
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och Finland.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden ABs (SBB) affärsidé bygger på att långsiktigt äga, förvalta och utveckla bostads- och samhällsfastigheter samt driva detaljplansprocesser för bostadsfastigheter. SBBs fastigheter återfinns i svenska och norska städer med underliggande tillväxt, generellt är fastigheterna belägna i när anslutning till ortens centrum med goda kommunikationer.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA och Oman.

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

För sparande i aktier och fonder är det numera självklart för de flesta att välja en ISK eller kapitalförsäkring framför det traditionella aktie- och fondkontot. Detta då man med ISK och kapitalförsäkring betalar en schablonskatt där det räcker med en årlig avkastning på runt 1,5% för att skatten ska bli lägre än att betala 30% skatt på vinsten som med aktie- och fondkonto. Dessutom slipper man deklarera alla affärer om man sparar i en ISK eller kapitalförsäkring.
Vilken av de två man väljer är mest en smaksak. Jag har till exempel valt att ha alla fonder på ISK och alla aktier i kapitalförsäkring. Med ISK kommer skatten en gång om året på vanliga deklarationen medan den i kapitalförsäkring betalas direkt på kontot en gång i kvartalet. Jag tycker det är rätt skönt att sprida ut skatten lite då det för vår portfölj på drygt 10 miljoner skulle bli en skatt på cirka 40 000 kr om det skulle betalas i klump en gång om året. Därav valet att både ha ISK och kapitalförsäkring för vår del.
Även om valet av ISK eller kapitalförsäkring oftast mest är en smaksak så finns det ett undantag. För utländska aktier med utdelning. Där är kapitalförsäkring absolut att föredra. Detta eftersom det förutom den årliga schablonskatten även dras så kallad källskatt på utländska utdelningar. För många länder är den 15% av utdelningen, men flera länder har ännu högre källskatt än så. Exempelvis kan Finland med populära aktier för svenska sparare som Sampo, Fortum, Kone och Nordea nämnas. Här dras hela 35% av utdelningen i källskatt.
Det fina med att äga aktierna i en kapitalförsäkring är försäkringsbolaget där du har din försäkring hjälper till att begära tillbaka källskatten åt dig. Här skiljer det sig åt hur framgångsrika försäkringsbolagen varit på att lyckas få tillbaka källskatten. Bland nätmäklarna sticker Nordnet ut som nyligen meddelade att de även i år lyckats få tillbaka 100% av källskatten. I många fall kan valet av nätmäklare vara mycket av en smaksak som avgörs mycket att tycke och smak, men här handlar det faktiskt om en skillnad i rena pengar. Och rätt mycket pengar i slutänden.
Låt säga att du har 1 miljon kronor i utländska aktier med en direktavkastning på 5% där det dras i genomsnitt 30% källskatt (tex en blandning av bolag från USA och Finland). Då betalar du 15 000 kr om året i källskatt. Lyckas din nätmäklare bara få tillbaka 90% av källskatten försvinner det alltså 1 500 kr eller motsvarande 0,15% av kapitalet om året.
Det kanske inte låter så mycket, men med ränta på ränta så gör 0,15% av kapitalet i årlig skillnad en tydlig effekt på lång sikt. Om vi fortsätter räkna med exemplet 1 miljon kronor i utländska aktier och räknar med en årlig avkastning på 9%. Då blir skillnaden att vi efter 25 år har 7,9 miljoner med all källskatt tillbaka och 7,6 miljoner om 0,15% av kapitalet försvunnit varje år. Det vill säga avbränningen som det innebär att bara få tillbaka 90% av källskatten istället för 100% har kostat oss 300 000 kr. Rätt onödigt!
Jag har konto hos både Avanza och Nordnet och så länge det bara är Nordnet som lyckas få tillbaka 100% av källskatten kommer mina nyinvesteringar i utländska aktier med utdelning uteslutande ske hos Nordnet. Läs mer om kapitalförsäkring hos Nordnet här.
Reklam: Jag har ett betalt samarbete med Nordnet kopplat till mitt pensionssparande som även går att följa via deras plattform Shareville. Innehållet och tankarna i de inlägg jag skriver om Nordnet är dock helt mina egna.
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.
Vad tycker du om att du har 50% i globala indexfonder och avbränning 15% käll skatt på det utdelningar varje år? Det är riktig dyr försäkring för stt köra globalt som vi betalar varje år. Det blir mycket pengar långsiktigt. Hur ser du på det?
Mvh.jacke77
Ja det sker som du säger avbränning av källskatt i många fonder som investerar i utlandet.
Svårt att avgöra om det är värt det jämfört med att bara investera i Sverige men tycker nog ändå fördelarna med global riskspridning överväger. Men lite aktier där man får tillbaka 100% av källskatten kan absolut vara ett komplement till fonder med hänsyn till skatten. Vi har rätt lite amerikanska aktier och mer globalfonder.
tack för inlägget och tack Jacke77 för bra kommentar. Har ni någon uppfattning om Berkshire H som alt till fonder? Har försökt förstå om den handlas till rabatt (likt investor mfl) eller om det tvärtom är premie? Om det skulle var rabatt i kombination med att man slipper fondens avgift + källskatt så skulle det ju kunna var ett alternativ.
Det är svårt att räkna på premie/substans i Birkshire på grund av mycket onoterat. Dessutom stor kassa som ska räknas in, vilket kanske inte är svårt rent substansmässigt men vill man köpa aktier för att få en kassa? Dessutom får man räkna in courtage och växlingsavgift. Men visst om man behåller många år blir dessa kostnader låga och om Buffetts efterträdare är vassa kan det säkert bli bra.
Jag tycker det till stor del handlar om tydliga jämförelser allt annat lika. Kan man betala 50 kr courtage på ett ställe och 10 kr på ett annat. Kan man få tillbaka 100% källskatt på ett ställe och 90% på ett annat. Följer två indexfonder samma index men en kostar 0,1% och en annan kostar 0,3%. Då är det lätt att välja och räkna.
Men om man köper en sverigefond istället för en globalfond eller en viss amerikans aktie istället för en usa-fond bara på grund av källskatt finns nog risk att man gör något som påverkar avkastningen med procent för att spara promille.
Fattar inte ett skvatt. Är det möjligen det du förklarade för mig om vikten av att ha svenska fonder och det där med valutarisken/valutapåverkan?
Den stora frågan är när årets återbetalning av källskatten från Avanza ska ske?
Den brukar återbetalas i Januari, men i år har den hittills inte kommit!
Hur går träningen Mi30?
Det går bra tycker jag.