaden hade dollarn försvagats till 146 mot yenen, från 147 vid svensk stängning dagen före.