
- Recensioner och mediaframträdanden om "Livet, Börsen & Allting"
- Min bok: "MER Börspsykologi" - recensioner, utlåtanden, media etc.
- Min bok - "Börspsykologi - så blir du en bättre investerare"
- Portföljsutveckling
- Utdelningar & totalt kapital
- Dokumentärer och serier
- Sidor där jag finner underlag för aktier/investeringar
- Poddar
- Gaius Marius - Roms Tredje Grundare
Blog Archive
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Irisity verkar i en turbulent värld där övervakning har genomgått ett gigantiskt skifte från ifrågasatt integritetshot till självklar trygghetsfaktor.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och Finland.
Other

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Lågprishandel har länge setts som något mindre attraktivt att investera i dels då människor i allmänhet har fått det ekonomiskt bättre ställt de senaste åren med löneökningar samtidigt som inflationen var mycket låg, dels då många sett hur jättar såsom Amazon växer och tar allt fler marknadsandelar. Således har bolag såsom norska Europris, finska Tokmannin, amerikanska Dollar Tree och brittiska B&M European Value Retail inte setts som bolagen framför övriga att investera i. Dock kanske detta är på väg att ändras?
Ponera att vi kommer ha en inflation som kommer snitta cirka 5–6 % 2022 och åren därefter kring cirka 3 %. Ponera också att löneökningarna inte kommer stiga lika snabbt och kraftigt som inflationen. Allt annat lika betyder det att allt fler kommer ha det något sämre, rent ekonomiskt. Vissa saker kommer man fortsätta köpa – det som är värt något just för dem, såsom just den osten eller just den hudkrämen, men man kommer samtidigt söka billigare alternativ på de flesta basvarorna. Här kan Europris vara ett alternativ. Jag är inte någon expert på städ- och hygientillbehör, men såpa är såpa oavsett om det är märke X eller märke Y. Absolut ska man studera innehåll och eventuella farliga tillsatser, men jag hoppas min poäng levereras. 300 st av Dollars Stores bomullspinnar för 10 kr eller 50 st från märke Z för 15 kr? För många är mellanskillnaden på fem kronor mycket och många bäckar små gör att ekonomin går ihop envar månad.
Förvisso hotar Amazon, men frågan är hur stort och reellt det hotet egentligen är. Marginalerna på ett schampo motsvarande ICA Basic är näst intill obefintliga och hur många näthandlar dessa varor? Det är möjligt att man köper just basvaror om man samtidigt är på Amazon för att handla annat, såsom en stereo, en ny TV eller köttklor á la Wolverine eller Shredder. Dock tror jag det max går 2-3 på dussinet här. Amazon är nog inte heller så fokuserade på de basala, billiga basvarorna, utan siktar främst på att sälja sådant där de har en någorlunda marginal. Jag kan absolut ha fel, men så går mina tankar för stunden.
Det är ofta lätt att man fastnar i sin egen (livs)värld och vi som har investeringar som hobby, eller yrke, har det ofta relativt gott ställt. Med gott ställt menar jag att vi har råd med alla våra fasta kostnader samt att unna oss både det ena och det andra. Handen på hjärtat tror jag att du nu, bara sådär, skulle kunna klicka hem såväl ett PS5 som en totalt ”onödig” kabbelhållare till formen av en stormtrooper. Så är inte fallet för många i såväl Sverige som i andra länder. Långt ifrån. Det är den skara av människor som kommer bli än mer lidande med stigande inflation.
”In more difficult times, our concept should do well. When customers must watch their pennies, having good products at low prices is an advantage. A broad product range and low prices have been a relative market winner for many years – not only in Norway, but also in the rest of the world. Confidence in discount variety stores is increasing, and customers are ever more positive to trying private labels. While it used to be considered “cheap” to shop in such places, the “smart” customers are now flocking to this part of the market.” (Espen Eldal, årsrapport för räkenskapsåret 2021)
Europris har täckts av Börsveckan såväl i mitten av 2021 som i mars 2022. Jag rekommenderar dig att läsa dessa och kommer inte upprepa allt matnyttigt som de skriver. Kort sagt finns stabila finanser, en aktieägarvänlig ledning, en historik av att såväl ledning som styrelse har mer rätt än fel samt att de har en stark marknadsposition. Jag gillar framför allt att man har ett ägande i Ö&B med en option att kunna köpa ut hela bygget.
Studerar vi lite nyckeltal framkommer att de just nu handlas till ett P/E om 8,7. Detta är fortfarande lite coronadopat, men inte lika kraftigt som för 6 månader sedan. Under 2022 kommer vi få se en mer normalisering gällande vinst, kassaflöde, marginaler et cetera men oavsett hur jag räknar hamnar P/E inte över 10. Det finner jag lockande givet att de växer och har sin starka finansiella position (en sjunkande nettoskuld ska alltid hyllas).
Även om jag är emot relativvärderingar, för alla bolag är unika på sitt sätt, kan konstateras att Tokmannin handlas till P/E 10,9, Dollar Tree till 29,8 och B&M European Value Retail till 12,6
Europris PEG-tal ligger just nu på 0,25, vilket är bra. Dock är som sagt vinsten fortfarande lite dopad av Corona, men även om vi räknar med en lägre vinst blir PEG inte alls dyrt, speciellt inte för ett bolag som verkar inom en sådan stabil sektor (lite lös jämförelse med Axfood m.fl.).
Nedan bilder är från Börsdata, en tjänst jag varmt rekommenderar.
Jag äger inte aktier i Europris, men just nu lutar mycket åt att jag kommer ta in bolaget givet att kursen ej sticker iväg. Vad är dina tankar om sektorn i allmänhet, men Europris i synnerhet.