
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Bonzun är ett internationellt SaaS-bolag som är verksamma inom gränssnittet mellan HealthTech-sektorn. Bolaget skapar värde genom att samla och kanalisera evidensbaserad forskning med syftet att att förebygga psykisk och fysisk ohälsa. I Bonzuns nuvarande tjänsteportfölj finns Bonzun ivf, Bonzun evolve samt Kou Dai Yun Yu (tidigare Kexuema).
- Se fullbevakad bolagspresentation
Irisity verkar i en turbulent värld där övervakning har genomgått ett gigantiskt skifte från ifrågasatt integritetshot till självklar trygghetsfaktor.
- Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Jag tycker man regelbundet ska tänka igenom sina åsikter och beslut. Så man verkligen tycker så fortfarande och inte bara har snöat in på ett spår av gammal vana. Bara för att jag kom på för 17 år sedan att jag kunde tänka mig att leva billigt och spara mycket pengar så behöver inte det passa mig här och nu. Och bara för att jag för lite mer än 3 år sedan sa upp mig från mitt fasta heltidsjobb så behöver det inte betyda att jag aldrig mer ska jobba. Tänk om jag och min fru skulle lägga om våra liv och bli vanliga Svenssons, jag skulle börja jobba igen och hon skulle gå tillbaka upp till heltid...
Nu vet jag inte exakt vad jag skulle jobba med så det blir lite svårt att räkna på ekonomin i detalj. Men om vi ändå tror att jag skulle kunna få ett heltidsjobb igen så skulle vi få ut minst 60 000 kr i månaden efter skatt, förutsatt att min fru tjänade som idag och gick upp till heltid igen. Detta ska då jämföras med de 36 000 kr vi kan plocka ut varje månad enligt 4% regeln (räknat på 11 miljoner i kapital). Men vårt kapital skulle ju inte försvinna bara för att vi började jobba utan då handlar det alltså om 96 000 kr i månaden om vi summerar tänkt inkomst på två löner och 4% uttag av vårt befintliga kapital. Här har vi alltså två tydliga alternativ som ytterligheter. Ingen av oss jobbar en dag till och vi kan plocka ut 36 000 kr i månaden eller vi båda jobbar heltid och kan plocka ut 96 000 kr i månaden. Sen finns det väldigt många varianter där emellan med tillfälliga jobba, deltidsjobb, roliga hobbyprojekt som ger lite pengar etc.
En annan möjlighet är ju att nöja oss med de 60 000 kr i månaden vi skulle kunna tjäna efter skatt och helt enkelt se de 11 miljonerna som något vi kunde spendera här och nu istället för att plocka ut 4% om året. Jag försökte introducera övningen för min fru men redan när vi i fantasin spenderat ett par miljoner började det bli lite fånigt när jag som är helt ointresserad av klockor kollade upp vad en Rolex Submariner (som jag egentligen inte visste existerade men råkade se något snack om på Twitter igår) kostade. Det är bara att inse, vi kan inte spendera 11 miljoner på ett vettigt sätt. Framförallt inte om vi ska jobba heltid båda två, då det bara skulle kännas fånigt att ha tre olika boenden. Till råka på allt kom jag på att spendera 11 miljoner nog inte räcker. Vi har förutom detta kapital bara runt 30% belåning av vår bostad, det är ju inte realistiskt om vi ska bli vanliga lönearbetande Svenssons, här måste vi belåna upp minst 1 miljon till för att nå en vettig belåningsgrad. Sen kan vi spara 200 000 kr på något sparkonto och klappa oss själva på axeln för vår förträffliga buffert, så det handlar om runt 12 miljoner som måste sättas sprätt på.
Slutsatsen blir att vi har passerat den gräns där vårt sparade kapital kan få en rimlig mening i vårt liv om vi skulle välja att jobba heltid till normal pensionsålder. Det finns så klart värre problem än så, och skulle suget att jobba komma tillbaka så är det klart att vi inte ska låta bli av ren princip bara för att vi har för mycket pengar. Men lönen blir då en helt oviktig fråga.
Jag tror ändå den här typen av övningar kan vara intressanta att göra. Kanske kommer man fram till att en sommarstuga, husbil, dyrare resor och middag på lyxkrog en gång i veckan är mer värt än att vara ledig på dagarna. Även du som bor själv och är i början av din sparresa kan se att det finns väldigt stora möjligheter. Säg att du tjänar 22 000 kr i månaden efter skatt och sparar 7 000 kr av detta och har fått ihop ett kapital på 500 000 kr. Ett liv helt utan arbete är relativt många år bort, om det nu är målet. Men skulle du istället inse att jobba till 69 är din grej kan du inte bara sluta spara 7 000 kr i månaden utan även sätta sprätt på de 500 000 kr du sparat ihop, istället för att låta de växa till ett större och större kapital. Du kan då antingen köpa något för en halv miljon här och nu eller plocka ut cirka 1 500 kr i månaden från dessa pengar under väldigt många år. Det skulle betyda att du kan spendera 23 500 kr i månaden istället för dagens 15 000 kr. En höjning av dina månatliga kostnader med över 55% är alltså möjligt. FIRE är inte för alla, våga tänka igenom vad som passar just dig bäst.
Alla har olika ambitioner, att bara se lön som den enda möjligheten till inkomst är (i mina ögon) rätt trångsynt :)
Hisnande möjligheter!
Delikat. Men vilken omställning att byta till spenderarbrallorna!
Vi vill ha en egen stuga i fjällen. Var nyss 1 till salu för 13 miljoner. Fast då skulle man ju inte ha tid att vara där.
Att spendera 11 miljoner kan inte vara någon svår uppgift, så gott som varje kåk i attraktiv Stockholmsförort går ju för det nuförtiden. Hus som för sex sju år sedan kostade typ fem miljoner.
Och om du säg vill ha tex sjöutsikt, eller bara något utöver det vanliga så blir det några miljoner utöver de redan nämnda 11.
Köp en sen varsin Tesla för att jobbpendla med, de med lite extra lull-lull, så har du två miljoner till.
Sommarstuga på det i Stockholms skärgård av standard åretruntbruk så har ytterligare fem-sex-sju miljoner.
Ok, nu är ju inte pengarna spenderade med innebörden bytta mot konsumentvaror som har obefintligt restvärde, men stålarna är oåtkomliga och generar inget kassaflöde, snarare tvärtom med tanke på underhåll och med tiden nödvändiga renoveringar.
Det sägs att inflationen varit nära noll under ett flertal år nu men tillgångsinflationen har varit kraftig, ungefär som den allmänna inflationen var under 70- och 80- talet i Sverige
Självklart skulle det gå att spendera 11 miljoner om vi verkligen försökte.
Menar du att den som jobbar till 69 år inte behöver spara?. Jag tror jag inte får jobba längre än till 67 år men det kan ju ändras
Om man idag spenderar hela lönen och vill fortsätta leva på samma nivå efter 69 kommer det ju bli lite problem eftersom pensionen blir lägre än lönen. Men den 30 åring som räknar med att jobba till 69 kan nog nöja sig med att spara 3-5% av lönen.
Spännande rubrik, ”inget återvänd”.
Såklart går det att sätta sprätt på massa pengar om man vill men jag kan ändå känna att med den nivå på den passiva inkomsten man (du/ni och jag med för den delen) så börjar det bli lite småmotiverat att jobba vidare (ja, för min del så jobbar jag ju faktiskt deltid tillfälligt) på sikt. Den livsstil du landat i kräver inte mer konsumtion och troligen inte mer säkerhetsmarginaler heller.
Oj, ursäkta ser att jag skrev fel flera ggr, t ex ska det var Svårmotiverat att jobba vidare :)