
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden ABs (SBB) affärsidé bygger på att långsiktigt äga, förvalta och utveckla bostads- och samhällsfastigheter samt driva detaljplansprocesser för bostadsfastigheter. SBBs fastigheter återfinns i svenska och norska städer med underliggande tillväxt, generellt är fastigheterna belägna i när anslutning till ortens centrum med goda kommunikationer.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastpartner är ett börsnoterat fastighetsbolag som äger, förvaltar och utvecklar i huvudsak kommersiella fastigheter i Sveriges största befolkningscentrum. Med hyresgäster som täcker spannet från nystartade bolag och entreprenörer till några av Sveriges ledande och största industribolag skapar Fastpartner hållbara miljöer med god värdetillväxt.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Rottneros är en producent av pappersmassa med en global försäljning. Vid Rottneros två svenska bruk – Vallvik och Rottneros – finns en produktionskapacitet om ca 440 000 ton massa per år. Vidare har Rottneros en ny satsning på fibertråg som bland annat används till paketering av livsmedel. Omvärldsfaktorer är av yttersta vikt där massapriset, valutaförändringar (USD, EUR) och insatsvarorna el, kemikalier och ved är de viktigaste.

I dagens avsnitt av Börspodden berättades en kul anekdot. som måste varit från slutet av 90-talet. Johan Stael von Holstein hade blivit miljardär under IT-yran och hans fru föreslog att de skulle plocka hem 400 miljoner för att ha pengar så de klarade sig resten av livet. Eftersom de skulle haft 400 miljoner även om aktien backade över 90% så skrattade Johan bara åt förslaget och sa att så mycket kommer aktien aldrig kunna gå ner. Tyvärr visade det sig att aktien kunde gå ner mycket mer än så. När en aktie gått ner 90% kan den nämligen gå ner 90% till och sen efter det ytterligare 90%.
Nu har inte jag någon möjlighet att casha ut några 400 miljoner och våra dryga 11 miljoner kommer inte räcka resten av livet om vi stoppar de på ett sparkonto som urholkas av inflationen. Så att sälja allt och stoppa pengarna på sparkonto är inget alternativ. Men jag känner mer och mer när börsen går upp att jag skulle vilja minska risken. Sättet som ligger närmast till hands är att sälja lite vanliga stamaktier och öka andelen preferensaktier. Om börsen skulle ge 6-8% i real avkastnin (8-10% med 2% inflation) från dagens nivå är det så klart rätt värdelöst att flytta pengar till preferensaktier med runt 6% utdelning som inte kommer höjas med inflationen utan man måste återinvestera en del av utdelningen vilket ger runt 4% real avkastning. Men om man klarar sig på på 440 000 kr om året i utdelning från en portfölj på 11 miljoner så funkar det faktiskt med 4% real avkastning och då kanske det är onödigt att jaga mer än så, med risk för att det istället blir mindre. Jag har tidigare varit inne på resonemanget när jag sålde Kone att kan man köpa en aktie som går upp 100% och sen sälja och flytta pengarna till en stabil utdelare som ger 6,5% om året får man faktiskt 13% i årlig avkastning på den ursprungliga investeringen.
Nu tycker jag inte att jag har har kvar så mycket bolag i portföljen med väldigt hög värdering. Till viss del kan man kanske argumentera för att Investor och Industrivärden med sina verkstadsbolag, relativt låga substansrabatt och direktavkastning på runt 2% borde ligga bra till för sälj. Men dessa ser jag som basen i min portfölj och eviga innehav. Och de handlas trots allt fortfarande till rabatt. Så de säljer jag inte.
Närmast till hands för försäljning ligger nog därför ABB och Volvo. Aktier som jag tidigare tänkt växla över till Investor och Industrivärden när rabatten i investmentbolagen är ovanligt stor. Men en annan variant skulle vara att flytta över delar av eller alla dessa pengar till preffar eller D-aktier istället. Just nu har jag inte bestämt hur jag ska göra, men jag följer börsen och får vi några procent till i index där ABB och Volvo hänger med i uppgången tror jag ändå att jag kommer flytta lite av dessa pengar till säkrare mark.
Hur känner ni för uppgången? Vill ni jaga 50% till på kortast möjliga tid eller känns det som 4-6% om året från dagens nivå är helt ok?
På tal om utdelningsaktier så har jag skrivit en artikel om det på hemsidan pengar.gg.
Jag har valt att ha en tillväxtportfölj och en avkastningsportfölj. Tillväxtportföljen skalas av i takt med uppgång och pengarna förs in som stam/pref/D-aktier i avkastningsportföljen. Dock är det lätt att dras med psykologiskt eftersom tillväxtportföljen går såpass bra. Jag tror det är bra att jobba med nedskrivna regler med t.ex hur stora olika andelar ska vara, för att besluten ska bli mer genomtänkta.
Det är en intressant fråga. I mina tidiga investeringsdagar hade jag jagat uppgång men för något år sedan sadlade jag om till utdelare. Min tanke är att inte hålla på och fippla med de innehaven oavsett om börsen står på all time high eller all time low utan snarare att jag kan uppskatta nedgångar. En årlig korrektion under våren hade varit toppen eftersom lejonparten av utdelningarna trillar in då. Sen är det ju tilltalande att äga bolag som höjer utdelningen år efter år också, så jag började avyttra preffar och D-aktier förra året till förmån för stamaktier. Ger en negativ utdelningstillväxt här och nu men förhoppningsvis blir det en bättre affär på lång sikt.
Intressant läsning - har varit inne på liknande tankar, att åtminstone lägga utdelning fr Volvo o ABB i något annat.
ser fram mot att följa hur du gör, och kanske tar rygg på dig, du brukar alltid ha en förmåga att arbeta igenom sådana här beslut klokt och grundligt.
Min egen förmåga att hitta något smartare/bättre sätt än att följa marknaden i stort har om jag ser bakåt varit rätt dåligt och även om jag håller med om att det känns dyrt mm nu så ser jag min begränsning :)
...och för att svara på din fråga: jag är mer än nöjd om jag skulle få 4-6% på dagens nivå. Gärna minska risken att det blir lägre än så mot att minska chansen att få mycket högre avkastning.
Jag antar att ditt svar är det samma. Och då är det kanske inte så dumt att försöka växla till något säkrare. Jag känner mig lite tveksam till den ”eviga” nivån på utdelning. Just nu ser det ju bra ut men hur kommer vi se detta i framtiden?
Nu kommer jag med ett förslag som du kanske inte alls gillar. Om ni har drygt 11 mkr så räcker det att en fondportfölj avkastar 5% per år för att ni ska få 550 000 kr per år. Säg att du bara har indexfonder som avkastar som OMXSGI på runt 12% per år så blir det drygt 1,3 mkr per år.
Annars så får du se dina INVE och INDU som fonder och sälja för att täcka upp utdelningen så ni hamnar kring 4% per år om det är det ni behöver för att gå runt.
Absolut, 8-10% avkastning borde börsen kunna ge. Men det är just "borde kunna" som känns lite svajigt. Om det finns alternativ som ger 5-6% nästan säkert från dagens nivå.
Men i grunden tror jag på börsen och tror att ett årligt uttag på 4% med Investor, Industrivärden, Castellum, Sampo, Telia etc kompletterat med lite indexfonder. Det är och kommer vara grunden. Frågan handlade egentligen om ifall jag skulle passa på att nyttja den starka börsen och vikta om till 5-10% preffar istället för 3-4%.
I våras hade jag en påse med pengar tänkt till bostadsköp. Men sedan kunde jag inte låta bli att köpa in mig på börsen igen. Nu är jag 75% investerad och har 500tkr reserverat på ett nollräntekonto (Avanzas sparkonto+) till kontantinsats. Efter fjolårets börsuppgång har jag börjat ifrågasätta om jag ens ska ha 25% till negativ realränta. Samtidigt inser jag att det är ett tecken på girighet sett utifrån marknadssentimentet.
Hur skulle du göra med pengar till en kontantinsats, som nu ändå utgör en betydande summa, inför bostadsköp på 1-3 års sikt?
Vänlig hälsning,
Hugo
På 1-3 år hinner inte den negativa realräntan göra så mycket skada. Jag skulle behålla pengar till kontantinsats utanför börsen.
Gillar preffar och D-aktier, ligger tungt i dem. Ger en rejält kassa flöde som kan investeras i för tiden mest prisvärda alternativ. Men om dem är så mycket säkrare vet jag inte, under våren 2020 föll mina D-aktier i nivå med övrigt innehav/index. Och när räntan, eller oron för när räntan stiger, lär dem falla.
Är mer sugen på att investera utdelning från D-aktierna i stamaktier.
Ja de gick ner mycket under våren. Men när jag tänker på risk i preffar så är det risk för inställda utdelningar snarare än nedgång i kursen.
Om kursen går ner betyder det bara att utdelningarna kan återinvesteras till högre ränta, så det ser jag inte som något problem. Jag skulle tycka det var toppen om priserna gick ner så vi kunde få 7-8% utdelning i de preffar som idag ger 5-6% (förutsatt att inte inflationen stiger jättemycket eller risken i bolagen ökar).
Tycker det helt beror på var man är i sitt sparande. Har man nyss börjat ska man absolut söka sig till högavkastande aktier för att bygga kapital. Preffar och D-aktier passar väl bättre när man, som du,har kommit i mål och fokus är mer att behålla sitt kapital och leva av avkastningen.
Absolut. Mina tankar var helt kopplade till vår portfölj på drygt 11 miljoner och den mängden pengar vi behöver varje månad.
Har frugan en egen portfölj utöver dessa dryga 11milj?
Nej dessa dryga 11 miljoner är gemensamma. Däremot har vi alla pensionspengar (IPS, tjänstepension och PPM) och vår lågt belånade bostad utanför detta.
Ok, då förstår jag. Tack för en bra och inspirerande blogg.