Laddar TradingView Widget
Laddar annons
30 Aug, 2018

Fredagsintervju - Med Avanza Fonders VD Åsa Mindus Söderlund

För en vecka sen lanserade Avanza sin nya fond Avanza Global med låga 0,1% i avgift. En intressant utveckling som jag tycker påminner mycket om det vi sett i dagligvaruhandeln där de stora butikskedjorna kan pressa leverantörerna hårt och lanserar billiga varor under eget varumärke. Precis som i matbutiken tror jag butiken och vi kunder bli vinnaren, medan leverantörerna blir pressade att verkligen leverera värde för att överleva. Det blir inte lätt för övriga aktörer att sälja sin globala indexfond via Avanzas system när Avanza har en lägre avgift och dessutom väljer att lyfta fram sin egen fond extra tydligt på plattformen. Vissa fonder med starkt varumärke och god prestation kommer säkert klara sig bra. Precis som i butikshyllan i matbutiken med andra ord. 

Med anledning av detta känns det extra roligt att erbjuda en aktuell intervju med Avanza Fonders VD Åsa Mindus Söderlund. Vi kommer inte bara prata den nya globalfonden utan även hur mycket det kostar att driva Avanza Zero, hur källskatten hanteras inom fonder och mycket annat spännande. Nu kör vi!


 

 

 

Den senaste tiden har indexfonder fått allt mer uppmärksamhet. Ibland höjs röster för att det kan ställa till problem när ett allt större kapital placeras i bolag bara efter deras vikt i ett index utan någon tanke på bolagets framtid och värdering. Tycker du det finns fog för den oron och i så fall hur nära denna kritiska nivå ligger vi idag på den svenska börsen? Eller är det bara de aktiva fonderna som försöker rädda sitt eget skinn med att påtala denna risk?

Det är en intressant fråga och ett strukturellt skifte vi sett på senare tid när enorma belopp globalt skiftats från aktivt förvaltade fonder till indexalternativ med lägre kostnader.

Utmaningen är just att mycket passivt kapital allokeras mot index där det snarare är indexvikten eller sammansättningen (kan ju vara likaviktat/cappat osv) som styr snarare än värdering, fundamenta och framtidsutsikter. Ju mer kapital som flödar in desto mer måste de köpa, alldeles oavsett värdering vilket kan leda till bubblor.

När mycket kapital samlas på en plats kan det sedan bli en "crowded trade" och när det skakar till på marknaden vill som bekant de flesta ut samtidigt. Det var något vi såg efter amerikansk sysselsättning fredagen 2:a februari och måndagen 5:e februari i år. När alla ska ut ur samma placering samtidigt och det inte riktigt finns köpare att balansera upp så blir det snabba och ”kraftiga” fall, det är förmodligen något vi kan komma att behöva vänja oss vid framgent.

Risken finns där och är nog befogad men andelen passiva investeringsalternativ på svenska börsen i relation till börsen i stort och dess omsättning är nog rimlig ändå. Men om trenden fortsätter, både i Sverige och globalt, så kommer vi nog alltjämt ha denna typ av risk på vår agenda löpande.

Hur ser du på hållbara fonder med tex miljöfokus? Aktier och därmed aktiefonder är ju bara en andrahandsmarknad på redan befintliga aktier. Kommer verkligen utsläppen minska för att en fond säljer aktier i ett oljebolag och istället köper aktier i ett bolag inom förnybar energi? Bensinanvändningen i världens alla bilar påverkas ju inte av aktiekursen eller vem som äger aktierna i oljebolagen.

Miljöfrågan är en av de viktigaste frågorna som mänskligheten står inför och att den inte skulle påverka risker och priser på de finansiella marknaderna är att, enligt min mening, stoppa huvudet i sanden. Att ta hänsyn till klimatfrågan i förvaltningen av fonder är att ta sitt förvaltaruppdrag på allvar. Min starka tro är ett företag som inte arbetar med att anpassa sin produktion till att bli mer miljövänliga kommer att vara förlorare.

Att er fond Avanza Zero som är helt gratis är en förlustaffär i sig själv i syfte att locka till er fler kunder som gör andra affärer som ni tjänar pengar på förstår vi ju. Men vad kostar det egentligen att driva en så pass stor fond? Det vill säga hur mycket pengar investerar ni i att bjuda oss sparare på en gratis fond som lockvara?

Vi går inte ut offentligt med en exakt siffra på vad vi investerar i Avanza Zero, men det rör sig om flera miljoner.

Ni lanserade i förra veckan Avanza Global som enligt er är världens billigaste globalfond med 0,1% i total avgift. Följer den exakt samma index som tex Länsförsäkringar Global Indexnära och Swedbank Robur Access Global som är populära globalfonder idag? Det vill säga kan ni garantera en avkastning som är 0,12-0,17% högre än dessa alternativ som har 0,22 resp 0,27% i total avgift?

Som du säkert känner till kan vi aldrig garantera avkastning. Länsförsäkringar Global Indexnära och Swedbank Robur Access Global följer samma index som den fond som Avanza Global investerar i men alla tre fonderna har lite olika hållbarhetsarbete som kommer att påverka.

Hur kan fonden vara så billig trots att det är en fond i fond där två olika bolag ska ha del av avgiftskakan? Är det en lockvara likt Avanza Zero eller en produkt ni räknar med att kunna tjäna pengar på?

Avanza vill vara prisledande på fonder varför Avanza Global är en viktig produkt för oss. Fonden är dock ingen fond-i-fond utan en så kallad matarfond. Vår fond investerar enbart i den underliggande fonden. Skälet till att vi kan hålla avgiften så pass låg i Avanza Global är att vi utnyttjat vår ställning som en stor distributör mot privatkunder och på så sätt fått köpa Amundifonden till ett väldigt lågt pris. Vi ses som en enda investerare gentemot Amundi och kan på så sätt få köpa en institutionell klass av fonden, en billigare variant av ursprungsfonden som våra kunder inte kommer åt själva. Fantastiskt tycker vi att kunna erbjuda våra kunder den här möjligheten. Eftersom Avanza Global till skillnad från Zero har en avgift, om än liten, räknar vi med att tjäna pengar på den.

Hur löser fondbolagen källskatten i fonder med utländska innehav? Som privatperson är det ju lite krångel att få tillbaka skatten och man behöver vänta i flera år. För att vara konkret: Är jag som kund i tex Avanza Global säker på att verkligen få 100% av utdelningen direkt återinvesterad i fonden utan avbränning för källskatt, precis som om jag ägde aktierna i en kapitalförsäkring?

Den underliggande fonden är baserad i Luxemburg och betalar källskatt enligt de dubbelbeskattningsavtal som finns mellan Luxemburg och det land utdelningen kommer ifrån. Nettoutdelningen efter skatt är återinvesterad i fonden. M.a.o. kommer det att finnas viss avbränning för skatt.

Ok intressant. Går det att säga något om nivån på avbränningen pga källskatt man inte får tillbaka i fonden? Handlar det om 15% på all utdelning är det ju nästan 0,5% per år som försvinner ut i tomma intet. Det blir därmed omöjligt att helt följa det index man vill följa då det blir många procent med ränta på ränta efter 10-20 års sikt? 

Det är svårt att säga något om avbränningen. Dock har Amundifonden en tracking error på 0,11 vilket är klart lågt så jag skulle säga att de är duktiga på att följa index. I deras investeringsprocess arbetar de hela tiden med att optimera placeringsbesluten utifrån att bland annat minimera skatteeffekter. 

Jag kan tänka mig att många sparare som tidigare valt de billigaste globalfonderna är prismedvetna och flyttar så snart ett billigare alternativ dyker upp. Ställer det till problem för fondbolagen med mycket stora och plötsliga utflöden? Hur mycket kapital räknar ni med ska flytta in i Avanza Global bara under första månaden?

Eftersom det just i detta fall handlar om väldigt likvida tillgångar, så tror jag inte att eventuella utflöden skapar problem för fondbolagen. Vi har ett totalt nettoflödesmål för koncernen men spekulerar inte offentligt kring enskilda produkter.

Tidigare kunde jag se min PPM hos er på Avanza. Varför försvann den möjligheten? Vore det inte en fördel för intresset för PPM om man såg det på sin vanliga bank där man troligtvis loggar in oftare än på PPMs hemsida?

Det var PPM som efter upprepade fall med oseriösa PPM-rådgivare begränsade möjligheterna för alla tredjepartsaktörer att se och hantera PPM-innehav, nåt som även påverkade Avanza och våra kunder. Men precis som du är inne på tycker vi också att det vore en bra tjänst för våra kunder att kunna se fler delar av sitt sparande hos oss när de ändå är inloggade och vi hoppas därför att den möjligheten på sikt kan komma tillbaka för våra kunder.

Hur sparar och investerar du själv?

Mycket av mitt sparkapital finns i mina två hus jag äger. Sedan investerar jag främst i fonder, gärna indexfonder med låg avgift. Vidare äger jag en aktie – gissa vilken... ;-)

......

Jag tackar Åsa för att hon ställde upp med kort varsel och svarade på mina frågor! Jag vill också passa på att tacka bloggens läsare ”Henrik F” som gjorde mig uppmärksamhet på det här med källskattens avbränning i aktiefonder. Något jag kommer fortsätta följa noga och se hur nära de utländska indexfonderna lyckas följa sina index. För den intresserade gäller det kanske att hålla koll även på indexfonder och ser hur väl de lyckas följa sitt index över tid. Jag kommer följa och jämföra Länsförsäkringar Global Indexnära och Avanza Global med stort intresse framöver.

.....

Vill du läsa fler och lite längre intervjuer så rekommenderar jag min nya bok om ekonomisk frihet. Läs mer om boken här.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.