30 Jan, 2019

Beskeden om utdelningarna kommer i strid ström

Jag kan inte låta bli att tänka lite extra mycket på aktieutdelningar den här tiden på året. Jag tror många känner igen sig och förstår känslan. Men jag fick en fråga på mail som gör att jag tror det kan vara bra att förtydliga lite varför det är sånt fokus på utdelningar från mitt (och många andras håll). 

Frågan löd ungefär såhär. "Det var väldigt ståhej när Castellum höjde utdelningen med några 10-öringar men aktiekursen går ju ofta minst en krona per dag upp eller ner. Om aktien går ner 5 kr på en vecka är väl inte 50 öre i utdelning så mycket att hetsa upp sig över?"

I grunden är frågan givetvis helt korrekt. Utdelningen är inga magiska nya pengar utan bara pengar som flyttas från bolagets kassa till min personliga kassa. Men om man som mig planerar att leva på aktiernas avkastning i 40 eller 50 år till och inte tror det är lönt att försöka sälja Castellum idag för att köpa tillbaka 2 kr billigare om någon dag så spelar kortsiktig upp och nedgång väldigt liten roll. Det går helt enkelt inte att jämföra med utdelning som är fysiska pengar i handen.

Just frågan hur mycket man kan plocka ut årligen från portföljen är central för den som vill leva på kapitalet och det handlar egentligen bara en en sak, att inte urholka värdet långsiktigt. Detta beslut måste man själv ta varje år om man ska sälja aktier eller fondandelar som inte delar ut. Men i bolagens fall så gör styrelsen det jobbet. Om styrelsen anser sig ha råd att dela ut 6% av bolagets värde så tyder det på att man inte tror denna nivå ska urholka bolaget på sikt. Plockar man däremot ut 6% årligen ur sin fondportfölj måste man leva med risken att portföljen en vacker dag är på noll.

När man ska leva på utdelningen (vilket vi inte riktigt gör än men kanske till stor del redan 2020) så innebär en höjning av utdelningen för portföljen som helhet från ett år till ett annat en märkbar skillnad inte bara i några extra tusenlappar i möjlig konsumtion nästa år, utan också en ny nivå jag tror man kan räkna med 3% genomsnittlig utdelningstillväxt ifrån framåt. Det vill säga en kvalificerad gissning på att man kan skruva upp prognosen för utdelningen inte bara för nästa år utan även för åren efter. Och med målet 3% höjning i snitt så är det inte konstigt att man reagerar när Sandvik höjer 21% och Castellum med 15%. Sen kommer vissa år vara sämre och vissa bättre, men jag räknar med 3% höjning i snitt framåt från dagens nivå. 

Att jag räknar med 3% om året i utdelningstillväxt år för år framåt gör att jag inte inkluderar extrautdelningar i prognosen. Utan dessa ser jag som ren bonus. Prognosen är nu alltså att Volvo ska dela ut 5 kr x 1,03^10 om 10 år vilket är betydligt mindre än de 10 kr som kommer delas ut i år (5 kr i ordinarie och 5 kr i extrautdelning). Men för några dagar sen var prognosen 4,25 kr x 1,03^11 vilket är betydligt mindre än dagens prognos. Den höjda utdelningen som vi fick besked om idag gör alltså att jag räknar med att ha mer pengar att leva på år 2027. Jag ber om ursäkt för sifferexercisen för er som inte gillar matte och olika små tal upphöjt till 10 eller 11. 

Såhär ligger jag till jämfört med målet om 3% höjning i snitt såhär långt.
Sandvik + 21%
Atlas Copco + 21% (något teoretiskt då man knoppat av Epiroc)
Volvo + 18% (+135% om man räknar in extrautdelningen)
Castellum + 15%
Investor + 8%
Telia + 2,6%
Kone + 0%

Bolagen är väldigt olika viktade så det är svårt att få en tydlig bild av vad det blir i snitt. Men jag väntar med det tills bilden är mer komplett. Men visst ser det ut att överträffa 3% om man bara ser till de som redan rapporterat. Imorgon kommer dock ett besked om en utdelning som kommer påverka totalen mycket, jag syftar så klart på H&M. Det är visserligen inte ett så stort innehav längre, men då direktavkastningen räknat på förra årets utdelning är hög så skulle en sänkning på 20-30% ändå slå ganska hårt på totalen i kronor. Men ser man bara lite ljusning i lagernivå så vet i katten om de inte gör allt för att behålla 9,75 kr. Om de gör så är det skönt att veta att de troligtvis inte håller på att sätta bolaget i konkurs genom att låna till utdelningen, utan att familjen Persson räknar med att bolaget tål den beslutade utdelningen på riktigt lång sikt. Skulle jag själv ta beslutet att sälja aktier motsvarande utdelningen i H&M skulle jag inte alls vara lika trygg med portföljens långsiktiga fortlevnad.

Efter H&M ser jag framförallt fram emot besked från Stora Enso och Kindred som är nya innehav som jag fokuserat lite extra på det senaste året och Sampo, Nordea och Industrivärden som är lite större innehav och påverkar utdelningstotalen mest av de som är kvar. Blir spännande att se hur Lundberg tänker i Industrivärden kring extrautdelningen som kom från Volvo idag. Ut med pengarna till oss aktieägare eller behålla pengarna för att kunna köpa fler aktier i tex Handelsbanken är frågan.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.