
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Livihop är verksamma inom vård- och omsorg och erbjuder tjänster inom personlig assistans för individer med olika funktionsnedsättning. Verksamheten bedrivs utifrån koncernens olika dotterbolag och tjänsterna innefattar hantering av personal, budgetering av assistanstimmar, samt kontroll över assistansens innehåll. Bolaget grundades under 2011 och har sitt huvudkontor i Stockholm.
Noteringen skedde i början av 2018 på First North. Koncernen har cirka 1000 medarbetare.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Concejo är ett investmentföretag som genom långsiktigt engagemang i mindre onoterade bolag verkar för tillväxt och värdeskapande. Bolaget investerar huvudsakligen inom industrisektorn. - Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energys inriktning är att köpa och utveckla tidigare upptäckta men tidigare underpresterande olje- och gastillgångar samt också genomföra egen prospektering. Bolaget har en uttalad strategi för att öka tillgångsportföljen, som innebär att de olika delarna: produktion, utveckling av befintliga innehav och utforskning av områden kring befintliga fält ska bidra i följande proportioner 40:40:20.

Jag vet inte om ni sett debatten den senaste veckan där Alectas VD Magnus Billing i DI anklagar aktörer som uppmanar till privat pensionssparande för att bedriva skrämselpropaganda. På ett sätt tycker jag han har en liten liten poäng i att man nog inte behöver vara så bekymrad över att få 60% av slutlönen i pension. Jämfört med någon som för några år sen fick 70% av lönen när reallönerna bara var hälften så höga kommer ju den framtida pensionären klara dig helt ok materiellt på 60%. Även om det så klart blir en omställning för den som vant sig vid att leva på 100%. Men även om jag till viss del kan hålla med om grundtanken att det inte kommer vara tal om någon svält för våra framtida pensionärer så måste jag säga att hans argument till stor del är helt vansinniga. Här kommer ett par exempel:
"Den som sparar pengar, sparar ingen konsumtion utan avstår konsumtion i dag vilket försämrar samhällsekonomin."
För det första vet jag inte om jag förstår vad han menar riktigt. Om man sparar pengar idag får de att växa med ränta på ränta och sen lever upp pengarna som pensionär när det är mycket mer pengar så kommer man ju snarast kunna konsumera mera. Men strunt samma, att man ska ha något ansvar som individ att hålla samhällsekonomin igång med onödig konsumtion är så klart vansinne.
"Mer rationellt för den enskilde vore att reglera nivån på pensionen genom att exempelvis arbeta något år extra på deltid om det visar sig att avkastningen har varit lägre än förväntat när man närmar sig pensionstidpunkten. Numera finns ju ingen fast pensionsålder, utan vi väljer i princip själva när vi vill sluta arbeta."
Att det skulle vara mer rationellt att spendera hela lönen mellan 25 och 67 och sen tvingas jobba halvtid mellan 67 och 70 för att man inte har råd att gå i pension är bland de dummaste jag hört. Visst många kan säkert tycka det är roligt att jobba lite extra och är pigga och vill jobba till 70, men då ska det ju vara frivilligt och inte för att man behöver pengarna. Men att det skulle vara mer rationellt för den enskilda att jobba flera år extra i slutet av arbetslivet än spara en tusenlapp i månaden... Det har ju framförallt inte något att göra med det som Magnus beskriver som att man i princip "numera själv väljer när man vill sluta arbeta". Den som inte har sparat något och måste jobba längre än de jämngamla kompisarna väljer inte ett skit. Det är den som sparat och kan välja att sluta jobba eller gå ner i tid vid 60 (eller 40-50 om man sparar lite mer) som själv väljer när den vill sluta arbeta.
Hej,
Angående om det lönar sig att jobba lite extra eller ej....Jag gick in på minpension.se och kollade upp ett par olika scenarier vad gäller pensionsålder. Eftersom jag gärna vill hoppa av ekorrhjulet när jag fyller 55 år så ville jag se hur mycket mindre i pension det skulle betyda jämfört med om jag går i pension vid 67 års ålder (pensionsåldern för min årskull). Om jag jobbar tills jag fyller 67 år får jag enligt uträkningen bara 2 600 kr mer i månaden före skatt än om jag slutar lönejobba vid 55. JAg förlorar alltså endast 2 600 kronor i månaden innan skatt om jag går i pension 12 år tidigare. Jag blev väldigt förvånad! Men egentligen så blev jag inte så förvånad över att det inte lönar sig att jobba mycket och länga i Sverige :-) LoL!
Mvh,
Anneli
Anneli - jag tror även att Åsa A gjorde samma spaning i sin bok "jag lämnar ekorrhjulet". Själv var jag inne och tog en koll på minpension häromdagen och såg samma sak. Det blir ju för bövelen knappt någon skillnad! För att brygga dessa 2600 kr i månaden får man väl ha en portfölj på runt 700K enligt 4% regeln. Faktum är att går jag i pension vid 55 får jag ut nästan 3000 kr mer än i månaden än vad jag gör av med nu...
Har man arbetat ett helt liv borde man kunnat kanalisera en liiiiiiten del till ett sparande kan jag tycka.
www.iblandgormanratt.se
Tack för bra inlägg! Ibland blir jag förvånad över att en del saker publiceras. Det finns ju massa åsikter mm som inte är speciellt välformulerat som filtreras bort men detta kom hela vägen till DI.
Du Mi30, det vore så coolt om du skickar i det du skrev till Di som en replik för publicering. Vad tror du om det? Det skulle också vara coolt om ditt blogg alter ego fick vara med i DI!!!
Anneli, jag har gjort samma reflektion. Det skiljer förvånade lite i allmän pension om man jobbar 15 år mer eller mindre. Och det behövs förvånade lite kapital för att kompensera för detta!
Mitt förslag för att lyfta pensionerna är tidiga insättningar på folks ppm. En medborgarlön på 100 eller 200kr/mån som sätts in där skulle lösa allt vad fattigpensionärer heter. 70år ger mycket ränta på ränta.. Skulle kunna jämföras med ett barnbidrag till barnen istället för till föräldrarna. Om man väjer det högre beloppet skulle insättningarna bara behöva vara dom 20 första levnadsåren.
Men det kanske inte är så kul att ta beslut som ger frukt först 66år efter mandatperioden.
Har du alldeles glömt att det hela tiden sker en kostnadsökning för sådant man behöver i dagliga livet. Reallönens beräkning har en tendens att inte vara korrekt det beror på hur den beräknas dvs.
vilka varor och tjänster som ingår.
Kermit: Kul idé, kan testa.
Rågrut: Ja det ligger mycket i det. Nu kanske de flesta får några första tusenlappar i PPM vid 17-20 års ålder. Men att få 10.000 kr insatt vid födseln skulle ge grym effekt då det blir enorm skillnad med 70 istället för 50 år med ränta på ränta.
Irene: Vad för varor som man behöver syftar du på som stigit i samma takt som lönerna?
https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/samhallets-ekonomi/...
Vi har aldrig lagt så låg andelen av inkomsten på mat som idag. Hälften så stor andel som på 50 talet och mellan 1995–2018 har livsmedelsposten minskat med 1,7 procentenheter i andel av hushållens disponibla inkomst.
Läste artikeln i DI och reagerade främst på att man skulle vänta med att lösa eventuell låg pension, tills man just var pensionär?!
Då kan det vara försent, vem vet hur hälsan är då?
Om jag kan jobba som pensionär, så får det anses som bonus och ingen lösning på avsaknad av eget sparande.
Kalle: Ja ett mycket märkligt uttalande.
Tänk vad som händer när fler upptäcker att de inte får något tillbaka på de sista 15 årens pensionsbetalning.... Och helt enkelt inte betalar in till systemet. Det är ju trots allt under de sista åren som systemet behöver inbetalningar bäst.
Skulle vara mycket intressant och se fler och fler som faktiskt slutar jobba. Jag gjorde det och har inte ångrat det hittills. Funderar mer på hur hade jag tid med ett jobb...
Mi30: Jag följer nog inte denna debatt tillnärmelsevis lika väl som du men funderar kring en sak. Vad jag har förstått så de borgerliga partierna ”stoppat” ett pensionsförslag. Har jag förstått det rätt om jag fattar att de har ett alternativt förslag där även ”gamla” (=äldre än typ 10 år) pensionsförsäkringar kommer att kunna flyttas fritt (nåja, med vissa avgifter...)
Undrar om du också tolkar det så? Lite extra intressant för mig som har rätt mkt i gamla pensionskal som jag GÄRNA skulle flytta till avanza, även om det innebär en flyttkostnad....
Mi30: Jag följer nog inte denna debatt tillnärmelsevis lika väl som du men funderar kring en sak. Vad jag har förstått så de borgerliga partierna ”stoppat” ett pensionsförslag. Har jag förstått det rätt om jag fattar att de har ett alternativt förslag där även ”gamla” (=äldre än typ 10 år) pensionsförsäkringar kommer att kunna flyttas fritt (nåja, med vissa avgifter...)
Undrar om du också tolkar det så? Lite extra intressant för mig som har rätt mkt i gamla pensionskal som jag GÄRNA skulle flytta till avanza, även om det innebär en flyttkostnad....
Som jag fattar det har inte de som röstade ner regeringens förslag något samlat eget förslag. Utan det blir upp till regeringen att ta fram ett nytt förslag som de ska försöka få igenom i en ny omröstning.
Det är en hel del prat om fattigpensionärer. Att de inte har råd att äta. Att pensionärer inte ska behöva betala skatt. Att grannänderna har så mycket bättre sätt att ta hand om sina pensionärer. Jag har försökt visa med siffror vilken medelinkomst pensionärer har, att det finns bostadstillägg och att även om man har 1 miljon på banken så räknas man som fattigpensionär om man har jobbat lite i sitt liv och har sämre pension. Jag har också försökt visa att om pensionärer slipper betala skatt...de är väl ungefär dryga 2 mijoner så skulle varje person som arbetar behöva betala en eller två extra månadsslöner i skatt för att täcka upp detta. Tror det är ungefär 4,5 miljon som arbetar här i landet. De äldre kommer också att öka i propotion framöver. Någonstans så känns det som att om man inte tycker synd om pensionärer så är man elak. " de har ju jobbat i hela sitt liv och byggt upp landet ". Men jag menar att har man jobbat i hela sitt liv så kanske man har lyckats spara en krona eller två. Man kanske har ett hus som är avbetalat eller en sommarstuga. Men tydligen ska inte pensionärer behöva nalla av sitt sparkapital. Då är det synd om dom. En bekant menade att hennes mamma jobbat i hela sitt liv och hade nu jättelåg pension. Jag menar att om hon har jobbat i ett jordbruk och inte betalat så mycket i skatt för att de inte tog ut så stor lön , eller om gubben tog ut lönen , så är det väl inte mer än rätt att de har låg pension ? Min pappa hade eget företag, han tog ut lite i lön och satte inte av något i någon pensionsförsäkring. Han får ut lite drygt 7000 kr och så gnäller han. Jag blir skogstokig. Det kan väl knappast ses som orättvist ? Min bekant menar att alla är inte så ekonomska och klarar av att spara. Nä... såklart. Men om jag skulle göra av med min lön på två veckor skulle hon dela med sig då av sin lön för att jag inte klarar av det ekonomiska ? Det har jag svårt att tro. Jag får helt enkelt rätta mun efter matsäck. och det gäller oss som blir pensionärer också. Hade en diskussion om en fattig pensionär som inte hade pension nog att klara av sin trea i göteborgs innerstad. Jag föreslog att hon skulle flytta till Lilla edet eller nåt. Någonsntans så kanske det inte tillhör den mänskliga rättigheten att bo stort om man har en lägre inkomst. Eller hyr ut ett rum och få in inkomst.
Håller med ovanstående om att det inte ligger så mycket i pratet om fattigpensionärer. Visst finns det många som har det knapert, men så har det alltid varit i alla länder och det här väl snarare blivit bättre än sämre.
Det enda alternativet för att höja pensionerna är ju högre "tvångssparande" via skattsedeln. Egentligen tycker jag det är rätt rimlig nivå idag på garantipensionen. Man klarar sig precis, men vill man ha mer får man spara själv, alt ha ett jobb med tjänstepension etc.
Ni som räknat på tidigare pension ovan, har ni tagit med tjänstepension då? Tänker att det borde bli rätt stor skillnad ändå om den får växa med både avkastning och insättningar i 10-15år till innan man börjar ta ut.
Men det är ju ett problem i hela världen att andelen äldre ökar. Motverkande kraft är ju teknikutvecklingen och därigenom ökande produktivitet.