
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Livihop är verksamma inom vård- och omsorg och erbjuder tjänster inom personlig assistans för individer med olika funktionsnedsättning. Verksamheten bedrivs utifrån koncernens olika dotterbolag och tjänsterna innefattar hantering av personal, budgetering av assistanstimmar, samt kontroll över assistansens innehåll. Bolaget grundades under 2011 och har sitt huvudkontor i Stockholm.
Noteringen skedde i början av 2018 på First North. Koncernen har cirka 1000 medarbetare.
- Se fullbevakad bolagspresentation
SpectrumOne är en pionjär inom förädlad sms- och onlinemarknadsföring som skapar bättre kundrelationer. Med sofistikerade marknadsföringslösningar genererar SpectrumOne, ökad lojalitet och värdefulla insikter om kundpreferenser åt sina samarbetspartners.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Atrium Ljungberg är ett av Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag som äger, utvecklar och förvaltar fastigheter. Bolaget fokuserar på att utveckla attraktiva stadsmiljöer med blandat innehåll såsom kontor, handel, boende, service, kultur och utbildning. På så sätt skapar Atrium Ljungberg platser där det är attraktivt för människor att vara idag och i morgon. Bolaget är positionerat i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala och har idag ett fastighetsvärde på 40 miljarder kronor.

Jag såg en omröstning på Facebook i en grupp om FIRE (det vill säga ekonomisk frihet och möjlighet till tidig pensionering). Omröstningen handlade om vilken typ av FIRE man satsade på och de flesta verkade absolut vara i planeringsstadiet.
Jag har någon gång tidigare stött på att det finns lite olika kategorier av FIRE även om jag själv aldrig fördjupat mig i detta. Men att det fanns så här många varianter gjorde mig rätt förbryllad. De alternativ som folk röstat på i omröstningen var följande:
Vanlig FIRE
Coast FIRE
Barista FIRE
Lean FIRE
Fat FIRE
FIPE
Flamingo FIRE
Sick FIRE
Nu finns det säkert olika defintitioner på olika ställen men då jag blev så förvirrad själv av alla varianter har jag försökt hitta vad jag tror de i omröstningen menade med de olika alternativen. Jag vet inte om det blev så mycket tydligare, men här är de defintioner jag hittat.
Vanlig FIRE:
Samlingsbegreppet som egentligen inte går in på några detaljer. Grundar sig i 4% regeln dvs du når denna nivå när du har 25 gånger ditt årsbehov av pengar. Utan att årsbehovet av pengar direkt definieras mer exakt.
Lean FIRE:
Här handlar det om att minimera tiden i arbetslivet. Dvs spara extremt hårt under tiden du jobbar och sen sluta jobba redan när du tror du kommer överleva om du fortsätter leva på samma billiga nivå även efter din sista arbetsdag. Fokus är helt enkelt på att sluta jobba så snabbt som möjligt.
Fat FIRE:
Motsatsen till Lean FIRE, här vill man leva ett liv i lyx. Vill man uppnå detta blir det sen pensionering om man ska göra det via ett vanligt jobb och indexsparande. Vill man uppnå Fat Fire innan 45 så behöver man antingen tjäna väldigt bra tex genom eget företagande eller så måste man uppnå en väldigt hög avkastning. Den som gillar att spara mycket och samtidigt inte har några problem med att fortsätta jobba några år till når ganska lätt den här nivån vid en ålder av kanske 50-60 år i kombination med en sparkvot på 30-40%.
Coast FIRE:
Här når man sin nivå av FIRE mer flytande. I början försöker man maximera lönen och minimera utgifterna för att få snöbollen i rullning. Men när man närmar sig FIRE så drar man ner på arbetet redan flera år i förväg genom att jobba mindre eller byta till ett roligare men mindre välbetalt jobb. Kapitalet får jobba vidare mot målet, men man sätter varken in eller tar ut några pengar under en övergångsperiod.
Barista FIRE:
Här har du tillräckligt med kapital för att avkastningen ska täcka en del av din livsstil, kanske till exempel alla fasta kostnader. Det räcker därför med lite småjobb antingen på deltid eller under del av året för att dra in de sista pengarna som gör att du går runt. Tanken verkar vara att man går runt varje år dvs situationen förändras inte direkt över tid så det blir till att deltidsjobba fram till vanlig pensionsålder.
FIPE:
Står för Financial Independent Passion Early. Syftet här verkar vara att förklara att syftet med att sluta jobba inte är att ligga hemma på soffan utan att kunna lägga tid på sin passion. Ett sätt att få omgivningen att förstå varför man ska sluta jobba vid 40 eller 50.
Flamingo FIRE:
Någon form av undergrupp till Coast FIRE. Svårt att förstå skillnaden exakt, men jag tolkar det som att övergången från att arbete till pensionär sker i ytteligare några mindre steg.
Sick FIRE:
Sjukskrivning eller förtidspension som tack vare ett sparande under arbetslivet gör att levnadssstandarden blir högre än vad den blir för långtidssjukskrivna utan sparkapital. Kanske inget man planerar för, utan mer hamnar i av misstag när man siktat på en annan variant.
Ja det var som ni ser en diger lista. Då FIRE som "koncept" inte hade kommit till Sverige när jag började spara en stor del av min lön i syfte att kunna sluta jobba i förtid har jag aldrig riktigt förstått att det finns så många varianter eller att vissa verkar klura på vilken typ av FIRE de ska satsa på innan de sparat ihop sina första 100 000 kr.
Inte ens när jag nu försöker sätta mig in och förstå skillnaderna tycker jag de olika varianterna fyller något vidare syfte. Och absolut inte redan på planeringsstadiet. Om man nu lockas av tanken på att inte behöva jobba till 67 tycker jag den rimliga strategin bör vara (med ett försök att använda defintitionerna ovan):
1. Spara ihop till LEAN FIRE.
2. När 1 är klart. Avgöra om jobbet är så tråkigt att du vill ta steget och sluta jobba redan nu och fortsätta leva sparsamt.
2a. Om ja ovan fundera på möjligheten att tjäna lite extrapengar på hobby eller deltidsjobb (Barista, Flamingo, Coast)
2b. Om nej ovan jobba vidare några år till för att skapa säkerhetsmarginal eller högre levnadsstandard (vanlig FIRE eller på sikt Fat FIRE).
Vid punkt 2b ovan kan man ta ett år i taget och när som helst flytta över till punkt 2a eller helt sluta jobba. Men att redan 10 år innan punkt 1 sitta och fundera på om man om 11 år ska leva för 15.000 i månaden och vara helt ledig eller om man ska leva för 21.000 i månaden och jobba deltid på Interflora eftersom man gillar blommor tror jag blir meninglöst. Planera och drömma är väl bra, men fokusera på det du kan påverka här och nu så löser det andra sig om 10 år.
Kanske är det jag som är gammal och bitter över att ungdomarna nu har tagit det här med FIRE som koncept längre än vad jag gjorde när jag kom på det här med att sluta jobba via att spara av lönen själv utan att det fanns några bloggar, forum och sociala medier. Vad tycker ni, fyller alla dessa varianter något syfte?
Jag tycker det fyller visst syfte när man börjar närma sig (eller kanske redan passerat) lean-FIRE och är på ett jobb som är helt okej.
Jag har gärna några hållpunkter att förhålla mig till när vi måste stirra oss i spegeln och fundera på 'men vad vill vi egentligen'?
Någonstans mellan fire och fat-fire finns en punkt där mer lön spelar liten roll för hur snöbollen rullar på kanske, i alla fall om utgifterna är hyfsat små?
Förmodligen enklare beslut om man har ett jobb som är rätt snarlikt med att äta taggtråd varje morgon.
"Och absolut inte redan på planeringsstadiet." Håller helt med. Man lär så länge man lever och saker blir inte alltid som man har tänkt sig. Jag hade planerat för en MI30/regular FIRE men blev mer en Flamingo (eller "Coast FIRE" som jag lärde mig i ovan sammanställning). Men som ovan kommentator skriver kan det ju vara intressant ur ett spånarperspektiv, att få lite exempel och hållpunkter att tänka kring. Jag tycker att det är kul ändå att det finns så många varianter, det visar ju att konceptet FIRE har fått fart. Eftersom min egen övertygelse är att FIRE, oavsett form, är bra för samhället och de enskilda individerna, uppmuntrar jag all diskussion och alla varianter på temat.
Bra poäng att det kan inspirera med de olika alternativen och att all diskussion är av godo.
Sen tror jag kanske en blogg där en person beskriver hur den lagt upp det ger en bra bild för andra oavsett om det sätts en etikett på det eller inte. Inte minst för att de olika varianterna går så mycket i varandra så det ändå ofta blir någon blandning.
Tror den som läser FruEB, MI30, Enkel Boning och Sparo hittar både saker som lockar och avskräcker just den läsaren. Utan att vi ens själva vet om vi är feta kustflamingos eller vanliga fipe-baristor.
Det är lite i tiden att alla ska sätta exakta namn på hur de själva tänker. Jag håller inte helt med om att det inte skadar. För många varianter och val kan göra att det känns överväldigande och att det blir förvirrande hela grejen. Om ens första kontakt med FIRE är 8+ varianter blir det enkla och tilltalande med FIRE lätt bortglömt.
Kände bara till lean och fat förut men intressant att det finns så många olika sätt att se på det här med att sluta heltidsjobb tidigare än normen. Håller med om att man självklart inte behöver bestämma sig på planeringsstadiet men tror däremot att många kan stärkas i sin FIRE om de har ett tydligt mål. För min del är det enkelt att spara även om jag inte har något klart mål men för vissa är det väldigt svårt att spara och om det hjälper att göra upp tydliga planer 30 år fram i tiden så tycker jag bara det är positivt.
För mig känns "Barista FIRE" väldigt intressant. Hade en chef när jag jobbade inom restaurang, han arbetade på sommaren på en strand och på vintern i fjällen och var ledig vår och höst. Om jag lyckas spara ihop ett kapital som tillåter mig arbeta deltid kommer jag troligtvis inte arbeta under hela året utan hellre arbeta på heltid när jag väl arbetar och exempelvis vara ledig hela sommaren.
Håller som många kommentatorer ovanför mig med om att det kan tyckas onödigt att planera för vilken typ av FIRE som passar en själv bäst. Vem vet, när man väl har uppnått tillräckligt med kapital för att köra RE kanske man tycker att jobbet är superkul. Mycket kan hända under 10-15 år som gör att man får tänka om. Under de första miljonerna borde det kanske fokuseras mer på att maximera sitt kapital och inte tänka för mycket på framtiden. Nu har jag inga miljoner än men den första är på god väg. För mig är det inte just mer fritid som lockar utan att skapa sig valmöjlighet i framtiden.
Läste Twitterfeeden här bredvid och fick en smärre chock att det varit +18 grader i Stockholm den första april. Tänka sig att det enda aprilskämt jag fallit för i år lurade mig en vecka för sent. Snyggt jobbat Mi30!
Jag tänker att det kan vara bra att få se att det finns många varianter. Vanlig FIRE kan kännas avskräckande långt bort, medan barista-FIRE är mer tillgängligt. Många tror att FIRE definitionsmässigt innebär att leva med en låg nivå av pengarullning och avskräcks av detta, men de kan då istället medvetet eftersträva Fat FIRE.
Jag tycker det är upplyftande att se att det finns många möjligheter. Speciellt då man som jag har en bra bit kvar till vanlig FIRE.
För är det en sak vi vet så är det väl att det oftast inte blir exakt som vi planerar. Vilket oxå oftast innebär att det blir ännu bättre.
Flamingo, Coast och Barista FIRE är egentligen inte FIRE på sätt och vis - de är 'bara' att folk trappar ner i arbetstid eller startar eget/blir frilansare, vilket folk har gjort i decennier utan att det kallades för FIRE.
Kanske finns även Partner FIRE - att folk sparar ihop tillräckligt mycket för att täcka sina egna del av de fasta kostnader i ett förhållande men skulle inte 'kvalificera' som FIRE om de blev singel. Egentligen inte FIRE heller visserligen.
Bra sammanfattning,
viktigaste är ju att få ordning på ekonomin, med sparande får man ju bättre och bättre ekonomi och ekonomisk trygghet.
Sen får man inte glömma att pengarna ska ha ett syfte, livet kan ändras fort