Nyhet
19 Jul, 2024

SKANSKA: AMERIKANSK VERKSAMHET DRIVER BYGGRESULTAT - VD

Uppdaterad:
19 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Skanskas andra kvartal innebar ett starkt resultat inom byggverksamheten där USA är drivkraften och fem sålda fastigheter inom Kommersiell fastighetsutveckling där Norden och Europa står ut i positiv bemärkelse.

Det säger byggbolagets vd Anders Danielsson till Nyhetsbyrån Direkt efter delårsrapporten.

Skanskas byggverksamhet levererade lönsamhet i linje med målen samtidigt som orderstocken på 268 miljarder kronor var rekordhög i slutet av kvartalet.

"Det är drivet av USA som leder vägen med hög orderingång, intäkter som ökar och bra lönsamhet. Även Sverige går bra och i Europa där et är lite tuffare håller vi på disciplinen", säger Anders Danielsson.

I USA är det framför allt infrastruktur i områden där det bor mycket folk där det investeras, men även datacenter är en växande marknad där Skanska under kvartalet tagit flera större order.

"I övrigt skulle jag säga att det som drar är social infrastruktur med investeringar i skolor, universitet, sjukhus och flygplatser", säger han.

Skanskas projektutveckling har haft en tung period med höga räntor som lett till lägre intresse från investerare. Där har bolaget under kvartalet gjort fem transaktioner.

"Det är en hög nivå för oss med fyra externa med fin lönsamhet och sen har vi adderat Citygate i Göteborg till vår egen fastighetsförvaltning", säger han.

Intresset är fortsatt starkare i Europa och Norden än i USA.

"Investerare tvekar fortsatt i USA och det kommer krävas att räntorna går ner där innan vi tror att vi ser ökad aktivitet. Men vi anser att vi är välpositionerade för när vi väl ser en ökad aktivitet och vi har gjort ett par större uthyrningar under första halvåret", säger Skanskachefen.

Bostadsmarknaden har förbättrats gradvis från låga nivåer, men det är lite för tidigt för att säga att den är tillbaka, enligt Anders Danielsson.

"Här belastar Boklok resultatet med 167 miljoner kronor i kvartalet. Tar man bort Boklok är det ändå en hygglig lönsamhet. Det är fortsatt Centraleuropa som går starkast", säger han.

Exklusive Boklok var rörelsemarginalen i Skanskas bostadsutveckling 8,0 procent i kvartalet.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.