Nyhet
8 Feb, 2024

Tyskland: Rysk seger i Ukraina skulle hota oss alla - Scholz

Uppdaterad:
9 Feb, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De långsiktiga konsekvenserna och kostnaderna av att misslyckas med att stoppa Putins aggression skulle vara mycket mindre än de investeringar som vi gör nu. Väst måste upprätthålla stödet till Kiev, hålla Nato solitt och avvisa Putins försök att splittra oss.

Det skriver Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i Wall Street Journal.

Han varnar för att en rysk seger i Ukraina inte bara skulle vara slutet för Ukraina som en fri, demokratisk och oberoende stat, utan den skulle också dramatiskt förändra Europa.

"Det skulle innebära ett hårt slag mot den liberala världsordningen. Rysslands brutala försök att stjäla territorium med våld kan fungera som en plan för andra auktoritära ledare runt om i världen. Fler länder skulle riskera att falla offer för ett närliggande rovdjur", enligt förbundskanslern.

Han skriver vidare att "vårt budskap är tydligt: Vi måste göra vårt yttersta för att förhindra Ryssland från att vinna. Om vi inte gör det kan vi snart vakna upp i en värld som är ännu mer instabil, hotfull och oförutsägbar än den var under det kalla kriget".

Han noterar att trots stödet kan Ukraina snart möta allvarlig brist på vapen och ammunition. Vissa finansiella åtaganden har redan tagit slut, och andra behöver förlängas.

Enligt förbundskanslern måste för det första stödet till Ukraina fortsätta och för det andra måste det fortsatt vara ett nära strategiskt samarbete över Atlanten.

För det tredje "ser vi oss inte i krig med Ryssland, söker inte heller konfrontation med Ryssland och kommer bekämpa varje försök att dra in Nato i Rysslands aggressionskrig mot Ukraina".

"För det fjärde måste Natos kollektiva avskräckning och försvar vara trovärdigt", skriver Scholz.

"Ju tidigare Putin förstår att vi är inne i det här på lång sikt, desto snabbare kommer kriget i Ukraina att upphöra. Det enda sättet som vi kan bidra till en varaktig fred är genom att behålla vårt stöd, enighet och beslutsamhet. Vi måste stå med Ukraina så länge det krävs", skriver Scholz.


 


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.