
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Irisity verkar i en turbulent värld där övervakning har genomgått ett gigantiskt skifte från ifrågasatt integritetshot till självklar trygghetsfaktor.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden ABs (SBB) affärsidé bygger på att långsiktigt äga, förvalta och utveckla bostads- och samhällsfastigheter samt driva detaljplansprocesser för bostadsfastigheter. SBBs fastigheter återfinns i svenska och norska städer med underliggande tillväxt, generellt är fastigheterna belägna i när anslutning till ortens centrum med goda kommunikationer.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastpartner är ett fastighetsbolag som äger, utvecklar och förvaltar en bred portfölj av kommersiella fastigheterna. Fokus ligger på expansiva områden och Sveriges största befolkningscentrum.

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Det är nästan omöjligt att ha en blogg med fokus på sparande och investeringar utan att på något sätt kommentera de extrema nedgångarna som vi haft på börsen senaste veckorna. Och vi kan väl börja där, är det extrema nedgångar det är frågan om? OMXS30 är ner ca 20% sen toppen eller 13% sen årsskiftet vilket inte är så extremt. Det ovanliga är att det sker så snabbt. Under finanskrisens inledning tog det ca 100 dagar att få den nedgång vi nu fick på 12 dagar. Tittar vi OMXS30 (dvs 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen utan utdelning) så ligger vi på minus oavsett om vi tttar på 1 dag, 1 vecka, 1 månad, 1 år, 3 år eller 5 år.
Jag har ingen superanalys kring hur stor nedgång som är rimlig till följd av Corona. Men tänkte ändå bidra med några allmänna reflektioner från mina runt 20 år med intresse för börsen. Då jag märker på direktmeddelanden på Twitter och i mailkorgen att många är oroliga och vill ha andras tankar.
- Det är lätt att överdriva känslorna på kort sikt. Dvs man upplever det som väldigt dramatiskt just den dagen när börsen visar -5% och en aktie faller från 500 kr till 475 kr på några minuter vid börsens öppning. Men står börsen sen still i några veckor så känns 475 kr fullt normalt. Så kallad ankring. Äger man dessutom aktien så upplevs nedgången mycket mer dramatisk och överdriven än om man står på sidlinjen.
- Det är lätt att säga att man är långsiktig och investerar på minst 10 års sikt när börsen går bra. Sen när det går ner snabbt börjar ändå många må dåligt och till och med fundera på att sälja för att rädda det som räddas kan. Om man nu ansåg sig vara långsiktig och bara ha pengar som man kunde vara utan i 10 år för en månad sen varför ska man då sälja nu? Tror du att man i Investors rapport för Q3 år 2030 kommer kunna läsa något om Corona?
- Jag tycker också man ska fundera på det här med belåning av portföljen. De senaste åren upplever jag att det blivit extremt vanligt med belåning av aktierna för att få extra hävstång. Och visst har jag själv kunnat köpa argumenten att det finns en poäng med att låna pengar till 1% ränta för att köpa aktier som delar ut 4-5%. I perioder när börsen går bra känner man sig kanske som en feg idiot som sitter obelånad. Över tid lönar det sig säkert också att ha en belåning på 5-20% då börsen över tid går mer upp än ner och man med så pass låg belåning klarar även större nedgångar. Men jag tycker ändå man ska fundera på varför man investerar på börsen och över sin egen målsättning. Är målet trygghet och att slippa ha ont i magen över pengar så är det fullt tillräckligt med index långsiktiga årliga avkastning, även om du kan få någon procentenhet extra om året med belåning kanske det inte är värt det.
Jag använde själv en mindre belåning 2008 när börsen gått ner 50% och kan tänka mig att börja använda den kredit jag har på portföljen i framtiden, men än så länge är vi långt ifrån nivåer där jag vill börja belåna mig. Skulle börsen snabbt vända upp med 15% från dagens nivå så hade jag kunnat tjäna 150 000 kr genom att köpa för 1 miljon med lånade pengar. Men jag tror jag kommer leva ett bra liv även utan dessa 150 000 kr. Jag är således inte villig att öka risken och bli mer känslomässigt engagerad i börsen för att komma åt dessa pengar som jag egentligen inte behöver. Här är det dock den egna riskviljan och målsättningen som avgör vad som passar just dig. Det finns exempel på miljardärer som använder belåning för att öka avkastningen, vilket kan vara rätt i deras situation. Även om jag personligen hellre skulle gått från 100 miljoner till 80 miljoner och tillbaka till 100 miljoner än från plus 2 miljarder till minus 2 miljarder till plus 3 miljarder.
- Trender kan pågå mycket längre än man tror. Det här tycker jag man slås av rätt ofta på börsen. Jag har själv fått erfara det några gånger. När jag 2014 tyckte börsen gått upp så mycket så jag ville ta hem vinst så fortsatte börsen upp ett helt år till med en riktig rusning på slutet. När ryska börsen rasade något år senare började jag köpa rätt ivrigt men nedgången fortsatte mycket längre än jag hade kunnat ana. Den enkla lösningen för de flesta av oss är att vara långsiktig och köpa regelbundet och inte försöka tajma. Tycker man som mig det ändå är lite kul att försöka tajma genom att göra lite extra köp när det går ner kan man ändå försöka ta det lite lugnt. Kanske kan det vara en bra idé låta det gå minst 24 timmar från tanke till handling så minskar man risken för impulsbeslut. Någon enstaka gång missar man det riktiga tillfället att köpa precis på en botten om man tvingas vänta 24 timmar. Men är man långsiktig så spelar någon procent hit eller dit på kursen mindre roll.
Sammanfattningvis betyder detta att jag kommer försöka göra mindre insättningar i portföljen om vi får lite pengar över även i slutet av mars och kommer som tidigare planerat återinvestera alla utdelningar. Vi amorterade nyligen 200 000 kr på vårt bolån, pengar som vi kan få ut snabbt igen. Skulle det bli aktuellt att slussa in lite av dessa pengar på börsen blir det i så fall i form av månadssparande på kanske 10 000 kr i månaden. Detta är dock en bra bit bort i dagsläget. Ännu längre bort är att börja fundera på belåning av portföljen där jag har en kredit på 1 miljon som är outnyttjad. En feg och dålig strategi för att snabbast möjligt nå 20 miljoner i portföljen, men troligtvis en bra strategi om man vill leva ett lugnt och enkelt liv.
Tack för att du adresserar raset, COVID-19 (som jag gärna diskuterar vidare) och specifikt belåning. Anledningen till min pessimism kring börsen är inte bara baserat på min analys som forskare av utbredningen av COVID-19, utan också att jag anar att många företag på olika sätt är beroende av denna belåning. Jag är inte så insatt i exakt hur det ekonomiska systemet är uppbyggt men antar att kommande ras i efterfrågan och produktion kommer få ödesdigra konsekvenser just på grund av hur slimmade och belånade vissa företag är.
Bra inlägg! "Vi amorterade nyligen 200 000 kr på vårt bolån, pengar som vi kan få ut snabbt igen." Är det så? Jag tänker att om man saknar heltidsarbete och vill plocka ut pengar ur bostaden får man väl någon form av fråga av banken. Alt. att de - hua - börjar syna ens ekonomi a.k.a. inkomst? När jag plockade ut 100' för några år sedan för att köpa aktier togs det ju ut nytt pantbrev and shit, var tvunget att gå via styrelsen och tog flera veckor.
Vi har ett bolån som är helt flexibelt upp till 50% belåning. Då vi idag har runt 25% belåning kan vi med ett knapptryck få loss de ca 25% som finns tillgängligt. Innan vi betalade 200k på lånet för några veckor sen hade vi alltså lite högre belåning, men även då långt under 50%.
Vi betalade av 200k på lånet då räntan gick upp till 0,99% från 0,79% och gjorde det just för att vi visste att det är så flexibelt och då kändes det korkat att ha pengar på sparkonto med 0,65% och samtidigt betala 0,99% på ett lån. Lånet är alltså en typ av buffert/sparkonto för oss.
FEB: låter som att MI30 inte har en kuckelimuckbank =)
MVH P (som jobbar på en kucklimuckbank).
Vilken dag! Vilken fest! Äntligen kommer det efterlängtade raset som vi bara gått och väntat på. Hoppas det blir en total urblåsning med 50 % som håller i sig några månader så man kan rebalansera sitt kapital samt bottenfiska sina favoritaktier ett tag. Vore fantastiskt med en 2008 i repris då jag var lite för ung då för att spara stora summor.
Synd bara om folk får sätta livet till i onödan bara för man inte drar i nödbromsen med turismen ett par månader (vilket vi förmodligen ändå måste innan det klingar av).
Ja det gäller att vara i rätt fas av sitt sparande när en riktig sättning kommer. Tillräckligt gammal för att ha hunnit få upp en lön och ett stort möjligt månadssparande. Men inte så gammal att kapitalet blivit så stort att nedgången motsvarar >10 gånger så mycket pengar som man kan få fram till nya köp.
Mi30: Jag är inte i poleposition men det är väl bara att knyta näven i byxfickan och fortsätta på inslagen väg. Ingen rast - ingen ro i närtid. Tuffa tider! Väldigt tuffa tider skulle jag vilja säga, men finns liksom inget alternativ än att fortsätta gå...!
tack Mi30 för klokt inlägg! Minns att jag försökte lära mig lite om aktier som barn/ungdom av en äldre släkting som handlade med akter. Hon sa hon följde börsen, speciellt då det gick bra. Gick det dåligt så släppte hon det, lät investeringarna vara och lät intresset gå ned. Märker själv att jag inte kollar börsen flera ggr dag som vanligt, utan kollar ”bara” index 1 ggr dag. Följer du börsen lika noga nu eller släpper du det Mi30?
Klokt om belåning. Som Munger sa ungefär "det är ingen tragedi om nån blir rik snabbare än du".
Kermit: Enligt skolboken i teorin tänker jag, men fungerar tyvärr inte i praktiken för undertecknad.......hualigen vilket drama!
Jag kollar nog ungefär lika ofta nu som i slutet av 2019 när allt var frid och fröjd. Dvs 1-3 gånger om dagen.
Fullinvesterad o sparar redan max
20 ggr/dag skulle jag tro
Inte längre miljonär
Återstår att se om känslan är densamma nästa gång som första gången
Knappast ;-)
Framåt o uppåt!