3 Dec, 2021

När vill man helst få börsnedgången?

Jag skrev ett inlägg mitt under den värsta börsnedgången i mars 2020 där jag fick en kommentar bara för någon dag sedan. Det hör verkligen inte till vanligheterna att jag upptäcker kommentarer på så gamla inlägg. Så ett tips är att kommentera på något av de nyare inläggen även om det kan bli lite off topic.

Inlägget handlade om hur vi med hjälp av flera olika metoder och strategier skapat en situation som gjorde att jag inte kände mig speciellt orolig när börsen gått ner väldigt mycket på en månad. En kort sammanfattning av blogginlägget var följande punkter:

Att ha lite kontanter som buffert dvs att man på kort sikt inte är beroende av att kommande halvårs utdelningar kommer exakt som väntat. På så sätt får man lite tid på sig att ställa om ifall det behövs. Vi har länge räknat med strategin att alltid ha pengar motsvarande ett års utgifter på sparkonto den dagen vi räknar med att inkomsterna blir väldigt små. Vilket gör att vi lever på utdelningarna från år 1 under år 2 osv.

En annan del var att ha möjlighet att dra ner på lite kostander om nedgången skulle bli längre och större än vad man tagit höjd för, ett sätt att uppnå detta är att ha låga fasta kostander eller om man så vill låga passiva utgifter och prioritera aktiva utgifter där man tar ett aktivt beslut att lägga pengar på något som man uppskattar.

Den sista punkten var att ha lite olika inkomstkällor i alla fall till en början ifall man misstänker att portföljen inte har några jättemarginaler i förhållande till exempelvis 4% regeln. Det vill säga om man slutar jobba helt när portföljen uppgår till 25 gånger årsbehovet av pengar kan det nog vara klokt att se om man kan göra några roliga extrajobb som kan dra in någon tusenlapp i månaden. Kul bonus under goda tider, men något som verkligen kan göra skillnad i sämre tider. Även om vi ju får ha som grundtro att 4% regeln kommer fungera.

Så över till frågan. Jag skrev i inlägget att vi hade tur att den stora börsnedgången kom såpass tidigt. Det vill säga under en period i början av 2020 där jag räknade med att vi skulle ha högre inkomster än vad vi kommer ha 2025 eller 2030. Vi har heller inte riktigt skruvat upp våra kostnader så mycket som jag tror vi kommer ha gjort om några år och vi lever idag på klart mindre än motsvarande 4% av portföljen trots att vi har inkomster vid sidan om portföljen. Dessa faktorer gjorde att vi till och med kunde nyspara lite under några månader våren och sommmaren 2020, vilket i efterhand visade sig vara utmärkta köptillfällen. Frågeställaren menade att den stora nedgången kanske inte alls kom i mars 2020 utan ligger framför oss och undrar hur vi tar höjd för detta.

Tittar vi på 4% regeln så är det ju så att de få tillfällen då man fått problem med den historiskt har varit om man värderat sin börsportfölj på en absolut börstopp och slutat jobba precis dagarna innan börsen rasat mycket och länge. Enklaste lösningen på detta tycker jag är att värdera portföljen på ett snitt de senaste 12 månaderna. Så man inte sprang in till chefen i februari 2000 med en portfölj som just i det ögonblicket var stor nog för att täcka kostnaderna på 4% årligt uttag (eftersom Stockholmsbörsen gått upp över 50% det senaste året), för att sedan har flera års stora nedgångar framför sig i samband med IT-kraschen. Historiskt har börsen aldrig gått sidledes i 5 år och sen rasat 50% utan de stora rasen kommer ofta från höga toppar.

Kopplar vi detta till vårt aktuella fall och frågeställningen så är vi idag i ett mycket bättre läge än januari 2018 då jag just slutat jobba. Portföljens värde är idag ca 50% högre än då samtidigt som vi har lägre belåningsgrad av vår bostad. Det gör att om vi räknar med att börsen ska gå ner 50% ett par gånger till under vår livstid är det mycket bättre om dessa nedgångar kommer sent, när marginalerna tack vare ett antal normala börsår stigit (eftersom börsen i snitt gått upp mer än 4%+inflation som 4% regeln bygger på). Skulle börsen gå upp 10% från dagens dagens nivå under det kommande året motsvarar exempevis det runt 5 gånger vår burnrate av pengar. Får det pågå byggs marginalerna på och en nedgång på 50% om tre år blir inte alls lika allvarlig som om den hade inträffat för några år sedan.

Konsekvenserna vid en stor börsnedgång bör alltså vara värst  om den kommer direkt man slutat jobba och inte hunnit bygga upp samma marginal. Men när man just slutat jobba kanske man fortfarande har lite småinkomster eller så befinner man sig i alla fall betydligt närmare arbetsmarknaden och kan lättare börja jobba igen om man skulle bli orolig.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.