13 Feb, 2022

Inga rysslandsfonder denna gång

Jag har fått ett par (skämtsamma?) frågor om det inte är dags för mig att gå in i rysslandsfonder igen. Med anledning av oroligheterna. Det korta svaret är nej, det har jag inga planer på.

Bakgrunden är att när Krimkrisen bröt ut våren 2014 så gick den ryska börsen ner rätt mycket på ett par dagar. Jag hade sedan tidigare sparat en del i rysslandsfonder och visste att ryska börsen var väldigt lågt värderad redan innan raset. Jag trodde inte riktigt att det skulle bli någon krig eller utdragen kris på Krimhalvön utan tänkte att det skulle lösa sig på något sätt på några veckor. På den tiden hade jag ett par miljoner i finansiella tillgångar och gick på kort tid in med runt 1 miljon av dessa i rysslandsfonder. Kortsiktigt blev det bra tajming och jag sålde lite fonder redan efter kanske en månad efter att ha fått 20 ganska snabba procents avkastning.

Men krisen blåste inte över så snabbt som jag hade gissat. Och där oljepriset sedan rasade på hösten 2014 låg jag en hel del minus i slutet av 2014. Jag stoppade återigen in pengarna jag fått loss vid vårens försäljning och månadssparande hela lönen i rysslandsfonder under hösten/vintern 2014. Botten kursmässigt nåddes runt jul 2014. Sen gick det rätt snabbt upp och jag började sälja rysslandsfonder under våren 2015 och sålde sen i mindre delar under hela 2015 och de sista under 2016. Till slut blev det en rätt bra investering, men det var ju mycket tur. Analysen att risken var låg för krig på krim med följande sanktioner var helt enkelt helt fel. Och att oljepriset skulle rasa hade jag heller ingen aning om.

Jag var väldigt riskvillig på den tiden då målet var att komma upp mot 10 miljoner i kapital så snabbt som möjligt och jag visste att jag hade ett jobb där jag kunde spara mycket pengar varje månad. Så om det skulle sluta med en nedgång på 500 000 kr så hade det så klart varit tråkigt, men samtidigt pengar jag kunde spara ihop på ett par år. Ryska börsen hade då de senaste 20 åren rasat både 80 och 90% ett par gånger, vilket i efterhand varit fantastiska köplägen. Samtidigt kändes det ibland väldigt tufft att ha tagit "ett bet" på något så smalt som Ryssland med ett tydligt mål att sälja Carnegie Rysslandsfond så snart den gick över 50 kr. Stod fonden i 42 kr och sen började gå ner mot 40 kr igen så tog det mycket hårdare på mig psykiskt än vad andra börsnedgångar både före och efter (tex finanskrisen eller coronakraschen) gjort.

Att ligga investerad i en bred portfölj aktier med utdelningar och indexfonder när börsen går ner har jag aldrig fått ont i magen av, eftersom jag drabbas ungefär lika hårt som alla andra och huvudtron att börsen alltid återhämtar sig på sikt är stark. Men att bara vilja komma ur rysslandsfonden på 50 kr så snart som möjligt och efter 15% upp senaste månaden där hoppet tänts återigen se tillbaka på en vecka med 7% nedgång var rätt slitigt vissa perioder. Jämfört med Investoraktier som jag tänker behålla i 40 år där jag ärligt talat bryr mig väldigt lite om ifall kursen är 150 eller 250 kr vid midsommar i år.

När nu fokus ligger på att bevaka det kapital som byggts upp och 4% årligt uttag täcker våra kostnader ligger fokus snarare på att få kapitalet att växa lite till så vi kanske kan öka säkerheten genom att bara behöva ta ut 3% per år så är det så klart inte intressant att ta ett större bet på hur läget i Ryssland och därmed den ryska börsen kommer utveckla sig på kort och medellång sikt. Var sak har sin tid.

Jag har dessutom lite mer moraliska/etiska funderingar kring om det skulle vara vettigt att stoppa in en stor del av mina pengar i ett land som Ryssland nu än vad jag var 2014. Även här kanske var sak har sin tid under ens liv.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.