9 Mar, 2020

Lite tankar i börsraset

Det är nästan omöjligt att ha en blogg med fokus på sparande och investeringar utan att på något sätt kommentera de extrema nedgångarna som vi haft på börsen senaste veckorna. Och vi kan väl börja där, är det extrema nedgångar det är frågan om? OMXS30 är ner ca 20% sen toppen eller 13% sen årsskiftet vilket inte är så extremt. Det ovanliga är att det sker så snabbt. Under finanskrisens inledning tog det ca 100 dagar att få den nedgång vi nu fick på 12 dagar. Tittar vi OMXS30 (dvs 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen utan utdelning) så ligger vi på minus oavsett om vi tttar på 1 dag, 1 vecka, 1 månad, 1 år, 3 år eller 5 år.

Jag har ingen superanalys kring hur stor nedgång som är rimlig till följd av Corona. Men tänkte ändå bidra med några allmänna reflektioner från mina runt 20 år med intresse för börsen. Då jag märker på direktmeddelanden på Twitter och i mailkorgen att många är oroliga och vill ha andras tankar.

- Det är lätt att överdriva känslorna på kort sikt. Dvs man upplever det som väldigt dramatiskt just den dagen när börsen visar -5% och en aktie faller från 500 kr till 475 kr på några minuter vid börsens öppning. Men står börsen sen still i några veckor så känns 475 kr fullt normalt. Så kallad ankring. Äger man dessutom aktien så upplevs nedgången mycket mer dramatisk och överdriven än om man står på sidlinjen.

- Det är lätt att säga att man är långsiktig och investerar på minst 10 års sikt när börsen går bra. Sen när det går ner snabbt börjar ändå många må dåligt och till och med fundera på att sälja för att rädda det som räddas kan. Om man nu ansåg sig vara långsiktig och bara ha pengar som man kunde vara utan i 10 år för en månad sen varför ska man då sälja nu? Tror du att man i Investors rapport för Q3 år 2030 kommer kunna läsa något om Corona?

- Jag tycker också man ska fundera på det här med belåning av portföljen. De senaste åren upplever jag att det blivit extremt vanligt med belåning av aktierna för att få extra hävstång. Och visst har jag själv kunnat köpa argumenten att det finns en poäng med att låna pengar till 1% ränta för att köpa aktier som delar ut 4-5%. I perioder när börsen går bra känner man sig kanske som en feg idiot som sitter obelånad. Över tid lönar det sig säkert också att ha en belåning på 5-20% då börsen över tid går mer upp än ner och man med så pass låg belåning klarar även större nedgångar. Men jag tycker ändå man ska fundera på varför man investerar på börsen och över sin egen målsättning. Är målet trygghet och att slippa ha ont i magen över pengar så är det fullt tillräckligt med index långsiktiga årliga avkastning, även om du kan få någon procentenhet extra om året med belåning kanske det inte är värt det.

Jag använde själv en mindre belåning 2008 när börsen gått ner 50% och kan tänka mig att börja använda den kredit jag har på portföljen i framtiden, men än så länge är vi långt ifrån nivåer där jag vill börja belåna mig. Skulle börsen snabbt vända upp med 15% från dagens nivå så hade jag kunnat tjäna 150 000 kr genom att köpa för 1 miljon med lånade pengar. Men jag tror jag kommer leva ett bra liv även utan dessa 150 000 kr. Jag är således inte villig att öka risken och bli mer känslomässigt engagerad i börsen för att komma åt dessa pengar som jag egentligen inte behöver. Här är det dock den egna riskviljan och målsättningen som avgör vad som passar just dig. Det finns exempel på miljardärer som använder belåning för att öka avkastningen, vilket kan vara rätt i deras situation. Även om jag personligen hellre skulle gått från 100 miljoner till 80 miljoner och tillbaka till 100 miljoner än från plus 2 miljarder till minus 2 miljarder till plus 3 miljarder.

- Trender kan pågå mycket längre än man tror. Det här tycker jag man slås av rätt ofta på börsen. Jag har själv fått erfara det några gånger. När jag 2014 tyckte börsen gått upp så mycket så jag ville ta hem vinst så fortsatte börsen upp ett helt år till med en riktig rusning på slutet. När ryska börsen rasade något år senare började jag köpa rätt ivrigt men nedgången fortsatte mycket längre än jag hade kunnat ana. Den enkla lösningen för de flesta av oss är att vara långsiktig och köpa regelbundet och inte försöka tajma. Tycker man som mig det ändå är lite kul att försöka tajma genom att göra lite extra köp när det går ner kan man ändå försöka ta det lite lugnt. Kanske kan det vara en bra idé låta det gå minst 24 timmar från tanke till handling så minskar man risken för impulsbeslut. Någon enstaka gång missar man det riktiga tillfället att köpa precis på en botten om man tvingas vänta 24 timmar. Men är man långsiktig så spelar någon procent hit eller dit på kursen mindre roll.

Sammanfattningvis betyder detta att jag kommer försöka göra mindre insättningar i portföljen om vi får lite pengar över även i slutet av mars och kommer som tidigare planerat återinvestera alla utdelningar. Vi amorterade nyligen 200 000 kr på vårt bolån, pengar som vi kan få ut snabbt igen. Skulle det bli aktuellt att slussa in lite av dessa pengar på börsen blir det i så fall i form av månadssparande på kanske 10 000 kr i månaden. Detta är dock en bra bit bort i dagsläget. Ännu längre bort är att börja fundera på belåning av portföljen där jag har en kredit på 1 miljon som är outnyttjad. En feg och dålig strategi för att snabbast möjligt nå 20 miljoner i portföljen, men troligtvis en bra strategi om man vill leva ett lugnt och enkelt liv.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.