30 Jul, 2020

Lagom belåning?

Jag har den senaste veckan fått inte mindre än tre mail med frågor som berör belåning av portföljen. Frågorna har i stora drag handlat om hur jag tänker, vad som är en lagom belåningsnivå och om det inte är rätt säkra pengar att låna till 1-1,5% ränta och köpa aktier som delar ut 4-5%.

Jag har berört ämnet några gånger tidigare och det är även en helhet i ekonomin där man kan titta på totala belåningen om man till exempel äger sin bostad och har bolån, så det är inte bara exakt procent belåning av portföljen som är intressant. Läs till exempel det här inlägget där jag motiverar lite varför vi har så låg belåning av bostaden.

Det första jag kan konstatera i ämnet belåning av portföljen är att jag fick mycket frågor om detta under förra året och fram till februari. Sen kan jag inte minnas en enda fråga kring lagom belåning av portföljen under mars-april-maj. Nu har frågorna återigen börjat komma. Så om vi ska tro på Buffetts citat "be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful" så kanske det finns anledning att börja bli lite rädd nu. För även om det kan låta enkelt att låna till 1% ränta och få 5% i utdelning så ska vi komma ihåg att en aktieportfölj kan gå ner 50% även om den består av bolag som historiskt haft en stabil utdelning. Och en belånad portfölj riskerar då att gå ner mer än 50%. Just i det läget är den låga räntan på portföljbelåningen en klen tröst. Ta H&M som exempel, fram till i år hade de aldrig sänkt utdelningen och hade det inte varit för Corona hade man inte sänkt i år heller. Ändå gick aktien ner 65% från toppen till botten, så en stabil utdelning är ingen garanti. 

En annan sak att tänka på är att om man tänker sig ha en fast belåningsnivå i portföljen tex alltid belåna den med 10% så innebär det att man måste köpa aktier i uppgång och sälja aktier i nedgång. Eftersom belåningen kommer stiga över 10% när börsen går ner vilket gör att man då måste sälja om belåningen ska ligga kvar på 10%. Det andra alterantivet är att man tillåter belåningen variera över tid, men då ställs vissa krav på att man klarar av att tajma det hela och har en känsla för när det är ok att ha lite högre belåning och när det är läge att ta ner den lite. Man ska också vara medveten om att räntan kan gå upp när belåningen i procent av portföljens värde går upp och då är vi tillbaka på problemet med att behöva ta ner belåningen (dvs sälja aktier) just när aktierna i portföljen minskat i värde.

Men med det sagt. Klarar man stora svängningar och verkligen vill maximera avkastningen så är det klart att en portfölj med en sund belåning innebär stora möjligheter att få lite extra avkastning. Jag misstänker att det är få som blivit miljardärer från noll utan att använda rätt tuff belåning. En belåning på 10% i goda tider behöver inte vara några problem även om den skulle gå upp till 20% i sämre tider. Bara man är mentalt förberedd på att det finns en risk att det blir så.

Vi har tillgänglig kredit på 1 miljon i en kapitalförsäkring samt uttrymme att öka belåningen i vårt bolån med runt 500 000. Men vi använder inte dessa krediter för närvarande. Vi vill hellre minska svängningarna och minska risken för att vi inte kan leva på vår portfölj resten av livet som planerat än att jaga de sista procenten i avkastning. Vid en långvarig nedgång kan vi även använda krediterna för att få loss lite pengar för att inte behöva sälja i fel läge.

Är man mer i uppbyggnadsfas och har lite mindre portfölj och en stabil inkomst tycker jag belåning kan vara mer intressant. 2008 när börsen rasat riktigt ordentligt tog jag ett lån på 100 000 för att köpa aktier (lånet var med bostaden som säkerhet men det spelar egentligen mindre roll). Då hade jag ett jobb och högt sparande så risken var egentligen liten eftersom planen var att betala av lånet löpande med 5 000 kr i månaden de kommande åren, även om lånet i procent var rätt stort i förhållande till aktieportföljens värde. Då blev det egentligen att jag köpte många månaders månadssparande på en gång när läget kändes bra och sen minskade jag kommande månaders sparande eftersom en del av lönen gick till lånet. Utöver det tillfället har jag hittills aldrig lånat pengar för att köpa aktier. Det har kanske gjort att resan till ekonomisk frihet blev lite längre men också till lite mindre svängningar och risk.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.