Keep it simple
Jag vill börja detta inlägg med att berätta att NU finns Mer Börspsykologi att köpa på bland annat Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln. Jag vill tacka alla som stöttat och ständigt visat tilltro tillika kärlek. Jag hade inte klarat detta utan er. Således vill jag, från hela mitt hjärta, rikta ett stort tack till er.
Nu till dagens inlägg.
Människan är en fascinerade varelse vars motsägelsefullenhet säkert får såväl en som två utomjordingar att träna smileygroparna. Ömsom vill vi, ömsom vill vi inte och alltid slits vi mellan vilja, önskan och principer. Ofta tenderar vi i svåra och kognitivt krävande situationer att resignera vår (tillfälliga?) vilja tillika önskan och detta genom att rucka på våra egenskapade regler och principer. Just detta, vilket kallas för ”kognitiv dissonans”, är något jag skriver om i Börspsykologi – så blir du en bättre investerare. Jag vill ha ett PS5, men har sagt till mig själv att det får vara slut på inköp/”icke-nödvändig” shopping det närmaste kvartalet – hur löser jag detta problem som tar en enorm energi i form av mental och kognitiv ansträngning? Jo, de flesta härdar inte ut med att stå (den tillfälliga) viljan och önskan bi, utan ruckar hellre på regeln. Det går snabbare och kostar mindre energi (men desto mer pengar). De mer långtgående följderna är självklara; ångest, mindre i plånboken, förvisso lite lycka och glädje, men inte värde relativt det dyra priset och så vidare.
Just detta – att klara av att stå på sig och att hålla sig till sina egna principer och regler är en investerares största utmaning. Alla kan räkna. Alla kan läsa sig till ett ”case”. Men kan alla tygla och bemästra sina känslor? Kan alla mer ofta än sällan agera rationellt och logiskt givet deras egna unika förutsättningar? Titta på dina arbetskamrater, vänner, bekanta men även de individer som är med i allt från Paradise Hotel till Lyxfällan. Svaret är lika uppenbart som det är självskrivet.
Warren Buffett och Charlie Munger är några av många framstående investerare som betonar den psykologiska aspekten av att investera – inom såväl processen som när en transaktion har genomförts. En sak som de framhåller för att lyckas är att ha checklistor, då de förenklar deras arbete. Det kan låta banalt och enkelt, men inte allt behöver vara en app-styrd SaaS-produkt utvecklad av ”hej-kom-och-hjälp-mig” från Silicon Valley. Fatta tag om en penna och tag sedan ett papper. Skriv ned dina investeringsprinciper, regler samt ditt förhållningssätt. Stäm sedan av mot denna lista vid varje analys tillika infall av att agera i/med portföljen. Det låter inte så svårt, eller hur? Just därför är det just det – svårt, alltså.
Einstein sade det bra: “Keep it as simple as possible, but not simpler”. Människan har en tendens att alltid försvåra det mest enkla – varför? Ett svar är att vi alltid är osäkra och splittrade mellan olika viljor, känslor och önskningar, dvs. kognitiva och psykologiska parametrar. Dessa kan vi lära oss att tygla; att bemästra. Emellertid är det få som lyckas, för de förmår inte att ta kampen och fighten med sig själva. Hellre lägger de sig ned och låter sig gång på gång drunkna i den minsta och tunnaste vattenpöl.
Ytterligare en tanke och ett perspektiv på ovan är det Charlie Munger säger om hur vi människor tenderar att se bortom det enkla för det ter sig för enkelt, helt enkelt (haha…suck). Istället är en av hans få deviser att ta det enkla seriöst, för oftast är just det enkla det rätta: "Take a simple question and take it seriously”.
Belästa investerare vet att Buffett och Munger är trogna och stora fans av Benjamin Graham och hans filosofi kring värdeinvestering. Det de har lyckats med, om än inte alltid (lex IBM samt diverse flygbolag), är att ta det enkla på ett utmanande och seriöst sätt.
”Investera i Coca Cola, ett läskedrycksbolag som säljer sockersött och smaksatt vatten? Snälla – det är för lätt. Ge mig istället Palantir blandat med blockchain som kryddats med lite marijuanabolag. Där finns de stora pengarna. Där skapas rikedomar.”
Något jag ständigt jobbar med är att förenkla; förenkla min vardag samt min investeringsprocess. Dock utan att tumma på de regler och principer jag bedömer ger mig värde, lugn och uppskattade rutiner.