
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Concejo är ett investmentföretag som genom långsiktigt engagemang i mindre onoterade bolag verkar för tillväxt och värdeskapande. Bolaget investerar huvudsakligen inom industrisektorn.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA och Oman.
- Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

I samarbete med Nordnet
För ett par veckor sedan gjorde jag en intervju med Nordnets Sverigechef Martin Ringberg om möjligheten till extra avkastning genom deras kapitalförsäkring. Knappt hade jag hunnit publicera den intervjun innan jag såg att det kom ytterligare en nyhet från Nordnet angående deras kapitalförsäkring. Numera kan man tydligen även ha onoterade aktier i Kapitalförsäkringen, vilket så vitt jag kan förstå är första gången som detta erbjuds.
Så jag tog jag chansen till en ny intervju om även denna nyhet!
Hej Martin och tack för senast. Nu har jag sett att ni på Nordnet har lite nyheter på gång igen. Berätta lite om er nya tjänst med möjligheten att flytta onoterade aktier till kapitalförsäkringen.
Det gör jag gärna. Vi har sedan tidigare ett av marknadens främsta kapitalförsäkringserbjudanden. Nu stärker vi upp det ytterligare och lanserar den efterfrågade möjligheten att investera i onoterade värdepapper inom ramen för kapitalförsäkring.
Det som framför allt sticker ut hos en kapitalförsäkring jämfört med andra sparformer är skillnaden i beskattning och deklaration. För de start-ups som lyckas med sina tillväxtambitioner väntar en relativt stor värdeökning på kort tid, och den vinstskatt som ägarna får betala vid en försäljning riskerar att bli riktigt stor om aktierna förvaras i en vanlig aktiedepå. Placerar du dina onoterade aktier i en kapitalförsäkring, får du istället för vinstskatt på 30 procent betala en låg årlig schablonskatt. Samma gäller för utdelningar – istället för direkt skatteuttag på 30 procent, debiteras schablonskatt. Du slipper också deklarera dina köp och försäljningar.
Spännande! Vilken typ av onoterade aktier kan jag flytta till kapitalförsäkringen? Jag misstänker att det inte går att flytta in aktierna i det egna bolaget där man själv jobbar och är enda ägaren, typ Pelles plåt AB?
Du kan investera i svenska aktier som har en så kallad ISIN-kod. Konceptet vänder sig till både privatpersoner, företag och entreprenörer som äger eller vill investera i bolag som inte är noterade på börsen. Men precis som du säger måste du som investerar vara okvalificerad ägare som inte omfattas av 3:12-reglerna vid beskattning av vinster och utdelningar.
Hur värderas aktierna om det inte finns någon regelbunden handel? Det aktuella värdet ligger ju till grund för schablonskatten i en kapitalförsäkring. Betyder det att en ny värdering sker manuellt och löpande varje kvartal?
Vi lanserar konceptet tillsammans med vår samarbetspartner inom bolagsvärdering, Kaptena. Beroende på vad det gäller för typ av bolag och tillgångsslag väljer Kaptena den värderingsmodell som ger den mest rättvisande bilden av marknadsvärdet. Värdering sker sedan löpande, som minst en gång per kvartal.
Vad kostar det att få denna löpande värdering som ju innebär en arbetsinsats för någon?
Att göra det transparent och till ett bra pris har varit målsättningen för oss – och jag tycker att vi har lyckats väldigt väl. För de onoterade värdepapper du har i din kapitalförsäkring tar vi ut en avgift på 3 000 kronor per värdepapper och år samt en årlig försäkringsavgift mellan 0,088 – 1,45 procent. Avgiften står i relation till det värde du har i det aktuella värdepappret. Du hittar prislistan i sin helhet här.
Detta betyder alltså att jag även slipper skatt även på utdelningen, dvs precis som vid noterade aktier i en kapitalförsäkring?
Det stämmer bra, du betalar ingen skatt vid försäljning och ingen skatt vid utdelning. Istället debiteras en årlig schablonskatt som i år uppgår till 0,453 procent.
För framtida vinster och utdelning där jag slipper reavinstskatt vid försäljning är ju den förbättrade skattesituationen uppenbar. Men hur fungerar det med redan uppkommen vinst? Säg att jag köpte en onoterad aktie för några år sen för 10 kr som nu värderas till 100 kr. Behöver jag då först realisera vinsten och skatta på de 90 kr i vinst innan jag kan flytta in aktierna i kapitalförsäkringen och från och med ny slippa reavinst på eventuellt fortsatt värdestegring?
Aktierna säljs av dig till Nordnet för 100 SEK och du betalar sedvanlig skatt för de 90 SEK du gjort i vinst. Vid försäljning till Nordnet liknas dock försäljningen vid en värdepappersflytt, så du behöver själv inte agera i försäljningen eller ha motsvarande värde i likvider i din kapitalförsäkring vid flytten. Dock behöver du redovisa och betala skatten nästkommande år.
Blir det någon kostnad i samband med att jag i framtiden säljer mina aktier? Säljer jag utanför börsen blir det väl lite manuell hantering för er misstänker jag?
När du säljer en onoterad aktie är det en manuell försäljningsprocess som utförs av vårt mäklarbord och courtaget är då 500 SEK. Du betalar inget courtage vid inflytt eller inköp – endast när du säljer aktier från kapitalförsäkring till en annan sparform.
Med tanke på det är en liten kostnad per bolag vid uppstart låter det som målgruppen främst är de som investerat lite större belopp i en start-up snarare än småspararen som har 10 olika skvättar onoterade aktier via tex Pepins? Kan småspararen som främst är ute efter att samla alla aktier i en bank och få en bättre överblick men vill slippa kostnaden på 3000 kr för värdering istället gratis flytta innehaven till ett aktie- och fonddepå hos er?
Det är som du varit inne på tidigare en manuell process att hantera dessa värdepapper, när det kommer till värdering, monitorering, rapportering med mera. Vi har valt att ha en grundavgift som kan motivera denna komplexa process. Det är som du säger även möjligt att samla onoterade värdepapper i vår aktie- och fonddepå, där behöver vi inte värdera värdepappret och på så sätt kan du få våra ordinarie villkor som är 0 SEK.
Tack för klargörande frågor och svar! Har själv läst och funderat kring detta och förstår nu mer. Är inte aktuellt för mig att använda denna tjänst just nu men i ett annat läge är den bra och jag är glad att jag vet att den finns. Nordnet (och Avanza) skapar lösningar för mindre aktörer som är grymma!!!
En fråga med viss koppling till detta (pepkins och onterat) som kanske Mi30 vet något om? (Förslår om det blir lite off topic). Spiltan skriver på FB:
”I veckans nummer av Börsveckan får Spiltanaktien en köprekommendation då man anser nuvarande substansrabatt på 30 % för hög. BV konstaterar att innehavet i Paradox, som fortfarande är väsentligt, inte är lika avgörande som för 1 år sedan. Vidare lyfter man fram Pepins planer på att bli en MTF handelsplats som likviditetsfrämjande för Spiltanaktien vilket kan minska substansrabatten framöver.”
Vad innebär det att vara en MTF handelsplats tro? Påverkar det vilket skal man har pappren in (dvs kan man ha i ISK eller KF?)
Bra idé, men lite dyrt även för folk med hyfsat stora portföljer. Låt oss säga att man har ca 6 MSEK i tillgångar. 1/6 vågar den riskvillige lägga i onoterade aktier, det blir 1 MSEK, Det blir 1,25%=>12500. Sedan var det den fasta avgiften på 3000.Totalt 15000, vilket blir 1,5% på 1 MSEK. Inte jättedyrt, men inte jättebilligt heller.
Investerar man i några små onoterade start-ups som om allt faller väl ut kan ge 10 eller 50 gånger insatsen så tycker jag nog någon procent om året är attraktivt jämfört med 30% vid exit. Även om chansen kanske är liten att man träffat just det där bolaget som blir en succé och 10-dubblare så tror ju många som investerat i start-ups på just sin investering.
Men precis som du säger för en onoterad del i en större portfölj kan det bli dyrt, inte minst om man sprider riskerna och äger flera onoterade aktier.
Missade att det var 3000 per position och år. Trodde det bara var per år och konto. Fortsätter jag på mitt exempel och säger att miljonen sprids på 5 onoterade aktier så blir det 15000+15000=30000, d v s 3%.
God kväll till alla och jag är en affärsman och jag erbjuder lån till personer i behov och kan återbetala lånet inom den tidsfrist som ingås mellan varje person som kommer att kontakta mig. Från 5 000 € till 7.000.000 € för varje personlig förfrågan och för företag också. Kontakta mig via e-postadressen och skicka mig din adress så att jag kan svara på dina meddelanden: ( service_financier@mail.fr )